Sebzeli Makarnalı Tavuk

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
1 p.burgu makarna
1 patlıcan
1 kabak
1 kırmızı biber
8 adet mantar
3 domates
fesleğen
sıvıyağ
tuz

Üzeri için:
peynir

Tavuk baget için:
7 adet tavuk baget

Sosu için:
yarım çay b.süt
2 diş sarımsak
1 soğan
ketçap
taze kekik
zeytinyağı
tuz
karabiber

Hazırlanışı :
Bagetlerin sosu için karıştırma kabına rendelenmiş soğanı, rendelenmiş sarımsağı, sütü, ketcabı, tuzu, taze kekiği ve karabiberi alarak iyice karıştırın. Tavuk bagetleri içine atıp harmanlayın ve sosu çekmesini sağlayın. Sosun içinde 15 dk. kadar bekleterek çekmesini sağlayın. Sosu çekmiş bagetleri fırın kabına alarak 190 derecede çıtır çıtır kızarana kadar pişirin.Bu arada makarnanın sosu için sebzeleri doğrayın. Sıvıyağda soteleyerek pişirin. Sebzeler pişince rendelenmiş domatesleri ve fesleğeni de ekleyerek kısa bir süre daha soteleyin. Haşlanmış suyu süzülmüş makarna ile harmanlayın. servis tabağına alarak henüz sıcakken üzerine peynir rendeleyin. Kızarmış bagetlerle beraber servis edin.



Alıntıdır.

Kuru Meyveli Fındıklı Muffin

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
3 yumurta
1 su b.toz şeker
1 çay b.süt
1 çay b.sıvıyağ
1 çay b.toz fındık
1 p.vanilya
1 p.kabartma tozu
1 kase kuru meyve
aldığı kadar söke un

Hazırlanışı :
Karıştırma kabına yumurtaları kırın. Üzerine toz şekeri ilave ederek köpürene kadar çırpın. Daha sonra üzerine süt ve sıvıyağı da ekleyerek çırpmaya devam edin. Daha sonra üzerine kuru meyve (bir kısmını üzeri için ayırın) ve fındık ekledikten sonra vanilya, kabartma tozu ve ortalama 8 tepeleme çorba k. söke unu ekleyerek çırpma teliyle karıştırın. Minik kek kalıplarına ya da muffin kağıtlarına dökerek 175 derecede pişirin.


Alıntıdır.

Zencefilli Tarçınlı Kurabiye

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
2 yumurta
2 çorba k.tereyağı
1 çay b.yoğurt
1 su b.pudra şekeri
1 p.kabartma tozu
1 tatlı k.zencefil
1 tatlı k.tarçın
aldığı kadar söke un

Üzeri için:
esmer toz şeker
bitter çikolata

Hazırlanışı :
Karıştırma kabına yumurtaları kırın (birinin sarsını ayırın). Daha sonra üzerine tereyağı ve yoğurdu ekleyerek çırpın. Ardından pudra şekerini, tarçın, zencefil ve kabartma tozunu karıştırarak ekleyin. Daha sonra ortalama 12 çorba k. söke unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru açıp kurabiye kalıpları ile şekil verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizerek üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. En son esmer toz şekeri üzerlerine serpip 175 derecede pişirin. (Eğer kurabiye hamurunuz artarsa streç filme sarıp buzdolabının derin dondurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz.)Kurabiyeleri piştikten sonra bir ucunu eritilmiş çikolataya batırın. Daha sonra toz yeşil fıstığa bulayaark servis edin.



Alıntıdır.

Mini Pizza

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
3 su b.söke un
1 p.kuru maya
1 tatlı k.tuz
1 çay b.sıvıyağ
aldığı kadar ılık su

Üzeri için:
siyah zeytin
domates
biber
sosis
sucuk
kaşar peynir
beyaz peynir

Üzeri için:
1 yumurta

Hazırlanışı :
Hamuru için karıştırma kabına söke unu alın. Üzerine mayayı ve tuzu alarak harmanlayın. Ortasını açıp sıvıyağı ekleyin. Alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğurun. Hamurdan minik bezeler ayırarak yuvarlayın. Yağlanmış fırın tepsisine alıp yumurta sarısı ve yağ karışımını sürün. Ortasına elinizle havuz şeklini verin. Havuzu iç harçtan dilediğiniz gibi doldurarak 170 derecede pişirin.



Alıntıdır.

Bulgurlu Patates Çorbası

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
1 patates
2 çorba k.bulgur
1 çorba k.tereyağı
2 çorba k. söke un
1 tatlı k.biber salçası
1 çorba k.domates salçası
1 soğan
2 diş sarımsak
et suyu
tuz
rehyan

Hazırlanışı :
Soğanı ve sarımsağı tereyağında kavurun. Bİraz kavrulduktan sonra söke unu da ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından salçalarını da ekleyin. Kavrulma tamamlanınca üzerine önce soğuk su, sonra sıcak su ve et suyunu vererek kaynamaya bırakın.
Diğer tarafta patatesleri oldukça minik küp doğrayarak haşlamaya başlayın. Bir süre haşlandıktan sonra üzerine bulguru da ekleyin. Yarı kıvamda pişince kaynayan çorbaya ekleyerek pişirmeye devam edin. En son ocaktan almaya yakın reyhanı da ekleyip bir taşım daha kaynatın.




Alıntıdır.

Şehriye Pilavlı Fırında Kuzu Kol

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
1 adet kuzu kol
1 havuç
2 domates
1 soğan
2 defe yaprağı
1 tatlı k.tane karabiber
taze kekik
tuz
zeytinyağı

Şehriye Pilavı için:
1 paket şehriye
1 soğan
2 biber
1 domates
1 çorba k.domates salçası
tuz
etsuyu

Hazırlanışı :
İlk olarak eti bir taşım kaynatarak köpüklü suyunu dökün. ÜZerine tekrar temiz su koyarak yarı kıvamda pişene kadar kaynatın. Soğanı ve havucu iri iri doğrayarak fırın kabının altına yayın. Üzerine defne yaprağı, tane karabiberi ve taze kekiği ekledikten sonra haşladığınız kuzu kolu üzerine alın. En son domatesi de ekleyip biraz yağ gezdirin. 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
Şehriye pilavı için, Pilav için ilk olarak minik doğranmış soğanı ve arpa şehriyeyi sıvıyağda kavurun. Kavrulunca üzerine sırasıyla biber, salça ve en son minik doğranmış domatesi ekleyip tuzunu ayarlayın. Et suyunu ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek kapağı kapalı kısık ateşte pişmeye bırakın.



Alıntıdır.

Ananaslı Rulo Pasta

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
3 yumurta
1 çay b.toz şeker
yarım çay b.su
1 p.vanilya
1 p.kabartma tozu
1 su b. söke un

Kreması için:
2 su b.süt
2 çorba k.söke un
1 çorba k.mısır nişastası
6 çorba k.toz şeker
1 poşet toz şanti
1 çay b.süt

Islatmak için:
1 çay b. marmelat

İç harcı için:
ananas
mandalina


Hazırlanışı :
Pastanın keki için yumurtaları karıştırma kabına kırın. Üzerine toz şekeri de ekleyip mikserle köpürene (ortalama 3-5 dk. ) kadar çırpın. İyice köpürüne üzerine yarım çay b. sıvıyağ ekleyi bir iki tur daha çevirin. Daha sonra üzerine söke unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. Yağlı kağıdı tepsiye yayıp yapışmaması için yağlayın. Kek hamurunu yağlı kağıdın üzerine yayıp 200 derecelik fırında ortalama 9 dk. pişirin. Kreması için ise tencereye sütü, nişastayı, toz şekeri ve söke unu alarak kısık ateşte karıştırarak pişirin. Pişen kremayı ilk sıcaklı çıkana kadar bekelyin. Krem şantiyi köpürtüp kremaya ekleyin ve çırpın.
Pişen keki kağıttan ayırıp üzerini marmelat sürün. Daha sonra hazırladığınız kremayı ve minik doğranmış meyveleri de üzerine yayıp sıkıca sulo yapın. Bir kaç saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis edin.



Alıntıdır.

Baharatlı Hamur Kızartması

Author: cnyt // Category:

Malzemeler :
2.5 su b.söke un
1 çay k.kabartma tozu
1 yumurta
1 çay k.tuz
yarım çay b.zeytinyağı
aldığı kadar ılık su
nane
yenibahar
kekik
toz kırmızı biber

Dip sos için:
4 avakado
1 p.labne peyniri
1 tutam dereotu

Hazırlanışı :
Hamuru için karıştırma kabına söke unu alın. Söke unun üzerine kabartma tozunu, toz kırmızı biberi, yeni baharı, kekiki ve naneyi ekleyerek harmanlayın. Daha sonra ortasını açıp içine yumurta akını, zeytinyağını ve alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğurun. Hazırladığınız hamuru açtıktan sonra uzun üçgenelr şeklinde keserek fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin. Dip sos için avokadoları soyduktan sonra püre haline getirin. Avokado püresine labne peynirini ve ince doğranmış dere otunu ekleyerek iyice karıştırıp tuzunu ayarlayın. Avokadolu sosu çıtır hamurlarla beraber servis edin.




Alıntıdır.

Tahinli Rulo Tatlısı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 adet yufka
9 yemek kaşığı tahin
100 g margarin
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz

Şerbet:
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu


HAZIRLANIŞI
Şerbeti için derin tencereye şeker ve suyu koyup kaynatın. Şerbet kıvamına geldikten sonra birkaç damla limon suyu koyup, şerbeti kestirin. Margarini küçük bir tavada eritip, soğutun.

Sosu için; bir kâsenin içinde erimiş Sana yağını ve şekeri iyice karıştırın. Şeker eridikten sonra tahini ekleyip karıştırın. En son sosun içine iri çekilmiş cevizi ilave edip karıştırın. Yufkaları üst üste koyup, ortadan ikiye katladıktan sonra, kenarlarını kesin. Yarım yufkanın üzerine harçtan koyup, bir fırça yardımıyla yayın. Geniş tarafından başlayarak harçlı yufkayı rulo olarak sarın. Ruloları baklava şeklinde kesip, sıvıyağı ile yağladığımız tepsiye dizin. Tahinli ruloları önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis tabağına alın. Tahin rulolarının üzerine sıcak şerbeti döküp çektirin. Arzuya göre krem şanti veya kaymak ile servis edin.

Yemişli Cevizli Şerbetli Tatlı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
12 adet milföy
1 adet yumurta sarısı

Harcı:
½ su bardağı şeker
2 yemek kaşığı margarin
4 adet kuru kayısı
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
½ su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti:
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu




HAZIRLANIŞI
Derin bir tencereye şekeri ve suyu ekleyip şerbet kıvamına gelinceye kadar orta ateşte kaynatın. Şerbeti ateşten almadan önce içine bir kaç damla limon suyu sıkıp, şerbeti kestirin. Milföyleri buzuktan çıkarıp, tezgâhın üzerine dizip bir kaç dakika çözdürün, milföyün bir kenarını üçgen kapatıp köşeye kıvırın. Daha sonra hamurun kenarının kendi etrafında kıvırarak kendi etrafında döndürerek hamura yuvarlak bir tabak görüntüsü verin. Şekil verdiğiniz hamurları fırın tepsisine alıp, milföy çanakların içini çatalla delin. Sonra hamurun içine ve kenarlarına bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp, önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 20?25 dakika pişirin. Harcı için küçük bir tencerede margarini kızdırıp, içine cevizi, fındığı, şekeri ve tarçını koyup karıştırın. En son harcın içine tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız kayısıları ve ayıkladıktan sonra su dolu bir kâsedede ıslattığınız üzümleri ekleyip kavurun. Pişen milföy hamurlarının üzerine sıcak şerbeti döküp, çektirin. Hamurlar şerbeti çektikten sonra içlerine kuruyemişli harcı doldurup, buzdolabında 1 saat bekletip, üzerini kaymak veya krem şanti ile süsledikten sonra servis edin.

Patates Püresi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
600 g (kabukları soyulup iri parçalar halinde doğranmış) patates
100 ml (2/5 su bardağı) süt
45 g (3 çorba k.) margarin
5 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi
Tercihen beyaz biber ya da taze çekilmiş karabiber
1 çorba kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI

Patatesleri bir tencereye koyun üzerine, birkaç parmak aşacak biçimde, içine bir çorba kaşığı tuz eklenmiş soğuk suya katın. Harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp patatesleri ağır ateşte yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika, haşlayın.
Bu sürenin sonunda haşlanmış patatesleri bir kevgirden geçirerek süzdürün. Haşlanmış patatesleri temiz bir tencereye aktarın. Sütü, margarini, peyniri ve biberi katıp, patates ezeceği ya da tahta bir kaşıkla karıştırarak kremsi bir kıvama getirin.

Hardallı Patates Salatası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 yemek kaşığı Sana Kase
10 adet taze patates
2 adet tavukgöğsü
1 adet kırmızı soğan
3 diş sarımsak
4 adet taze soğan
1 adet kıvırcık salata
Tuz ve karabiber

Sosu:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı mayonez



HAZIRLANIŞI
Taze patatesleri haşalyıp, kabuğınu soyduktan sonra küp küp doğrayın. Kırmızı soğanı ayıklayıp, piyazlık doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp, kıyın. Taze soğanları ayıklayıp, ince ince doğrayın. Tavuk göğüslerini küçük küpler halinde doğrayın. Kıvırcık salatayı ayıklayıp, kıyın. Yayvan bir tencerede Sana Kase kızdırıp, içine küp küp doğranmış tavuk göğüslerini ilave edip, tavuk etlerini Sana Kase iyice kızartın. Tavuk etleri renk alıp, kızarınca içine piyazlık doğranmış Kırmızı soğanı ve kıyılmış sarımsakları ilave edip, soğanlar kızarana kadar kavurun. Kırmızı Soğanlar pişince harcın içine kıyılmış Taze soğanları, doğranmış taze patatesleri ve tuz ve karabiber ilave edip, bir taşım pişirin. Pişen Harcı, yayvan tabağa alıp, soğutun. Servis tabağına ilk önce kıyılmış kıvırcık salata yapraklarını dizin. Üzerine soğumuş patatesli tavuklu harcı koyun. Sosu için;küçük bir kâsede mayonezi, hardalı, zeytinyağını karıştırın.

Sebzeli Tarhana Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
6 yemek kaşığı tarhana
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kereviz
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı kıyma
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
½ demet dereotu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
9 su bardağı su
Tuz ve karabiber



HAZIRLANIŞI
Kerevizi ayıklayıp, rendeleyin. Rendeledikten sonra kararmaması için su dolu bir kapta bekletin. Sarımsakları ayıklayıp, kıyın. Kuru soğanı rendeleyin. Dereotunu ayıklayıp, kıyın. Küçük bir kâsenin içine 6 yemek kaşığı tarhanayı ve bir su bardağı sıcak su koyup, bir çatal veya çırpıcı ile karıştırıp, tarhanın şişmesini bekleyin. Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp, içine kıymayı ilave edip, kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun. Kıyma suyunu çekince rendelenmiş kuru soğanı ve kıyılmış sarımsağı ilave edip, soğanlar pembeleşince kadar kavurun. Soğanlar kavrulunca içine rendelenmiş kerevizleri ilave edip, bir taşım kavurun. Daha sonra içine salçayı ekleyip, salçanın kokusu çıkana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. En son olarak içine su da beklemiş tarhanayı, tuz ve karabiberi, kırmızı pul biberi, kalan 8 su bardağı suyu ekleyip, bir taşım kaynatın.Pişen çorbayı servis tabağına alıp, kıyılmış dereotu ile süsleyip, servis edin.

Çikolatalı Bisküvi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
Yarım paket bitter çikolata (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı tozşeker
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı fındık
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un




MALZEMELER
Tüm malzemeyi derin bir kaba alıp, iyice karıştırın. Hamur toparlandıktan sonra düz bir zemine alıp, silindir şekline getirin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından alıp, bir parmak kalınlığında dilimleyin. Yeniden tepsiye dizin ve 10 dakika daha pişirin.

Marul Sarması

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 bütün marul
250 gr. kıyma
1/2 su bardağı pirinç
1 adet soğan
1 çorba kaşığı margarin
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı salça
Karabiber
Tuz


HAZIRLANIŞI
Marul yapraklarını sıcak suda beş dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirip, süzün. Kıymayı, pirinç ve ince kıyılmış soğanla karıştırın. Rendelenmiş domates ilave edin. Üzerine tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. Marul yapraklarını bu harçla sarın, tencereye dizin. Sıcak su ile salçayı karıştırın. Sarmaların üzerine hazırladığınız sosu yayın. Kısık ateşte pişirin.

Yayla Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
Yarım su bardağı pirinç
10 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber
2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz



HAZIRLANIŞI
Ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri et suyunda yumuşayana kadar pişirin. Un ve sütü bulamaç haline getirip, kaynayan suya ekleyin. Beş dakika daha kaynatın. Yumurtayla yoğurdu çırpıp, yavaş yavaş çorbaya karıştırın. Tuzunu ekleyin. Diğer yanda tereyağını eritin. Nane ve kırmızıbiberleri yağda yakın. Çorbanın üzerine gezdirin.

Dizme Patlıcan

Author: cnyt // Category:

MALZEMELER (4 kişilik)
6 adet dolmalık biber
3 adet patlıcan
3 adet domates
Yarım kg. köftelik kıyma
1 adet yumurta
2 diş sarmısak
2 dilim ekmek içi
2 çorba kaşığı Orkide margarin
Yarım su bardağı su
Karabiber, kekik, kimyon, tuz


HAZIRLANIŞI
Dolmalık biberleri dörde bölelim. Patlıcanları bir parmak kalınlığında halka halka keselim. Domatesleri de dörde bölelim. Patatesleri soyup dilimleyelim. Domatesler hariç tüm sebzeleri sıvı yağda kızartalım. Kağıt havlu üzerine alalım. Kıymayı, yumurta, kekik, tuz, karabiber, kimyon ve dövülmüş sarımsakla iyice yoğuralım. 2 dilim ekmek içini ufalayalım. Biraz daha yoğuralım. Elimizle kayısı büyüklüğünde parçalar koparıp köfte yapalım. Büyükçe bir tepsiye sırasıyla patlıcan, patates, köfte, biber ve domatesi sırasıyla yan yana dizerek tepsi ortasına doğru dolanacak biçimde sıralayalım. Margarini eritip malzemelerin üzerinde gezdirelim. Yarım su bardağı suyu ekleyip, üzerini alüminyum folyo ile kapatalım. Orta ısılı fırında 30 dakika pişirelim. Dilerseniz maydanozla süsleyip, servis yapalım. Afiyet olsun.




Alıntıdır.

Mantarlı Piliç Kebabı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
· 2 adet tavuk göğüs eti
· 1 adet limonun suyu
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 diş sarımsak
· 1 adet yeşil çarliston biber
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 adet domates
· 7-8 adet taze mantar
(1 su bardağı dolusu konserve mantar da kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik
Sos için;
· 1 su bardağı süt
· 1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası




YAPILIŞI:
Tavuk etini kuşbaşı et formunda doğrayıp derin bir kaba aktardıktan sonra üzerine limon suyunu gezdirin. Kuru soğanı incecik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Domatesi de soyup küp küp doğrayın. Mantarları yıkadıktan sonra tavla zarı formunda dilimleyin.Diğer taraftan, zeytinyağını geniş bir teflon tencereye ya da derin bir teflon tavaya (wok tavası kullanmanızı öneririm) koyup kızdırın. Tavuk etini kızgın yağa aktarıp yüksek ısılı ateşte sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun.Ocağı biraz kısıp orta ısılı ateşte pişen tavuğun üzerine soğanları, sarımsakları ve mantarları ilave edin. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin. Tuz, karabiber, nane ve kekiği serpiştirin.Son olarak domatesleri ekleyip, sütün içinde ezdiğiniz nişastalı karışımı yemeğin üzerine gezdirin. Karıştırın ve 15-20 dakika daha, etler iyice yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.



Alıntıdır.

Portakal Reçelli Turta

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(6 kişilik)
6 adet milföy hamuru
2 çorba kaşığı labne peyniri
2 çorba kaşığı kıyılmış fındık
1 kase portakal reçeli
1 adet yumurtanın sarısı
Orkide sıvı yağ




HAZIRLANIŞI
4 adet milföyü yan yana dizin. Merdane ile, kalıbın büyüklüğünde açın. Yuvarlak bir tart kalıbını yağlayın. Yanyana dizdiğiniz milföy hamurlarını kalıba yerleştirin. Kenarlardan sarkan parçaları bıçakla kesin. Hamurda çatalla delikler açın ve hamurun üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Üzerini kuru bakliyat ile doldurun. 180 dereceli fırında 15 dakika pişirin. Bu arada diğer iki milföyü yan yana dizin. Merdane ile inceltip, parmak kalınlığında uzun şeritler kesin. Hamuru fırından alın. Üzerindekileri kaldırıp 15 dakika daha pişirin. Fırından aldıktan sonra ılınmaya bırakın. Üzerine labne peyniri sürün. İnce kıyılmış fındık serpin. Portakal reçelini ilave edin. Hamurun üzerine yayın. İnce uzun şeritleri kafes şeklinde dizin, üzerine yumurta sarısı sürün. 180 dereceli fırında şeritler kızarana kadar pişirin. Ilık servis yapın. Afiyet olsun.



Alıntıdır.

Muzlu Muhallebili Kadayıf

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
250 gr. tel kadayıf
3 adet muz
Kızartmak için Orkide sıvı yağ
3 su bardağı süt
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 su bardağı toz şeker
2 parça damla sakızı

Süslemek
için yeşil fıstık



HAZIRLANIŞI
Taze kadayıflardan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp, tezgahın üzerine çay tabağı şeklinde açın. Bir muzun çeyreğini ortadan kesip, kadayıfın içine koyup sarın. Hepsini sardıktan sonra, bol yağda kızartın. Fazla yağlarını almaki çin havlu kağıdın içine alıp sonra servis tabağına dizin. Muhallebi için tencerenin içine sütü, pirinç ununu, şekeri, dövülmüş damla sakızını koyup karıştırarak pişirin. Sıcakken kadayıfların üzerine döküp, yeşil fıstıkla süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.



Alıntıdır.

Marine Edilmiş Sardalye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER (4 kişilik)
600 gr. sardalye balığı
6 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 su bardağı sirke
1 diş sarımsak
1 defne yaprağı
Bir tutam biberiye
1 çay kaşığı nane
1 sivri biber
2 kırmızı soğan
Tuz




HAZIRLANIŞI
Sardalyeyi ayıklayıp yıkayalım ve kurulayalım. Yapışmaz bir tavada 4 kaşık yağı ısıtalım. Balıkların her tarafını 2 dakika pişirelim. Peçete üzerinde yağını çektirelim. Derin bir tabağa dizelim. Başka bir tavada 2 kaşık yağı ve 1 su bardağı sirkeyi karıştıralım. Sarımsak, defne yaprağı, biberiye, nane, halka halka doğranmış sivri biber ve tuzu ilave edelim. 10 dakika pişirelim. Ateşten alıp balıkların üzerine dökelim ve serin ortamda en bekletip marine edelim. İki adet kırmızı soğanı halka halka doğrayalım. 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile birlikte geniş bir tavaya koyalım. Birkaç kaşık marinat suyundan ilave edelim. Tuzlayıp kısık ateşte 5-6 dakika pişirelim. Balıkları servis tabağına alalım. Üzerine 1-2 kaşık marinat suyu ve çok az yağ gezdirip soğan eşliğinde servis yapalım. Dilerseniz sardalyeleri marinede 1 gece bekletebilirsiniz. Afiyet olsun.


Alıntıdır.

Nişastalı Ay-Yıldız Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 paket Orkide margarin
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı nişasta



HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabına iyice yumuşamış margarini alın. Avuç içerisinde parmaklarınızla sıkarak yumuşamasını sağlayın. Üzerine yumurtayı kırıp tekrar karıştırın. Kabartma tozunu, unu, nişastayı, toz şekeri ilave edip hamuru yoğurun. Hamurun kıvamını kulak memesi yumuşaklığına getirin. Hamuru merdaneyle 1 cm. kalınlığında açın. Kalıplarla istediğiniz şekilleri verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip 170 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra servis tabağına dizin. Benmari usulüyle eritilmiş çikolataya, kurabiyelerin bir ucunu batırıp, buradan da yeşil fıstığı batırarak servis tabağına dizip, servis yapın. Afiyet olsun.

Çıtır Atıştırmalıklar

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
• 2 su bardağı un
• Yarım çay kaşığı maya
• Yarım su bardağı su
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• Yarım su bardağı peynir rendesi (İzmir eski kaşar)
• 1 tatlı kaşığı mavi haşhaş


Un, su kuru maya ve zeytinyağını bir tutam tuz ile iyice yoğurun. Hamura disk şeklini verip 1 saat mayalandırın. Bu sürenin sonunda hamura haşhaş ve peynir rendesini ekleyip on dakik adaha yoğurun. Tezgaha alıp ikiye kesin ve her bir hamuru bir santim kalınlığında ağıç. Bir oklava yardımıyla 1 santim genişliğinde ince şeritler kesin. Bu şeritleri arzu ettiğiniz uzunluklarda kesip her iki ucunu tersine olacak şekilde büküp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 180 derecede 15 dakika kadar pişirip üzerini kapatmadan 4-5 saat bekletip kapaklı kavanozlara aktarın.



Alıntıdır.

Kimyonlu Patates Salatası

Author: cnyt // Category:
Kimyonlu Patates Salatası

MALZEMELER
• 4-5 taze patates
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı kişniş tohumu
• 1 tutam frenk soğanı veya taze soğan
• 1 limon suyu
• Yeteri kadar tuz
• Yeteri kadar zeytinyağı
• Yarım demet maydanoz

Patatesleri soyup yıkayın ve az suda biraz tuz serperek haşlayın. Haşlanan patatesleri kare olarak dilimleyin. Derin bir kapta maydanoz hariç tüm malzemeyi iyice harmanlayın. Maydanozu yıkayıp kurulayın ve incecik kıyın. Patates salatasının tuz ayarını kontrol edip servis tabağına alın. Salatanızı görkemli bir hale getirmek için üzerine incecik kıydığınız maydanozu serpip ızgara balık veya etlerin yanında servis yapın.



Alıntıdır.

Biber Soslu Biftek

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
• 8 biftek
• 2 yeşil dolmalık biber
• 1 acı çarliston biber
• 1 tatlı kaşığı acısso
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 kuru soğan
• 4-5 diş sarımsak
• Yeteri kadar tuz
• Bir tatlı kaşığı kadar taze çekilmiş karabiber
• 2-3 taze biberiye dalı
• Yeteri kadar zeytinyağı

Not: Etlere arzu ederseniz bir tatlı kaşığı kırmızı şarap ekleyebilirsiniz. Etleri pişirirken tavada kalan sosu kaşıkla ara sıra etlerin üzerinde gezdirin.



Biftekleri yıkayıp kağıt havlu ile iyice kurulayın. Geniş kapaklı bir buzdolabı kabına yan yana sıralayın.

Biberleri yıkayıp dörde bölün, tohumlarını çıkartıp blender kasesine atın. Dolmalık biber, yeşil biber, kuru soğan, acısso, zeytinyağı ve tuzu atıp blerderdan geçirin. Bifteklerin üzerine taze karabiber ve tuz serpip biraz zeytinyağı gezdirin hazırladığınız biberli sosu üzerine döküp her tarafının güzelce sosun altında kaldığından emin olun. Kabuklarını soyup hafifçe ezdiğiniz sarımsaklarıda aralara serpip biberiye dallarını aralara yerleştirin. Etlerin üzerini kapatıp buzdolabında yaklaşık 6 ile 8 saat arası dinlendirin. Bu sürenin sonunda geniş derinliği olan bir dökme demir tavada (veya uygun her zaman kullandığınız ızgara tavası) önce 3 dakika kadar yüksek ateşte, daha sonra altını kısıp etler yeteri kadar pişene kadar alt üst pişirin. Sıcak olarak kızarmış ekmek ve salata ile servis yapın.



Alıntıdır.

Zerde

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
• 250 gr. pirinç
• 1 tatlı kaşığı safran
• 1 yemek kaşığı nişasta
• 1kg toz şeker
• 1 tatlı kaşığı zerdeçal
• 5’te bir su bardağı gül suyu
• 6 su bardağı su
Süslemek için
• Çam fıstığı
• Nar taneleri
• Kuş üzümü

Bir gece önceden gülsuyunun içine safranları ve zerdeçalı atıp bir kasede bekletin. Pirinci yıkayıp bir tencereye alın üzerine suyu koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın. Safranlı suyu, şekeri ilave edin. Şeker iyice eriyince altını kısın. Bir taşım kaynayınca ılık suda çözdürdüğünüz nişastayı ilave edip 3-4 dk daha karıştırıp kaselere bölüştürün. Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyip buzdolabında en az 5-6 saat dinlendirin.


Alıntıdır.

Muş Köftesi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER (4 kişilik)
• Yarım kilo yağsız kıyma
• Yarım kilo ince bulgur (irmik)
• Tuz
• 1 yumurta

Harcı için
• 3 büyük kuru soğan
• 3 yemek kaşığı sıvıyağ
• Tuz, karabiber

üzeri için
• 1 bardak yoğurt
• 1 tatlı kaşığı acı
• kırmızı toz biber
• 1 kaşık tereyağı


Bir tavada yemeklik doğranmış soğanı yağ ile kısık ateşte soteleyip soğanlar şeffaflaşana kadar 15-20 dk. pişirin. Ocaktan alıp tuz ve karabiberini serpin. Bulguru yıkayıp süzün, kıyma, yumurta, tuz ile iyice yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Hazırlamış olduğunuz harcın içine 1 tatlı kaşığı kadar bolca doldurup kapatın ve elinizde yuvarlayın. Tümü bittikten sonra derin bir tencerede biraz tuz ile bol suyu kaynatın köfterin dağılmamasına dikkat ederek haşlayın (yaklaşık 20 dk). Kevgir ile servis tabaklarına alıp, çırpılmış yoğurt ilave edin ve kırmızı biber ile kızdırılmış yağ gezdirip servis yapın.



Alıntıdır.

Evde Zeytin Nasıl Yapılır

Author: cnyt // Category:


Sofralarda siyah zeytin daha çok tüketiliyor. Peki siyah zeytin nasıl yapılır? İşte zeytin yapımı için tüyolar.
* İyice ermiş siyahlaşmış zeytinler alınarak temizlenir.
* Suda yıkanır. Bir sofra bezi üstüne serilerek 3-4 saat bekletilir. Kurulanır.
* Zeytinler kavanoza ya da naylon torbaya konulur. 1 kg zeytine bir yemek kaşığı kaya tuzu konulur.
* Bir tatlı kaşığı şeker ilave edilebilir ama şart değil.
* Sabah akşam çalkalamak suretiyle acı suyu giderilir.
20 ile 30 gün arasında yenilecek kıvama gelir. Zeytin yağı, sıkılmış limon ve dilimlenmiş limon içine katılarak ertesi gün afiyetle yenir.

Taze Balık

Author: cnyt // Category:
Satın alacağınız balığın taze olup olmadığını, solungaçlarının kırmızı ve canlı oluşundan, gözlerinin parlaklığından ve etinin diriliğinden anlayabilirisiniz. Pullarının gevşek olmaması da balığın tazeliği açısından önemlidir.

Tereyağı Yanmasın

Author: cnyt // Category:
Erittiğiniz tereyağının yanmasını önlemek için, eritirken içine bir damla zeytinyağı koyun. Böylece tereyağınız yanmaz.

Yağı Tavaya Koyun

Author: cnyt // Category:
Yağda kızartma yapacağınız zaman, tavayı önce kızdırın, yağı sonra koyun. Böylece kızartacağınız şeylerin tavaya yapışması önlenmiş olur. Bu yöntem özellikle patates kızartmalarında tavsiye edilir.

Yemek Hazırlama Sanatı

Author: cnyt // Category:
Ev hanımlarının en büyük meselesi kuşkusuz yemektir. Her gün yemek yapmak, her gün yemek yapmak, her gün yeni çeşitler düşünmek kolay değildir. En basit, en sade yemeği bile iştah açıcı, zevkli bir şekilde sofraya getirmek mümkündür. Önemli olan yemeğin masraflı olması değil, temiz , iştah açıcı şekilde sofraya konmasıdır.

Patates Püresine Değişik Koku Vermek

Author: cnyt // Category:
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

Pişireceğiniz Tavuk veya Pilicin Daha Lezzetli Olmasını İstiyorsanız

Author: cnyt // Category:
Pişireceğiniz tavuk veya pilicin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, pilici pişirmeden önce karnına birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun. Tadının her zamanki gibi değişik ve hoş olduğunu göreceksiniz

Sebze Pişirirken

Author: cnyt // Category:
Pişerken rengi koyulaşmış, ezilmiş sebzeler göze hoş görünmez. Sebzenin renginin koyulaşması pişerken çıkan bir asit sonucudur. Sebze kaynar suya atılır, suyu hafif yeşilleninceye kadar açık bırakılırsa bu süre içinde asit kaçar. Daha sonra tuz katıp kapağı kapanınca sebze rengini kaybetmeden pişer.

Tavuk Etinin Çabuk Pişmesi İçin

Author: cnyt // Category:
Tencereye bir parça sirke konur veya daha önce sirkede bekletilir. Fırında pişireceğiniz tavukların kurumaması için; fırında müsait bir yer varsa içine su konmuş bir kap koyun.

Midye ve İstiridye Alırken

Author: cnyt // Category:
Midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini elinizle şöyle tartın. Elinizdekiler ne kadar ağırsa , o kadar tazedir.

Daha Yumuşak Etler

Author: cnyt // Category:
Eti kemiğinden ayrımdan çiçek yağında bir müddet dinlendirin. Bunun sonucunda etinizin hem daha yumuşak, hem de daha lezzetli olacağını siz de fark edeceksiniz.

Eti yumuşatmanın bir başka yolu ise limon suyudur. Hiç pişmeyecek gibi görünen sert etler bile limon suyu (ya da yemeğine göre limon suyu yerine sirke) ilavesiyle hem daha yumuşak, hem daha lezzetli olur, hem de çabuk pişer.

Sert etleri yumuşatmak için bir başka yöntem ise, tencereye bir parça ekmek atmaktır.

Dil Haşlarken

Author: cnyt // Category:
Dil haşlandıktan sonra hemen derisini soyun. Bu işi dil haşladıktan bir süre sonra yapmaya kalkarsanız işiniz bir hayli zorlaşır. Kabuğu soymak için uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Etin Buzu Çabuk Çözülsün

Author: cnyt // Category:
Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve süresinin mikropları öldürmeye yeterli olmasına dikkat ediniz. Eğer az pişmiş yada çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezsiniz. Bu mikropları da yiyecek ve sonuçta nahoş durumlarla karşılacaksınız.

Istakoz Alırken

Author: cnyt // Category:
Kabuğuna biraz daha yakından bakmayı ihmal etmeyin Kırçıllaşmış kabuklar onun yaşlı olduğunu gösterir.

Çılbıra Beyaz Sirke

Author: cnyt // Category:
Yapacağınız çılbırın lezzetli olmasını istiyorsanız, kaynattığınız suya beyaz sirke ilave din. Kırmızı sirke de olabilir ama bu, yumurtanın rengini değiştirir. Bu arada tuzu sakın önceden koymayın, aksi takdirde yumurta akı pıhtılaşacaktır.

Yulaflı Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
250 gr. tereyağı
500 gr. yulaf ezmesi
Bir miktar kuş üzümü
Yarım çay bardağı kakule
Bir sıkım anason
3 yumurta
Bir su bardağından biraz fazla şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu




HAZIRLANIŞI
Yağı derince bir kap içinde çözüp, içine yulaf ezmesini ve baharatları karıştırıp soğumaya bırakın. Bir kap alıp bunun içinde şeker ve yumurtaları iyice çırpın. Unu ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Tabanı yağlanmış bir tepsiye bu karışımdan 2 tatlı kaşığı döküp, önceden ısıtılmış bir fırında 175 derecede 15 dakika pişirin. Afiyet Olsun.

Vitamin Bombası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 tane elma
2 tane havuç
125 gr. zencefil kökü
10 adet kuru kayısı
1 su bardağı meyve şekerlemesi
2 adet limon
2 adet limonun suyu
2 adet portakal
2adet portakalın suyu
200 gr. kuru üzüm
250 gr. kuş üzümü
1 su bardağı bal
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil



HAZIRLANIŞI
Büyük bir kapta bütün malzemeleri iyice karıştırın. Üzerini temiz bir bezle kapatıp, ılık bir yerde 2-3 gün dinlendirin. Hazırladığınız karışımı kavanozlara koyup, üzerlerine yağlı kağıtla kaplayın. Kapaklarını sıkıca kapatın.

Trabzon Kaymağı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 bardak mısır unu
100 gr. Trabzon tereyağı
150 gr. Trabzon peyniri
Tuz
Su


HAZIRLANIŞI
Kızgın yağda mısır ununu pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine 1 bardak kaynar su ilave edip katılaşmaya başlayınca kadar pişirin ve peyniri ilave ederek 5 dakika daha karıştırarak pişirin. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Afiyet olsun.

Taze Fasulye Basması

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 kg taze fasulye
1 su bardağı un
1 rulo kaymak
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz




HAZIRLANIŞI
Kaymak, sıvıyağı tuz ve sütü karıştırın. Temizlenmiş fasulyeleri, kaynar suda 20 dakika haşlayıp, suyunu süzdürün ve una bulayın. Fırın tepsisine yağlayıp, un serpin. Fasulyeleri tepsiye balık istifi yayın. Üzerine kaymaklı karışımdan gezdirip, 200 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet Olsun.

Şıllık

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER (8 kişilik)
Yarım litre su
1,5 su bardağı un
2,5 su bardağı ceviz içi

Şurup için:
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su



HAZIRLANIŞI
Krep için unu ve suyu bir kapta iyice çırpın. Sonra tel süzgeçten geçirin. Tavayı çok az yağlayın. Tavaya orta büyüklükteki kepçe ile unlu karışımdan dökün. Hazırladığınız bu krepler soğuduktan sonra, her birinin arasına dövülmüş ceviz serperek, üst üste dizin. Şurup için suyu ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kıvamına geldikten sonra tencereyi ateşten indirin. Hafif ılıdıktan sonra şurubu kreplerin üzerine dökün. Dilimledikten sonra servis yapın.

Soslu Tavuk Kanadı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1kg tavuk kanadı
2 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 soğan
4-5 diş sarımsak
Köri
Toz kırmızıbiber
Karabiber
Tuz




HAZIRLANIŞI
Yoğurt, süt, salça, halka halka doğranmış soğanlar, kıyılmış sarımsak, sıvıyağla baharatları karıştırıp bir terbiye hazırlayın. Tavuk kanatlarını içine atarak 2 saat buzdolabında bekletin. Tavuk kanatlarını fırın ızgarasında kızartın. Afiyet olsun.

Saçma Tava

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
Yarım kg kıyma
Yarım kg patlıcan
Yarım kilo patates
4 domates
3-4 sivribiber
1 baş sarımsak
250 gr ekşi yeşil erik
Kırmızıbiber
Karabiber
Tuz


HAZIRLANIŞI
Küçük küp küp doğranmış patlıcan, patates, domates, sivribiber, diş diş sarımsak,kıyma ve yeterince kırmızıbiber,karabiber ve tuzu hep beraber karıştırın. Karıştırdığınız sebzeleri fırın tepsisine yayın. 150 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

Pastırma Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
6 dilim pastırma
1 litre sıcak su
1 çay bardağı ince bulgur
4 sivri biber
1 kaşık salça
Yarım limon
1 kaşık yağ



HAZIRLANIŞI
Pastırmaları birer cm. eninde doğrayın ve kızgın yağda, bir iki çevirin. Üzerine salçayı ekleyin ve gene bir iki çevirin. Su, bulgur ve ince ince doğranmış biberleri ekleyerek 10 dakika kadar pişirin ve limon suyunu ekleyin. Afiyet olsun.

Ponçik

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 bardak su
2 çorba kaşığı pudra şekeri
100 gr. tereyağı
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı maya
Yarım su bardağı çilek reçeli
1 su bardağı krema
Yarım çay kaşığı tuz


Üzeri için
1 çorba kaşığı pudra şekeri



HAZIRLANIŞI
Hamuru hazırlamak için, unu eleyip ortasını havuz gibi yapın. Mayayı 1 çorba kaşığı su ile sulandırın. Unun ortasına maya, oda sıcaklığında tereyağı, pudra şekeri, süt ve tuzu koyun. Bir mikser yardımıyla veya el ile yoğurun. Hamuru 10 eşit parçaya bölüp yuvarlak toplar yaparak fırın tepsisinde 25 dakika ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Yeterli büyüklüğe ulaştıklarında fırına atın. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin. Kremayı çırpın. Ponçikleri ortalarından ikiye ayırın fakat kopartmayın. Reçeli ponçiklerin arasına bir bıçak yardımıyla sürün, kremayı bir sıkma torbası yardımıyla sıkın. Üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Zencefilli Kek

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1,5 su bardağı esmer şeker
2,5 su bardağı un (elenmiş)
2,5 su bardağı kekun
½ tatlı kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı zencefil
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı muskat
310 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
2 adet yumurta
2,5 su bardağı süt
1 su barağı bal
2 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 çorba kaşığı limon suyu
320 gr. pudra şekeri




HAZIRLANIŞI
Esmer şeker, un, kekun, karbonat, zencefil, tarçın ve muskatı harmanlayın. 250 gr. tereyağı ve yumurtaları katın. Mikserle düşük seviyede çırparken yavaş yavaş süt ve balı ilave edin. Mikseri orta seviyeye yükseltip, karışım yumuşayıncaya kadar çırpın. Hamuru bir spatula ile sıyırarak 23x23 cm. ebatlarında yağlanmış bir fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 90 dakika pişirin. 10 dakika dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarın. Küçük bir kasede kalan tereyağı ve limon kabuklarını tahta bir spatula ile iyice karıştırın, yavaş yavaş limon suyu ve pudra şekerini ilave edip iyice karıştırın ve hemen kesin ve üzerine sürün. Dilimleyerek servis.

Muzlu Tatlı

Author: cnyt // Category:
HAZIRLANIŞI
4 muz
3 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı ceviz veya fındık (çekilmiş)


HAZIRLANIŞI
Küçük parçalanmış ceviz veya fındıkları yağsız tavada kavurun. Muzları halka halka doğrayıp, üzerine kavrulmuş cevizleri, onunda üzerine balı gezdirin. Afiyet olsun

Madımak

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 kg madımak
200 gr. kıyma
2 soğan
1 fincan bulgur
1 kaşık salça
2 kaşık katı yağ
Karabiber
Tuz


HAZIRLANIŞI
Madımakların kökündeki kırmızı kısımları alarak ayıklayın. Küp küp doğranmış soğanları yağda pembeleştirin ve kıyma ilavesiyle 4-5 dakika pişirin. Üzerine salça ile sekiz bardak su ekleyerek kaynatın ve madımağı ilave edip, 10 dakika kadar kaynatın. Bulguru da ekleyip karabiber ve tuzunu ayarlayarak 25-30 dakika kaynatın. Afiyet olsun.

Kuşburnu Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
½ kg kuşburnu
200 gr. kıyma
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı katı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber
Kimyon
Nane



HAZIRLANIŞI
Temizlenmiş kuşburnunu 1 litre suda yarım saat kaynatıp, kevgirden ve tel süzgeçten geçirin. Kıyma, tuz, karabiber ve kimyonu yoğurup misket köfteler yapın ve suda kaynatarak pişirin. Unu yağda kavurup üzerine kuşburnu suyunu ilave edin ve 15 dakika karıştırarak kaynatın. Üzerine köfteleri ilave edip bir müddet kaynatın ve ateşten alın. Yağda yakılmış naneyi üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Kepekli Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER (15-20 adet)
2 su bardağı kepek unu
1 paket kabartma tozu
4-5 adet suni tatlandırıcı
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı sıvıyağ
½ su bardağı diyet süt
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın


HAZIRLANIŞI
Bir kapta unu ve kabartma tozunu karıştırın. Üzerine 1 çorba kaşığı sıvıyağ, yumurta, yarım su bardağı diyet süt, 1 kahve fincanı kuru üzüm ve 1 çay bardağı suyun içinde erittiğiniz tatlandırıcıyı katın. Tarçını da ilave edip, hepsini iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak şekil verin, tepsiye yerleştirin. 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.

Kayısılı Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
85gr. margarin(yumuşak)
½ su bardağı esmer şeker
1 adet yumurta (çırpılmış)
¾ su bardağı un (elenmiş)
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı fındık (iri kıyılmış)
1 su bardağı kuru kayısı (küçük doğranmış)
3 çorba kaşığı ayçiçeği içi (kavrulmuş)
¾ su bardağı mısır unu (su bardağından bir parmak eksik)
1 tutam tuz




HAZIRLANIŞI
Yağ ve şekeri eriyinceye kadar iyice çırpıp, yumurtayı karıştırarak ilave edin. Un, tuz, tarçın, fındık, kayısı, ayçiçeği içi ve mısır ununu harmanlayıp, yağlı karışıma katın ve iyice karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine bir tatlı kaşığı yardımıyla aralarında mesafe bırakarak dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.

Kartopu

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
125 gr. tereyağı
1 tatlı kaşığı vanilya esansı
1 çay bardağı tozşeker
1 adet yumurta
1,5 su bardağı kekun
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı hindistancevizi
125 gr. beyaz çikolata
4 çorba kaşığı krema



HAZIRLANIŞI
Tereyağı, vanilya, tozşeker ve yumurtayı karıştırın. Un ve kakaoyu eleyerek katıp 40 gr. hindistancevizini ilave edin ve yoğurun. Hazırladığınız hamurdan tatlı kaşığı ile parçalar alıp yuvarlayın. 5’er cm. aralılarla yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Çikolatayı kırıp benmari usulü eritin. Kremayı katıp karıştırın. Pişirdiğiniz topları önce çikolataya sonra da kalan hindistancevizine bulayarak servis yapın.

Karanfil Ana Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
½ kg kıyma
½ kg un
1 soğan
Tereyağı
Tuz


HAZIRLANIŞI
Küp küp küçük doğranmış soğanı yağda pembeleştirin ve üzerine unu ekelyip kavurun. Kavrulan malzemenin üzerine kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine yeterince su ve tuzunu koyup pişirin. Afiyet olsun.

Herisa

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 su bardağı buğday
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI
Geceden 2 bardak suda ıslatılmış buğdaya tuzu atın. Aynı suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Gerekirse su ilave edin. Piştikten sonra ezin ve soğutun. Şekeri bir bardak suda kaynatın ve soğumaya bırakın. Şerbeti buğdayın üzerine döküp ceviz ile süsleyin. Afiyet olsun.

Gevrek Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
300 gr. hazır milföy hamuru
100 gr. badem ezmesi
4 yemek kaşığı elma rendesi
Yarım limonun kabuğu
2 yumurta



HAZIRLANIŞI
Hamurları üst üste koyun ve 40x25 boyutlarında bir hamur açın. Bir kez uzunlamasına kesip, daha sonra her bölümü 5 parçaya ayırın. 100 gram badem ezmesini, 4 yemek kaşığı elma rendesi ile karıştırın ve buna yarım rendelenmiş limon kabuğu ekleyin ve her hamur parçasının içine bundan doldurun ve kapatın. Bir taraftan bıçak ucuyla 5 çentik açın. Üzerini çırpılmış yumurta ile sıvayıp, bir miktar şeker dökün. 200 derecede 20 dakika pişirin.

Fırında Patates

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
5 patates
2 soğan
2 kaşık salça
2 tavuk göğsü
Sıvıyağ
1 avuç maydanoz
Pulbiber
Kaşar
Su
Karabiber
Tuz



HAZIRLANIŞI
Patatesleri halka halka kesip, hafif kızartın. Azıcık kızdırılmış yağda soğanı pembeleştirip, tavuğu, salçayı, yeterince baharatları ve tuzu ekleyerek kavurun. Isıyı dayanıklı bir cam kaba, patatesleri yayıp üzerine tavukları yayarak boca edin. Üstüne biraz su ilave edip, rendelenmiş kaşarı ve kıyılmış maydanozu serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Fındıklı Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
210 gr. tereyağı
250 gr. un
200 gr. ince dövülmüş fındık
175 gr. şeker
1 paket vanilya
1 tutam tuz
Pudra şekeri ve vanilya karışımı




HAZIRLANIŞI
Tereyağını un, fındık, şeker, vanilya ve tuzla birlikte karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Sonra bu hamurdan 2,5 cm kadar kalınlığında rulolar yapın ve üstlerine rulolara bastırmadan folyo kağıdı örtüp en az 1 saat buzdolabında tutun. Dolaptan çıkarınca her bir rulodan dilimler kesip ay şekli verip hafif yağladığınız tepsiye dizin ve önceden ısıttığınız fırında 15-18 dakika pişirin. Fırından çıkarınca henüz sıcakken vanilyayı şekere bulayın, soğutun ve sonra kutuda saklayın.

Etli Döğme Pilavı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
200 gr. kuşbaşı kuzu eti
200 gr. nohut
1 kg dövme buğday
Tereyağı
Tuz



HAZIRLANIŞI
Eti haşlayarak pişirin. Bir gece önceden ıslattığınız nohutu ayıklayıp pişinceye kadar kaynatın ve piştikten sonra üzerine buğdayı ve tuzunu ilave ederek, hepsi pişene kadar kaynatın. Yağı eriterek pilava ilave edin ve servis tabağına alıp pişen etleri yayın. Afiyet olsun.

Çağla Cacığı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 kâse çağla
1 kâse süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Taze nane
Zeytinyağı
Tuz


HAZIRLANIŞI
Süzme yoğurda 1 çay bardağı suyu yedirin. Çağlaları ince ince kıyın. Sarımsağı ezin ve yoğurda karıştırıp tuzunu ayarlayın. Cacığın üzerine zeytinyağı ve kıyılmış nane ile süsleyin. Afiyet olsun.

Bulgur Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 bardak bulgur
4 bardak süt
1 soğan
2 kaşık katı yağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
2 bardak su
Tuz


HAZIRLANIŞI
Bulguru yıkayın ve su ve sütü ilavesiyle pişirin. Pişince tuzunu koyup ateşten alın. Soğanı ince doğrayıp yağda kavurun ve üzerine biberi ekleyerek bir iki çevirdikten sonra çorbanın üzerine gezdirin.

Brownie

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER

Sos Malzemeleri
2 su bardağı süt
2 dolu kaşık pudra şekeri
2 dolu kaşık kakao
6-7 tane çikolata


Kek Malzemeleri
3 tane yumurta
2 su bardağı şeker
2 su bardağı un
3 kaşık kakao
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım çay bardağı karbonat



YAPILIŞI
Sos malzemeleri karıştırılıp pişirilir ve soğuması için bekletilir.
Önce yumurta ve şekeri çırpıp diğer malzemeleri eklemek koşuluyla büyük bir borcam yağlanıp, biraz un serperek kek malzememizi bu borcama aktaralım. 175 derecelik fırında pişmeye bırakalım. İçinin pişip pişmediğini kontrol edip fırından çıkartalım. Kare kare dilimledikten donra üzerine soğuttuğunuz sosu eşit miktarda her yerine dökelim.

NOT
Kekin dilimlenerek sos dökülmesi her yerine daha güzel yayılmasını sağlar. Kek sıcak, sos soğuk olmalıdır. İşlem bitince kekinizin üzerini folyoyla yada streç filmle örterseniz sosu kurumaz ve dolaptan koku almaz.


AFİYET OLSUN…

Beyaz Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1,5 su bardağında 1 parmak fazla un
1 su bardağından 1 parmak fazla pudra şekeri
1 adet yumurtanın sarısı
135 gr. tereyağı
1 kahve kaşığı vanilya



HAZIRLANIŞI
Hamur yoğuracağınız kaba unu ve pudra şekerini alın. İyice karıştırdıktan sonra ortasını havuz gibi açın ve yumurtanın sarısını ekleyin. Sert bir halde bulunan tereyağını küçük parçalar halinde kestikten sonra ilave edin. Vanilyayı ekleyin. Malzemeler özleşene dek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Ayrı ayrı yağlı kâğıtlara sarın. Hamuru buzdolabında 1 saat bekletin. 1 saat sonra buzdolabından çıkardığınız bu hamurların her birini 1 cm kalınlığında açın. Kalp şeklinde kalıplara kesin. Çok hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine tozşeker serpin. Orta ısılı fırında beyaz kalacak şekilde pişirin.

Ballı Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
50 gr. şeker
100 gr. bal
100 gr. tereyağı
225 gr. un
2 tatlı kaşığı silme kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
½ tatlı kaşığı dövülmüş karanfil
150 gr. pudra şekeri
2 çorba kaşığı su



YAPILIŞI
Şekeri, balı ve tereyağını şekerler eriyinceye kadar kaynatıp, soğumaya bırakın. Sonra unu, kabartma tozunu ve baharatı katarak yoğurup hamuru 2 saat dinlendirin. Sürenin sonunda hamuru rulo yapın, 50 parçaya kesin ve parçaları yuvarlatın. Parşömen kağıdı yaydığınız tepsiye dizin ve önceden ısıttığınız orta ısılı fırında 15-20 dakika pişirin. Pudra şekerini, suyla birlikte karıştırın, gerekirse biraz daha su katın. Bu karışımı henüz ılık olan kurabiyelerin üstüne sürün. Afiyet olsun.

Ballı Brownie

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un
1 çay bardağı margarin
1 çorba kaşığı bal
1 çay bardağı kakao
1 çay bardağı ceviz
Tuz




HAZIRLANIŞI
1 çay bardağı eritilmiş margarin ve 1 su bardağı toz şekeri iyice çırpın. 1 paket vanilya ve 1 çorba kaşığı balı ekleyip karıştırın. Yumurtaları karışıma tek tek ilave ederek, yedirin. En son 1 çay bardağı kakao, 1,5 çay bardağı un ve 1 çay bardağı çekilmiş cevizi ekleyip, karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına döküp, önceden ısıtılmış 170 derecede fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Fırından çıkartın, ılıdıktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Ay Işığı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
125 gr. margarin
Yarım çay bardağı tozşeker
1 yumurta
1 kabartma tozu
1 vanilya
2 su bardağı un
1 çay bardağı fındık
2 yumurta akı
1 çay bardağı marmelat



HAZIRLANIŞI
Yağ, tozşeker, yumurta, kabartma tozu ve vanilyayı iyice karıştırın. Un ilavesi ile bir hamur yaparak 10 dakika dinlendirin. Merdane yardımıyla açıp, su bardağı ile kesin. Tepsiye dizin. 2 yumurta akını mikser ile kar haline getirin. Kurabiyelerin ortasına birer kaşık koyup, 170 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Soğuduktan sonra ortalarına birer kaşık marmelat koyup, servis yapın.

Kırmızılı Kek

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3.5 su bardağı un
Yarım su bardağı pirinç nişastası
350 gr. fındık ezmesi (veya 2 su bardağı şeker)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı süt
200 gr. margarin
3 yumurta
1 su bardağı nar tanesi
Yarım limon suyu



HAZIRLANIŞI
Fırınınızı 180 derecede ayarlayıp kek kalıbınızı yağlayın. Yağı eritin ve ilk önce yumurta, fındık ezmesi, sonra süt, limon suyu ve yağ sırasıyla mikserin en hızlı devrinde çırpın. Başka bir kapta unları, kabartma tozu, nar tanaleri ve vanilyayı harmanlayın. Unlu karışımı diğer karışıma azar azar tel çırpıcı kullanarak karıştırın. Kalıba döküp fırına verin, yaklaşık 50 dk. pişirin.



Alıntıdır.

Nar Sosu

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 su bardağı nar suyu
Yarım su bardağı toz şeker
1 çubuk tarçın
Dörtte bir limon suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası (gerekirse)




HAZIRLANIŞI
Nişasta hariç tüm malzemeyi kısık ateşte 45 dk. kadar pişirin. Bu sürenin sonunda kıvamına göre mısır nişastasını 1 yemek kaşığı soğuk suda eritip yavaş yavaş sosa katın. Sosunuz nişastanın tamamına ihtiyaç hissetmeden istenilen kıvama gelirse kapta kalan nişastayı eklemeyi kesip sosu hızlı hızlı karıştırın ve ateşten alın. Unutmayın ateşten aldıktan sonra kıvam bir parça daha katılaşacaktır.



Alıntıdır.

Sofraların en sevileni: Makarna

Author: cnyt // Category:
Anavatanı Endülüs mü, Roma mı yoksa Çin mi? Tarihi çok eski olan makarnanın anavatanı konusunda tarihçiler ortak görüşe varamıyor!

Ancak lezzet tutkunları bir konuda hemfikir: Makarna sofranın kralı. Birincisi lezzetli, ikincisi pratik. İki türlü makarna yapabilirsiniz: Biri çok fazla zaman ve efor harcamadan, hazır makarnalarla pratik ve güzel lezzetler, diğeriyse zamanınız uygunsa kendi hamurunuzu yaparak muhtesem ötesi o özel lezzeti yakalayabilirsiniz. Nasıl yaparsanız yapın dikkat etmeniz gereken şeyler onu tam kıvamında pişirmek (al dante) ve cinsine/şekline yakışır bir sos yapmak, lezzetli bir hamur için ise iyi kalite durum buğdayı kullanmaktır. Durum buğdayı çok ince çekilmiş ‘semorina’ diye adlandırılan bir çeşit irmiktir. Durum buğdayının, ekmeklik buğdaya göre, nişasta oranı düşük, cidarı sağlam ve bitkisel protein oranı çok yüksektir. Ekmeklik buğday ile yapısal farklılıkları vardır ve lezzettede ciddi bir fark gösterir. Makarnanızı, kaynamış tuzlu suya atın ve 8 dk. kadar diri kıvamda pişirin. 8 dakika sonra kesinlikle soğuk suyun altında tutmayın.

Sosu makarnanın içine değil, makarnayı sosun içine kepçeyle alarak ekleyin. Yenilebilir kıvama gelmesi için sos ile birkaç dakika daha pişmesine izin verin. Eğer sosunuzun kıvamı akışkan değil ise bir kac kepçe makarnanız haşlama suyundan sosa ilave edebilirsiniz.



Alıntıdır.

Soğan Çorbası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(4 kişilik)
5 su bardağı su
5 kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 bulyon
1 yemek kaşığı un
karabiber
tuz

Ekmek için
4 dilim ekmek
2 diş sarımsak
sızma zeytinyağı
tuz
karabiber
ince kıyılmış dereotu veya maydanoz (arzu ederseniz)




HAZIRLANIŞI
KURU soğanları doğrayıp tereyağını ekleyerek kısık ateşte pelte gibi olana kadar yaklaşık 30 dk. kadar soteleyin. Üzerine tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın.Bir başka kapta 1 yemek kaşığı un ve zeytinyağını az kavurup yavaşça üzerine sıcak suyu ilave edin. Bulyonu içine atıp iyice karıştırın. Diğer tavadaki soğanları blenderdan hafifçe geçirin. Dikkat edin tamamen püre olmasın. Çorba tenceresinin içine atıp iyice karıştırın. Ekmek dilimlerini hazırlamak için, tuz, karabiber zeytinyağı ve maydanozu iyice birbirine karıştırın sarımsak sürülmüş dilimlerin üzerine paylaştırıp fırına verin. Çorbayı bir taşım kaynatıp kaselere alın ve içine ikiye kesilmiş üzerine sarımsak sürülmüş ve kızarmış ekmek koyarak servis yapın.



Alıntıdır.

Ispanaklı Tavuk

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 tavuk göğsü
Yarım poşet dondurulmuş ıspanak
8 kestane mantarı
6 hindi jambonu
2 yemek kaşığı krema
6 dilim hellim peyniri
tuz
karabiber



HAZIRLANIŞI
TAVUK göğsünü incelterek dikkatlice dövün. Taze çekilmiş karabiber ve tuz serpin. Ispanakları sıcak suya batırıp soğuk suyun altına tutun ve iyice suyunun sıkması için sıkın, kevgire alın. Bu arada mantarları doğrayıp zeytinyağında soteleyin, tuzunu ilave edip ocaktan alın. Ispanakları ekleyin ve iyice karıştırın. Tavuk göğüslerinin içine ıspanak soteyi bölüştürün üzerine hellim dilimlerini, hindi jambonu ekleyin. 1 yemek kaşığı kremayı gezdirip sıkıca sarın ve ısıya dayanıklı mutfak ipliği ile bağlayın. Diğer tavuk göğsünü de aynı işlemi yapıp 200 derecede ısıtılmış fırında 40 dk. pişirip dilimleyerek servis yapın. Yanında hasır soslardan faydalanabileceğiniz gibi eğer hazır tavuk suyunuz varsa, biberiye, taze karabiber ile tatlandırıp, 1 su bardağı tavuk suyunu kavurduğunuz yarım yemek kaşığı un ve bir yemek kaşığı tereyağı ile sos kıvamına getirip birlikte servis yapabilirsiniz.




Alıntıdır.

Mürdüm Erikli Milföy

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış mürdüm eriği
Yarım su bardağı pudra şekeri
100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
100 gr. tatlı lor
100 gr. kırılmış fındık
Yarım bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı

Üzeri için
1 yumurta sarısı




HAZIRLANIŞI
MÜRDÜM eriklerini dörde bölüp üzerine pudra şekerini serpin ve 1 saat kadar bekletin. Tereyağı toz şeker, tatlı lor badem ve 2 yumurta sarısını bir çırpıcı ile iyice birbirine yedirin. Buzdolabında 1 saat kadar soğuması için bekletin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine milföy hamurlarını yerleştirin. Her bir hamurun ortasına birkaç çatal darbesi ile delik açın. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp kremadan her birine paylaştırın. Mürdüm eriklerini de kremanın üzerine paylaştırıp 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk. pişirin.



Alıntıdır.

Balık Köftesi

Author: cnyt // Category:
Haşlama malzemeleri:
15-20 hamsi balığı
1 levrek balığı
2 defne yaprağı
1 kuru soğan
10-15 tane karabiber
2 su bardağı su

Köfte için
3 iyice haşlanmış patates
10 sap taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu (arzu ederseniz)
1 yumurta sarısı
taze çekilmiş karabiber
bir tutam tuz
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı



HAZIRLANIŞI
Tüm haşlama malzemesini derin bir tencereye koyup kaynadıktan sonra 10 dk. haşlayın. Soğuduktan sonra balıkları didikleyin. Taze soğanın yeşil yapraklarını, maydanozu incecik doğrayın. Patatesi ezip içine katın. Tuz, karabiber, balıkları ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın ve buzdolabında 2 saat kadar dinlendirin. Karışımdan bir yemek kaşığı büyüklüğünde parçalar alıp köfte şeklini verin ve teflon tavaya az zeytinyağı koyup alt üst nar gibi kızartın.




Alıntıdır.

Tekir Balığı

Author: cnyt // Category:
KUMA yakın olarak veya kayaların içinde taşlık kıyı kesimlerde yaşamasının büyük ölçüde etkili olduğu tadındaki dolgun lezzeti ile son derece karakteristik bir tadı vardır tekir balığının. Bu farkı lezzeti paylaşan tek bir balık vardır, o da barbun balığıdır.

Barbun balığı genellikle 15 cm’den başlayıp 40 hatta 50 cm’e kadar çıkan estetik yapısı ve cazip parlak rengiyle genellikle tekirden daha makbul olduğu kanısı uyandırır. Tekir balığı biraz daha açık renklidir ve daha küçüktür. Oysa ki tekir balığı da lezzetli bir balıktır. Hatta şu günlerde barbundan daha da lezzetli bir dönemdedir diyebiliriz. Birbirlerine her anlamda benzer olan bu balıkların tonlarının dışındaki en belirgin farkları, tekirin çene altı bıyıklarının uzunluğu, kafatasının kütlüğü ve yüzgeçlerindeki benekleridir.

Tavası çok lezzetlidir ve limon, portakal, sarımsak ve baharat gibi keskin aromalı lezzetlerle uyumludur, fırında folyoda bu gibi aromatik tatlarla birlikte de pişirebilirsiniz.

Tekir Tava

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 kilo temizlenmiş tekir balığı
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru kekik
Yarım tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı mısır unu
Taze çekilmiş karabiber


HAZIRLANIŞI
TEKİR balığını yıkayıp süzgece alın. Un, mısır unu, tuz, karabiber, nane, kekiği bir kapta harmanlayın. Balıkların üzerine limon suyunu döküp tamamına ulaşması için elinizle yavaşça harmanlayıp unun içine atın. Her birinin üzerinde klan fazla unu dikkatlice silkip kağıt havluya sıralayın. Bir tavada çiçek yağını (balıkların üzerini geçecek kadar) koyup ateşe alın. Yağ ısınınca balıkları arka ön kızartıp kağıt havluya çıkartın. Fazla yağlarını 1-2 dakika süzmelerini bekleyip servis tabağına yeşilliklerle birlikte alın.



Alıntıdır.

Kereviz Salatası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 küçük kereviz
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı yoğurt
1 limon suyu
2 diş sarımsak
bir tutam ince kıyılmış maydanoz
dereotu
tuz


HAZIRLANIŞI
Kerevizleri temizleyip kibrit çöpünden daha büyükçe doğrayın. Bir bardak suyu kaynatıp biraz tuz ve limon suyunu atın kerevizleri içine daldırıp bir kaç dakika tutup süzgece alın. Mayonez, ezilmiş sarımsak, yoğurt ve ince kıyılmış otları iyice karıştırıp kerevizleri içine atıp harmanlayın ve salata tabağına alın.



Alıntıdır.

Kakaolu Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 su bardağı un
200 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1.5 su bardağı esmer şeker
Yarım paket kakao
2 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı karbonat
Küçük çikolata parçaları

Üzeri için:
Pudra şekeri



HAZIRLANIŞI
Bir çay kaşığı karbonatı bir çay kaşığı ılık su ile bir kapta eritin. Şeker ve tereyağını çırpıcı ile iyice çırpın. Sütü ilave edip çırpmaya devam edin. Un, kakao ve karbonatı ekleyip elinizle yoğurun. Hamur çok yapışıyorsa biraz daha un serpebilirsiniz. Üzerini örtüp buzdolabında yarım saat bekletin. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve kurabiye hamurundan bir yemek kaşığı alıp tam ortasına biraz çikolata parçacığı koyup kapatın ve ters çevirerek pudra şekeri dolu bir kaseye batırın. Yine ters çevirip (pudra şekerli ve çikolata parçacığı batırdığınız yüz yukarı gelmeli) yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı sıralayın. 15 dk. pişirip hemen fırından çıkartın.



Alıntıdır.

Dereotlu Tuzlu Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
Yarım paket margarin (oda sıcaklığında)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz ve şeker
Yarım su bardağı tulum peyniri rendesi
100 gr. beyaz peynir (ufalanmış)
1 demet dereotu
1 yumurta
1 çay bardağı krema

Üzeri için:
1 yumurta sarısı ve susam


HAZIRLANIŞI
Dereotunu incecik kıyın ve tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hamuru bir parmak kalınlığında açıp, çay bardağının ağzıyla yuvarlak elde edin. Her birinin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Arzu ederseniz susam serpin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın. 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dk. pişirin.

Kıymalı Patlıcan Dolması

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 patlıcan
300 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
2 domates rendesi
2 domates
1 yemek kaşığı sumak
Karabiber
Tuz
200 gr. tereyağı



HAZIRLANIŞI
Patlıcanları ikiye bölüp içlerini çıkartın ve dolmalık olarak hazırlayıp bir süzgece alın üzerine biraz tuz serpin. Diğer tüm malzemeyi (salça ve domates rendesi hariç) yıkayıp ince ince kıydığınız maydanoz ve soğanla iyice harmanlayın. Yeteri kadar tuz ilave edin. Patlıcanların içine doldurun ve derin bir tencereye diklemesine yan yana dizin. Salçayı ve domates rendesini 1 su bardağı su ve biraz tuzla karıştırıp üzerine dökün, yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirin.



Alıntıdır

Patatesli Çılbır

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 büyük patates
1 kuru soğan
Yarım demet dereotu
Yarım kilo yoğurt
4 yumurta
2 diş sarımsak
Kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi




HAZIRLANIŞI
Patatesleri soyup halka halka doğrayın. Bir tavaya sıvıyağ koyup altın rengi olana kadar kızartın. Başka bir tavada biraz sıva yağ ile piyazlık doğradığınız kuru soğanı 2-3 dakika yüksek, daha sonra orta ateşte güzelce soteleyin. Üzerine patatesleri, ince kıyılmış dereotunu ekleyip dikkatlice karıştırın. Bir tencereye su koyup kaynatın. Sirkesini atıp yumurtaları yavaşça içine bırakın.

Bu arada patatesleri servis tabağına alın. 3dk sonra bir kevgirle dikkatlice çıkartıp, patateslerin üzerine alın. Sarımsak ile çırpılmış yoğurt ve kırmızı toz biberle kızdırılmış tereyağını üzerine dökerek sıcak olarak servis yapın.




Alıntıdır.

Patatesli Tavuk

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 bütün tavuk
1 büyük soğan
6 orta boy patates
1 su bardağı domates püresi
2 dilimlenmiş domates
1 çay bardağı zeytinyağı

kızartmak için
ay çiçek yağı
tuz
karabiber




HAZIRLANIŞI
Tavuğu 5 su bardağı su ile derin bir tencereye alın. Soğanı soyup bütün olarak yanına atın. Tuz ilave edip kısık ateşte 1 saat pişirin. Soğuyunca iri parçalara ayırın. Bu arada patatesleri kalınca dilimleyip kızartın. Geniş bir tencereye tavuk parçalarını düzgünce yerleştirin, üzerine patates dilimlerini sırayalın. Patates püresine biraz tuz atıp 1 su bardağı tavuğun haşlama suyuyla birlikte yemeğin üzerine gezdirin. Domates dilimlerini üzerine sıralayıp kapağını kapatın. Kısık ateşte 30 dk. kadar pişirip servis yapın. Bu yemeğe arzu ederseniz acı pul biber veya yeşil taze biber ekleyebilirsiniz.


Alıntıdır.

Geleneksel Menemen

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(4 kişilik)
4 yumurta
2 büyük domates
4-5 adet yeşil biber (arzu ederseniz acı)
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tuz



HAZIRLANIŞI
Domates ve biberleri yıkayıp yemeklik doğrayın. Bir sahanda tereyağınla arzu ettiğiniz kadar tuz ilave edip orta ateşte soteleyin. Biberler biraz yumuşayınca yumurtaları kırıp beyazının biraz pişmesini bekleyin, daha sonra yavaşça sarılarını patlatıp 1-2 dakika sonra beyazı tamamen pişince ocaktan alıp süzme yoğurt eşliğinde servis yapın.



Alıntıdır.

Limonlu Fıstıklı Mufin

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı süt
1 limon suyu
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı kakao (isteğe gore)
1 paket kabartma tozu
1 limonun kabuğunun rendesi
Yarım bardak Antep fıstığı
1 paket vanilya




HAAZIRLANIŞI
YUMURTALARI mikserle iyice çırpın, içine şekeri ilave edin. Sırasıyla yağ, süt, limon suyunu katın. Tahta bir kaşıkla yavaş hareketlerle limon kabuğu, un, kabartma tozu, kakao ve fıstıkları ilave edin. 180 derecede ısıtılmış fırında muffin kaplarına boşaltıp 15 dk. kadar pişirin.



Alıntıdır.

Çikolatalı Toplar

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 paket petibör biskuvi
1 çay bardağı sıvıyağ
100 gr. süt kaymağı
Yarım bardak toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
Üzeri için ayrıca antep fıstığı




HAZIRLANIŞI
Bisküvileri iyice ezip toz haline getirin (blenderdan geçirebilirsiniz). Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Küçük toplar yapıp avucunuzun içinde yuvarlayarak düzgünleştirin. Bir kaba biraz süt koyun bu küçük topları once süte sonra antepfıstığı kırıntılarına batırın, servisten once en az 2 saat buzdolabında bekletin.



Alıntıdır.

Pirinç

Author: cnyt // Category:
İLK yemek malzemelerinden biri pirincin su emmeye müsait olan yapısı itibariyle, su ve buhar en iyi pişirme yöntemi. Kimi pişirme yöntemlerinde aşama aşama pirince su ilave edilirken (risottodaki gibi), Japon pilavının pişirme yöntemi buhardır. Türk usulü demleme pilavda da hem buharın, hem de suyun etkisinden faydalanır. Bire bir ölçülerde kullanacağınız pirinç ve su, eşit zamanlarla sırasıyla yüksek, orta, kısık ateşte tutulur. Tencerenin kapağı ocağın altı kapatıldıktan sonra en az 5-10 dk. açılmaz ve bu süre zarfında tencerenin içinde hapsolmuş buhar, pirinci pişirmeye yani ‘demlemeye’ devam eder. Asıl olarak kullanılan su oranı kadar, yağ oranı da demleme pilavda lezzette önemlidir. Bu yağ oranını kullandığınızın pirincin miktarını göz önüne alarak, duru su, tavuk veya et suyu tercihinize göre ayarlamak gerekir. Kullanacağınız domates, domates püresi, et, sebze gibi malzemeler hatta maydanoz, dereotu, nane gibi taze otlar pilava farklı renkler ve lezzetlerle sayısı fazlaca seçenek sunacaktır.




Alıntıdır.

Meşhur İran Pilavı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 su bardağı Jasmine pirinç
2 patates
25-30 cm. çapında yapışmaz tabanlı orta derinlikte bir tencere
Yeteri kadar zeytinyağı
Tuz

Eti için
250 gr. yemeklik kuşbaşı et
Dörtte bir su bardağı su
100 gr. tereyağı
Tuz




HAZIRLANIŞI
ETİ az yağda biraz kavurup, suyunu ilave edin ve kısık ateşte 1 saat pişirin. Pişirirken suyunu kontrol edin. Tuzunu ve tereyağını ilave edip karıştırın. Kapağını kapalı tutun. Diğer taraftan pirinci bol su ile 3-4 kez yıkayıp iyice süzün. Yeteri kadar büyük bir tencereye 5-6 bardak su koyup kaynatın, kaynayınca biraz tuz atıp pirinçleri ilave edin. Yaklaşık 10 dk. hafifçe karıştırarak haşlayın. Suyunu süzüp soğuk sudan geçirin ve kevgirde iyice süzülmesi için bekletin. Patateslerinizi halka halka dilimleyin. Pilav tencerenizin dibine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup biraz tuzladığınız patates dilimlerini düzgünce dizin. Üzerine pirincin yarısını koyup kavrulan ve iyice pişen etlerinizi döşeyin. Etlerin üzerine kalan pirinci koyun. Pirincin yüzeyini bastırmadan düzeltin ve belli aralıklarla tahta bir kaşığın sapı yardımıyla derin olarak batırıp pirincin üzerinin göz göz olmasını sağlayın. Üzerine bir kaç yemek kaşığı daha zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin Pirinç suyun içinde kaynarken gövdesine aldığı suyun buharıyla, yarım kalmış pişmesi ikinci tencerede devam eder. Ocağın altı kapanır kapanmaz kalın bir mutfak havlusunu tencereye, özellikle kapağından hava çıkmayacak şekilde sarmalısınız. Tuz oranını İran’da fazla kullanmazlar ama siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Servis: Tencereyi büyükçe bir servis tabağına dikkatlice ters çevirin, tabağa tıpkı pasta gibi çıkan çıtır kızarmış patatesle kaplı pilavı dilimleyerek yemek sofrasında servis edin.



Alıntıdır.

Tarçınlı Un Helvası

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 su bardağı un
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
100gr ceviz




HAZIRLANIŞI
Ceviz ve tereyağını teflon tavaya alın. Cevizler biraz renk değiştirince unu ilave edin. İyice karıştırarak kavurun. Oda sıcaklığındaki sütü ve pekmezi bir kapta karıştırın. Tavayı ocaktan alın ve sütlü karışımı yavaşça yedirin. Tekrar tavayı ocağa alın. 5 dakika kadar karıştırıp ocağın altını kapatın. Hindistan cevizi ve tarçını ekleyip iyice karıştırın. Biraz soğuyunca iki kaşık yardımı ile bu helvadan 8 adet mekikler hazırlayın ve tatlı tabağına alın.



Alıntıdır.

Alanya Usulü Kıymalı Pilav

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
3 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
250gr kuzu kıyması
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz l Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1 su bardağı kavrulmuş badem




HAZIRLANIŞI
Pirinci ayıklayıp üzerine bolca tuzlu sıcak su döküp en az 1 saat bekletin. Tavuk suyunu pilav tenceresine alıp kaynatın. Pirinçleri yıkayıp süzün ve kaynayan tavuk suyunun içine atın. Kapağını kapatıp 20dk kısık ateşte pişirin. Diğer tarafta kıymasını tereyağda kavurup ateşten alın. Maydanoz, tuz bol karabiber ve kavrulmuş bademle birlikte pişirdiğimiz pilava ilave edilip dikkatlice harmanlayın ve servis tabağına alın.



Alıntıdır.

Bal Soslu Portakallı Pasta

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
KEKİ İÇİN
Yarım bardak süt
2 tatlı kaşığı kuru maya
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı şeker
2.5 su bardağı un
3 yumurta
1 portakal kabuğu şekerlemesi
Bir tutam tuz

KREMA iÇiN
1 bardak süt
2 yemek kaşığı pirinç nişastası
5 yumurta sarısı
1 paket vanilya
100 gr oda sıcaklığında tereyağı
Dörtte bir bardak toz şeker

SOSU iÇiN
1 su bardağı bal
1 su bardağı portakal suyu


HAZIRLANIŞI
(20 santimetre çapında kek kalıbı için)

KREMA malzemesinde sütün 3/4 bardağını şekerle karıştırıp ocağa alın. Orta ateşte karıştırın. Diğer tarafta sütün kalanına nişastayı iyice karıştırarak yedirin. Yumurta sarılarını ekleyip kaynama noktasına gelmek üzere olan süte yavaşça ekleyin. Kıvamlaşmaya başlayınca ateşten indirin tereyağını yedirin. En az 2 saat buzdolabında bekletin.

KEKİ için süt, undan 1 bardak ve kuru mayayı karıştırıp üzerini örtün. 15 dk. bekletin. Yağ, bir parça tuz ve şekeri mikserle çırpın. Yumurtaları ve kalan unu ekleyin. Tahta bir kaşıkla mayalı sütü ilave edip yavaşça karıştırın. Yağlanmış kek kalıbınıza döküp üzerini kapatıp 1 saat dinlendirin. 180 derecelik ısıda kontrollü pişirin. Bu arada portakal suyu ile balı karıştırın. Kekiniz fırından çıktığında 5 dinlendirin, soğuyunca ter s çevirip altından 1cm lik bir parçayı enlemesine kesin ve içini yavaşça çıkartın ve bu keki robottan geçirin. Robottan geçmiş kek ve kremayı karıştırıp içini boşalttığınız keki doldurun. Üzerine kekinizi kapatın. Ters çevirin. Ballı portakal sosunuzu ocağa alın, ılıkken kekinizin üzerine döküp emmesini sağlayın. Pastanızı 4 saat buzdolabında dinlendirip servis yapın.




Alıntıdır.

Fırında Kalkan Balığı

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(4 kişilik)
4 dilim kalkan balığı
6-8 midye
4 temizlenmiş karides
2 domates
1 kuru soğan
Yarım limon
Yarım fincan zeytinyağı
2 defne yaprağı
Yarım su bardağı balık suyu veya krema
Tuz, karabiber ve fırın poşeti



HAZIRLANIŞI
Kalkan balığı dilimlerini yıkayıp süzgüye alın. Karabiber, tuz ile hafifçe ovalayıp bekletin. Soğan, limon ve domatesi halka olarak doğrayın. Bir güvecin içine midye ve karides hariç tüm malzemeyi düzgünce yerleştirip 180 derecede ısıtılmış fırında 35 dk. pişirin. Güvece midye ve karidesi ekleyip 10 dk. daha pişirip servis yapın.




Alıntıdır.

Portakallı ve Tarçınlı Çay

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(4 kişilik)
1 yemek kaşığı bal
Yarım su bardağı nar suyu
1 portakal suyu
2 su bardağı su
2 çubuk tarçın
1-2 karanfil
1-2 dilim taze zencefil dilimi (arzu ederseniz)
2 top karabiber




HAZIRLANIŞI
Bal hariç tüm malzemeyi derin bir tencereye koyup kısık ateşte iyice kaynatın. İnce bir tülbentten geçirip balı ekleyin ve iyice karıştırın. Bardaklara sıcak olarak servis yapın.



Alıntıdır.

Ayvalı Panna Cotta

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
500 ml. yoğun krema
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı vanilya şurubu
1 limon kabuğu
3 yaprak jelatin
1 kahve fincanı toz şeker

Ayva için
1 ayva
1 kahve fincanı toz şeker
1 çubuk tarçın
1-2 karanfil
Birkaç damla limon suyu
2 yemek kaşığı su



HAZIRLANIŞI
AYVANIN kabuklarını soyup altı dilime ayırın ve çekirdeklerini çıkarın. Kabukları, çekirdekleriyle beraber bir tencereye alın şeker, tarçın çubuğu, su ve karanfili ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Soğuması için kenara alın.

Krema, limon suyu, vanilyayı bir tencereye alıp kısık ateşte kaynatın. Jelatinleri soğuk suda ıslatın tenceredeki kremaya ilave edin. Ocaktan alıp hızlı bir şekilde iyice homojen hale getirin ve soğuk su ile çalkalanmış bardak veya sufle kaplarına paylaştırın. En az 5 saat buzdolabında bekletip servis öncesi sıcak su dolu bir kaba içine su girmemesine dikkat ederek batırıp çıkartın ve tabaklara ters çevirin. Üzerine ayva dilimlerini ekleyip servis yapın.



Alıntıdır.

Yumurtalı Köfte

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
3 yumurta
1 soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı tereyağı
1 demet maydanoz
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber tuz




HAZIRLANIŞI
Tepsiye bulguru koyup üzerine 1 çay bardağı suyu gezdirin. 15 dakika ağzı kapalı bekletip, biber salçası, kimyonu ve karabiberle ince doğranmış maydanoz, yemeklik doğranmış soğan ve tuzu ilave edin. İyice yoğurun. Bu arada yumurtaları bir kapta iyice çırpıp, teflon bir tavada pişirin. Bulgurlu karışıma ekleyip biraz daha yoğurun. Bir servis tabağına alıp servis yapın.

Yoğurtlu Pekmez

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(4 kişilik)
Yarım kilo süzme yoğurt
2 kaşık pastorize yoğurt
2 kaşık tatlı lor (eğer bulamazsanız yerine 1 kaşık kaymak ilave edin)
8 kaşık üzüm pekmezi
2 yemek kaşığı kadar dövülmüş Antep fıstığı



HAZIRLANIŞI
Yoğurdu ve lor peynirini iyice birbirine karıştırıp çırpın. Buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar bekletin. 4 çukur kaseye paylaştırıp 2’şer kaşık pekmez dökün ve üzerine Antep fıstığı serpin. Soğuk olarak servis yapın.




Alıntıdır.

Baharatlı Tavuk

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 adet tavuk göğsü
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 demet taze soğanın yeşil kısmı
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
Taze çekilmiş karabiber
Yeteri kadar tuz
1 tavuk bulyon (veya yarım su bardağı tavuk suyu)
Yarım bardak su


HAZIRLANIŞI
Tavukları küp küp doğrayıp sıvı yağda kavurun. İçine taze soğanları kesip atın. Soğanlar biraz yumuşayınca baharatları ve içinde nişastayı erittiğiniz suyu, limon suyunu, tuzu ekleyin iyice karıştırın. Yüksek ateşte kıvamı gelinceye kadar 1-2 dakika çevirerek karıştırın. Suyu yoğunlaşınca ateşten alıp pilavla birlikte servis yapın.



Alıntıdır.

Frambuaz Soslu Muhallebi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER(4-5 kişilik)
1 kg. süt
1 çay bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
2 dövülmüş damla sakızı
1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin

sosu için
Yarım kutu dondurulmuş frambuaz
Yarım su bardağı toz şekeri




HAZIRLANIŞI
Sos malzemesini bir kaba koyup ateşe alın. Kısık ateşte iyice homojen olup şekeri eriyene kadar yaklaşık 30 dk. pişirin. Soğuyunca ince bir tülbentten geçirin. Başka bir tencerede tüm malzemeyi karıştırıp muhallebi kıvamına getirerek kısık ateşte pişirin. Muhallebi kaplarına iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın. Soğuduktan sonra üzerine birer yemek kaşığı frambuaz sosundan döküp en az 1 saat buzdolabında bekletin.



Alıntıdır.

Karidesli Tagliatelle

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 paket tagliatelle makarna
6-7 büyük domates rendesi
1-2 diş sarımsak
100 gr. parmesan peyniri
300 gr. orta boy karides
Bir tutam taze maydanoz
zeytinyağı
lkarabiber
l tuz



HAZIRLANIŞI
Spagettimizi, 1 yemek kaşığı tuz attığınız suda 8-10 dk. arası diri olacak şekilde haşlanmaya bırakın. Bu arada derin ve çapı geniş bir tavaya zeytinyanı koyun ve sarımsakları atın. Cızırdamaya başlayınca domates rendesini katın. 5 dk. kadar harlı ateşte tutun ve suyunu çekmeden üzerine karidesleri ilave edin. Yaklaşık 5 dk. sonra al dante kıvamındaki makarnanızı kaynayan sudan kepçe ile alıp sosun içine atın. Karıştırıp kapağını kapatın, ocağın altını kısın. 5 dk. sonar ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Servis tabaklarına alın, peyniri ve karabiberi ekleyip hemen servis yapın.




Alıntıdır.

Makarna Hamuru

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
500 gr. beyaz un
150 gr. ince irmik (semorina)
6-7 yumurta

Makineniz yoksa:
500 gr. beyaz un
2 yumurta
100 gr. su, arzunuza göre bir tutam tuz




HAZIRLANIŞI
UNUN ortasına irmiği boşaltın ve ortasını açın, içine yumurtaları kırıp çok sert bir hamur oluncaya kadar yoğurun. Disk şeklini verin ikiye ayırın. Herbirini iyice yoğurup, 4 eşit parçaya bölün. Yuvarlayıp üzerine bastırın.

Hazırladığınız bu hamuru eğer makinanız varsa yapışmasına izin vermeden üzerine Semorina serperek incecik açıp istediğiniz şekilde kesin. Bu şekilde hazırladığınız makarna hamuru ile spagetti, Fettuchine, İtalyan eriştesi, Lazanya vb. yapabilirsiniz.

NOT: Bu malzemelerle diğer hamura oranla oklava ile açımı daha rahat bir hamur elde edebilir, istediğiniz ravioli ve tortelliniyi hazırlayabilirsiniz.




Alıntıdır.

Yumurtalı Somon Füme

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
8 dilim somon füme
4 yumurta
1 yemek kaşığı mayonez
Yarım yemek kaşığı hardal
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı krema



HAZIRLANIŞI
Hardal, mayonez ve maydanozu iyice çırpın. Yumurtaları kaynar suda 2 dakika pişirin. Somon fümeleri kremada bir tavanın içinde soteleyip ikişer parça olarak küçük sahanlara alın. Üzerine yumurtaları dikkatlice yerleştirin. Sosu döküp kızarmış ekmekle servis yapın.


Alıntıdır.

Patatesli Somon

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 dilim somon balığı
2 adet patates (küp küp kesilmiş)
Yarım demet dereotu
1 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1 su bardağı rondodan geçirilmiş ekmek
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Taze çekilmiş karabiber ve tuz
100 ml krema



HAZIRLANIŞI
Somon dilimlerini yıkayıp karabiber ve tuz serpin. Patatesleri sıvı yağda kızartıp, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, sarımsak ve toz ekmek kırıntısıyla karıştırın. Somon dilimlerini yanmaz kağıt serili fırın tepsisine dizip üzerlerine bu harcı paylaştırın. Kremayı paylaştırın 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.




Alıntıdır.

Puf Böreği

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 çay bardağı su
1 çay baradağı sıvı yağ

İçi için

250gr peyaz peynir
Yarım demet kıyılmış maydanoz
1 yumurta sarısı



HAZIRLANIŞI
Hamur malzemesini bir kapta karıştırıp orta sert bir hamur elde edin. 12 adet beze yapıp üzerini örtüp 15dk kadar oda sıcaklığında bekletin. Her bezeyi 20cm büyüklüğünde incecik açıp üzerine sıvıyağ gezdirin ve üzerine bir hamur daha kapatın. Tüm hamurlara aynı işlemi yapın. Toplam 6 adet yufkanız olacak. Hamurun bir yüzüne aralıklı olarak peynir harcı koyup diğer tarafını üzerine kapatın ve bir bardak yardımıyla yarım daireler elde edin. Kızdırılmış yağda pofuruk olup nar gibi kızarana kadar pişirin.



Alıntıdır.

Nişastalı Kurabiye

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
250gr margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı un
Yarım su bardağı kavrulmuş fındık
1 adet dövülmüş damla sakızı (arzu ederseniz)

Süslemek için

1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın


HAZIRLANIŞI
Margarin ve pudra şekerini mikserle çırpın. Yumurtayı ilave edin. Başka bir kapta unları, kabartma tozu, damla sakızını ve vanliyayı karıştırıp, hamura ilave edin ve iyice yoğurun. En son bademleri ekleyin ve hamuru buzdolabında 20dk kadar bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçacıklar koparıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin, 170 derecede ısıtılmış fırında 30dk pişirin. Soğuyunca pudra şekeri ve tarçını karıştırıp üzerine serpin.



Alıntıdır.

Fasulye Püreli Fırında Kuzu Pirzola

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
Yarım kuzu sırt (bütün olacak)
1 çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam kekik
Yarım çay bardağı süt
2 adet kuru soğan
Çekilmiş karabiber
Tuz




HAZIRLANIŞI
Kuzu sırtının üzerindeki kalın yağ tabakasını kasabınıza çıkartın. Soğanları piyazlık doğrayın. Süt, zeytinyağı, kekik, tuz, karabiber ile marinad hazırlayın. Soğanlarla birlikte eti güzelce ovun. Bir saat kadar buzdolabında bekletin. 200 derece de ısıtılmış fırına verip yaklaşık 20dk kadar pişirin. Fırını ızgaraya alıp 5 dakika daha pişirin. Kemik aralarından keskin bir bıçakla kesip pirzola şekliyle tabaklara servis yapın.

Taze soğanı incecik doğrayıp zeytinyağında soteleyin içine fasulyeleri ekleyip kavurun. Tuzunu ve zeytinyağını ekleyin ve blenderdan geçirin. Fesleğeni elinizle ufak parçalara ayırıp pürenin içine ekleyin. Kuzu pirzolayla birlikte servis yapın.



Alıntıdır.

Narlı Lor

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
300 gr tatlı lor
1 çay bardağı kıvamlı şekersiz krema
Yarım çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı limon suyu
1 su bardağı nar suyu
1 avuç nar tanesi
1 adet yaprak jöle
1 yemek kaşığı şeker


HAZIRLANIŞI
Nar suyunu bir tencereye boşaltıp şekerini ilave edin ve kısık ateşte 15dk kadar kaynatın. Jöleyi bir parmak kadar soğuk suda eritip tencereye aktarın iyice karıştırıp tencereyi ocaktan alın. Muffin kaplarına veya cam bardaklara nar suyunu yarısına gelecek kadar paylaştırın. Üzerlerine nar taneleri serpin. Buzdolabında 2 saat bekletin. Tatlı lor, limon suyu, krema ve pudra şekerini mikserle çırpın. Nar jölesinin üzerine birer veya ikişer kaşık paylaştırıp üzerini düzeltin ve buzdolabında en az bir saat dinlendirin. Arzu ederseniz kapları biraz sıcak suya batırıp ters çevirerek servis yapabilirsiniz.



Alıntıdır.

Kaşar Köftesi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
1 çay bardağı soğuk süt
8 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı kaynar süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
Köfteleri bulamak için:
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı galeta unu

Süt, un, kırmızıbiber ve yumurta sarısını tel ile çırpın. Üzerine süt ilave edin ve karıştırarak 5 dakika pişirin. Ateşten aldıktan sonra 5 dakika soğutun ve üzerine kaşar rendesini ekleyip, 10 dakika daha bekletin. Sonra karışıma elinizle şekil verin. Köfteleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, arkasından da galeta ununa bulayarak kızartın.

Minik Pastalar

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı tozşeker
2 adet yumurta
1 su bardağı un l 1 paket kabartma tozu
1 paket (80 gr.) bitter çikolata
4 çorba kaşığı süt

Sosu için:
3 çorba kaşığı kayısı marmeladı
3 çorba kaşığı süt
Yarım paket rendelenmiş bitter çikolata

Tereyağını eritin ve ılınınca tozşekerle çırpın. Un ve kabartma tozunu ilave edin. Süt ve çikolatayı da ekleyin. Yağlanmış ve unlanmış muffin kalıplarına harçtan dökün. Isıtılmış 170 derece fırında pişirin. Sos için, marmelat ve sütü karıştırın. Kekleri kalıptan çıkarıp, sıcakken bu karışıma batırın. Rendelenmiş çikolataya bulayıp, servis yapın.

Kıymalı Tart

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı soğuk su
1 çay kaşığı tuz

İçi için:
1 adet soğan
300 gr. kıyma
Tuz
Karabiber
2 kaşık mısır unu


MALZEMELER
Unun ortasını açın. Tereyağı, zeytinyağı ve tuzu koyup yoğurarak, pütürlü bir hamur elde edin. Sonra suyu ekleyin. Hamuru unlu tezgahta, yarım santim kalınlığında açın, parçalar keserek kalıplara döşeyin. Kıymayı, soğanla kavurun. Tuz, karabiber ve mısır ununu da ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Soğuk harcı kalıplara dökün. Üzerine hamurdan kapak yapın. Yumurta sarısı sürerek 190 derece fırında pişirin.



Alıntıdır.

Dondurmalı Yağsız Kek

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
· 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tozşeker
(Esmer tozşeker de kullanabilirsiniz.)
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt
· Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan un
· 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
· 1 paket kabartma tozu
· 5-6 top diyet dondurma

YAPILIŞI
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın, üzerine tozşekeri ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırptıktan sonra süt, un ve kakaoyu ilave edin. Kabartma tozunu da katıp çatalla hep aynı yöne doğru çırparak koyu muhallebi kıvamında bir karışım elde edinceye kadar çırpın.
Diğer taraftan, küçük boy bir kek kalıbını ya da 20 santim çapındaki cam ya da porselen fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Kalıbın dibine ve yanlarına fırın kağıdı yerleştirin. (Fırın kağıdı serdiğiniz için yağ kullanmanıza gerek yok.)
Hazırladığınız kek karışımını kalıba aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, iyice kabarıncaya kadar, 40 dakika pişirin.
Keki fırından alıp soğumasını bekledikten sonra kalıptan çıkarın. Dilimleyip yanında diyet dondurmayla servise sunun.



Alıntıdır.

Karnabaharlı Pilav

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
- 1 adet orta boy karnabahar
- 2 su bardağı pirinç
- 250 gram kıyma
- 4 yemek kaşığı margarin
- 1 yemek kaşığı salça
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 3 buçuk su bardağı su

Kızartmak İçin:
- Sıvı yağ

Hazırlanışı
Karnabaharı küçük küçük doğrayıp, haşlayın.Haşlanan karnabaharların suyunu süzüp, kızgın yağda kızartın. Fazla yağını almak için havlu kâğıt yaydığınız tabağa çıkarın.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.Sarımsakları kıyın.Yayvan bir tencerede 2 yemek kaşığı margarini kızdırıp, içine kıymayı ilave edip, kıyma suyunu çekene kadar kavurun. Kıyma suyunu çekince salçayı ekleyip, kokusu gidene kadar pişirin.En son içine kıyılmış sarımsakları, tuz ve karabiberi, kırmızıbiberi ekleyip, bir taşım kavurun.Yayvan bir tencerede kalan yağı kızdırıp, yıkanmış pirinçleri az tuz ilave ederek kavurun. Kavrulmuş pirinçleri tabağa alın. Tencerenin en dibine kızarmış karnabaharları, üzerine kavrulmuş kıymayı koyup, yayınız. En son olarak üzerine kavrulmuş pirinçleri koyup, suyu ilave edin.Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pirinçler göz göz olana kadar pişirin.Demlenen pilavı servis tabağına ters çevirip, sıcak olarak servis edin.

Havuçlu Pilav

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı sıvıyağı
- 3 su bardağı pirinç
- 4,5 su bardağı tavuk suyu
- 1 adet sivri biber
- Tuz ve karabiber

Harcı:
- 2 adet havuç
- 1 yemek kaşığı sıvıyağı
- 1 tatlı kaşığı. Fesleğen

Hazırlanışı
Sivri biberlerin tohumlarını çıkarıp, ince ince doğrayın.Havucun kabuğunu kazıyıp, rendeleyin.Pirinçleri ayıklayıp, bir süzgecin içinde soğuk suyun altında,pirinçlerin nişastası gidene kadar yıkayın.Yayvan bir tencerede sıvıyağı kızdırıp, içine ayıklanmış sivri biberleri ilave edip kavurun. Daha sonra içine yıkanmış pirinçleri ve az tuz ekleyip, pirinçlerin göbekleri saydamlaşana kadar kavurun.En son olarak içine tuz ve karabiberi ve tavuk suyunu ilave edip, kısık ateşte, kapağı kapalı olarak hiç karıştırmadan pirinçler göz göz olana kadar pişirin.Pilav pişerken küçük bir tavada sıvıyağı kızdırıp, içine rendelenmiş havuçları ve fesleğeni ilave edip, kavurun.Demlenen pilavı iyice karıştırarak havalandırın .En son içine havuçlu harcı karıştırıp, pilavı servis tabağına alın.Sıcak olarak servis edin.

Acem Pilavı

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı sıvıyağı
- 500 gram kuzu eti
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 2 adet taze soğan
- 1 su bardağı bezelye
- 3 su bardağı et suyu
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- Tuz ve karabiber



Hazırlanışı
Pirinçleri ayıklayıp, bir süzgecin içinde nişastası gidene kadar yıkayınız. Kuru soğanı piyazlık doğrayınız. Taze soğanları ayıklayıp, ince ince kıyınız. Sivri biberlerin tohumlarını çıkarıp, doğrayınız.Yayvan bir tencerede sıvıyağı kızdırıp, içine kuzu etlerini, ilave edip, etler suyunu çekene kadar kavurunuz. Etler kavrulunca içine dolmalık fıstıkları ve doğranmış sivri biberleri ekleyip, kavurunuz.Dolmalık fıstıklar renk alınca içine piyazlık doğranmış kuru soğanları ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar sote ediniz. Soğanlar renk alınca, içine yıkanmış pirinçleri ve az tuz ilave edip, kavurunuz.En son olarak içine doğranmış taze soğanları bezelyeleri, et suyunu, tuz ve karabiberi ilave edip, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak hiç karıştırmadan, pirinçler göz göz olana kadar pişiriniz.Pişen pilavı demlendirip, sıcak olarak servis ediniz.

Domatesli Pilav

Author: cnyt // Category:
Malzeme

- 75 g (5 çorba kaşığı)margarin
- 1 büyük soğan
- 450 g konkâse domates
- Tuz
- 400 g (2 su bardağı) pirinç


Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak et suyunu bir taşım kaynatıp sıcak olarak bir kenarda saklayın. Soğanları ince ince doğrayın. Pirinci ayıklayın. Bir tencereye koyup üzerine 4 parmak aşacak kadar ılık su katın. 2 çorba kaşığı tuzu katıp, bir kez karıştırdıktan sonra birkaç saat bir kenarda dinlendirmeye bırakın. Pirincin suyunu süzdürüp, nişastasını tamamen atması için en az 3-4 defa yıkayıp tekrar süzdürün.Bir tencereye 1 çorba kaşığı margarini eritin. Yağ kızınca soğanları ilave edip,hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Konkâse domatesi ilave edin. Domatesler iyice suyunu verene kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Sıcak et suyunu ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Bir taşım kaynatın. Tenceredeki karışımı tel süzgeçten geçirin, süzdürün. Son bir kez daha bir taşım kaynatın.Domatesli et suyu kaynar kaynamaz pirinci ilave edin ve karıştırın. 2-3 dakika harlı ateşte kaynatın. Ateşi kısın. Ufak bir kapta kalan margarini eritin. Eritilmiş margarini pilavın üzerine döküp, pirinci bir kere daha karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Pilavı ağır ateşte 5 dakika pirinçler suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Kapağını açarak pilavın üzerine bir yağlı kâğıt veya bez örtün, tekrar kapağı kapatıp bir kenarda pilavı 20 dakika demlenmeye bırakın. Demlenmiş pilavı son bir kez daha karıştırıp, önceden ısıtılmış tabaklara aktarıp, sıcak servis yapın.

Elmalı Tavuklu Pilav

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı sıvıyağı
- 2 adet tavukgöğsü
- 3 su bardağı pirinç
- 4 buçuk su bardağı tavuk suyu
- 1 adet elma
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı köri
- 1 adet kuru soğan
- Tuz ve karabiber

Hazırlanışı
Pirinci ayıklayıp, bir süzgecin içinde nişastası gidene kadar soğuk su ile yıkayınız.
Tavukgöğüslerini şerit şerit doğrayınız Kuru soğanı piyazlık doğrayıp, sarımsakları kıyınız. Elmaları ayıkladıktan sonra küp küp doğrayıp, elmaların kararmamaları için limonlu su da bekletiniz.Yayvan bir tencerede sıvıyağı kızdırıp, içine köriyi ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra doğranmış tavukları ekleyip, tavuk etlerine renk verdiriniz.Tavuk etleri renk alınca içine piyazlık doğranmış kuru soğanı, kıyılmış sarımsakları, yıkanmış pirinçleri, doğranmış elmaları, zencefili, tuz ve karabiberi ilave edip, kavurunuz.En son olarak tavuk suyunu ekleyip, karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp, ateşin altını kısın.Pirinçler göz göz olana kadar pişirip, demlendirdikten sonra sıcak olarak servis ediniz.

Bezelyeli Bulgur Pilavı

Author: cnyt // Category:
Malzeme

- 2 su bardağı bulgur
- 1 buçuk su bardağı bezelye
- 2 adet kuru soğan
- 3 yemek kaşığı sıvıyağı
- Yarım su bardağı mısır
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 adet sivri biber
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet dereotu
- 3 su bardağı tavuk suyu
- Tuz ve karabiber

Hazırlanışı
Kuru soğanı piyazlık doğrayınız.Sivribiberlerin tohumlarını çıkartıp, doğrayınız, sarımsakları kıyınız.Bulguru ayıkladıktan sonra bir süzgecin içinde nişastası gidene kadar yıkayınız.Dereotunu kıyınız.Yayvan bir tencerede sıvıyağı kızdırıp, içine piyazlık doğranmış kuru soğanları ilave edip, pembeleşinceye kadar kavurunuz.Daha sonra içine bulguru, kıyılmış sivri biberleri, kıyılmış sarımsakları ekleyip kavurmaya devam ediniz.En son olarak içine mısırı, bezelyeyi, kuru naneyi, dereotunu, tuz ve karabiberi ve tavuk suyunu ilave edip, bulgurlar göz göz oluncaya kadar tencerenin kapağını açmadan pişiriniz.Demlenen bulgur pilavını sıcak olarak servis ediniz.