ŞİŞ KÖFTE TARİFİ

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
500 gr. kıyma
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 dilim ekmek içi
1/2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı margarin
Tuz
Karabiber
Kimyon


HAZIRLANIŞI
Kıymayı derin bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarmısak, ıslatıp suyunu sıktığınız ekmek içi, tuz, karabiber ve kimyonu hep beraber kıymaya ekleyin. Margarini ve ince kıyılmış maydanozu da katıp iyice yoğurun. İnce uzun köfteler yapıp şişlere geçirerek ızgarada kızartın. Ketçap ve mayonezi karıştırarak bir sos elde edin. Köfteleri bu sosla birlikte servis yapın.

Patatesli Peynirli Kek Tatrifi

Author: cnyt // Category: , , ,
MALZEMELER
3 adet patates
2 adet havuç
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
Maydanoz
Karabiber
Kırmızıbiber
Tuz


HAZIRLANIŞI
Patates ve havucu haşlayıp küp küp doğrayın ve az yağda kavurun. Büyük bir kabın içine ince kıyılmış maydanozları, yağı, yoğurdu ve yumurtayı koyup karıştırın. Sonra patatesli karışımı, baharatları, unu, kabartma tozunu ilave edip karıştırın ve yağlanmış kek kalıbına döküp 150 derece fırında 35-40 dakika pişirin.

Sütlü Kuzulu Gerdan Tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 adet kuzu gerdan
1 su bardağı süt
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 çorba kaşığı renkli tane biber
4-5 dal kıyılmış taze kekik
2 çorba kaşığı tatlı badem
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz

YAPIMI
Gerdanları bir fırın kabına alın. Üzerine süt, sıvı yağ, soğan, tane biber, kekik ve tuzu ilave edin. Kabı, alüminyum folyo ile kapatarak buzdolabında bir saat bekletip önceden ısıtılmış 250 derece fırında üzeri kapalı olarak 45 dakika pişirin. Diğer taraftan bademleri iki-üç dakika haşlayıp kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavada badem ve fıstıkları kavurun. Etler piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine kavrulmuş badem ve fıstıkları serperek servis yapın.

Nohut Salatası Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
1.5 su bardağı nohut
2 adet patates
2 adet domates
8-9 adet taze soğan
1/2 demet maydanoz
2 adet sivri biber
2 adet limonun suyu Sosu için:
4 çorba kaşığı sıvı yağ
3 diş sarımsak
4 çorba kaşığı yoğurt
Tuz, karabiber


YAPILIŞI
Ayrı kaplarda geceden ıslanmış nohudu ve patatesleri haşlayın. Nohudu bir kaba alın. Soyulmuş patates ve domatesleri doğrayın. Biber, soğan ve maydanozu ince doğrayıp nohudun üzerine ekleyin ve karıştırın. Sos için; yoğurdu, ezilmiş sarımsakla karıştırın. İçine sıvı yağ, tuz ve karabiberi ekleyin. Sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

Ev Usülü Domates Çorbası Tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 adet iri olgun domates
4 su bardağı et suyu
1.5 kahve fincanı un
1 çay fincanı taze krema
1/2 çorba kaşığı margarin
Tuz


YAPIMI
Domateslerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Tencereye margarin koyun, eriyince küçük doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler iyice eriyip salça haline gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Karıştırmaya devam ederek unu ekleyin ve iki dakika daha pişirin. Ilık et suyunu tuzla birlikte ilave edin ve yarım saat daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın. Çorbayı süzgeçten geçirin ve üzerine hafif çırpılmış kremayı bir iki defa karıştırarak ekleyin. Kızarmış ekmekle servis yapın.

Karışık Sebzeli Et Sote Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
500 gr. sotelik et
3 adet sivri biber
2 adet domates
1 adet havuç
3 adet patates
1/2 demet maydanoz
2 çorba kaşığı margarin
Tuz ve karabiber



HAZIRLANIŞI
Eti, margarinde kavurun. Doğranmış sivri biber ve domatesi ilave edin. Patates ve havuçları doğrayıp az suda üç dakika haşlayın. Etlere ilave edip karıştırın. Soteyi ocaktan indirmeye yakın kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Yanında pilavla servis yapın.

Pratik Kolay Bir Kol Böreği Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
1/2 kg. ıspanak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
200 gr. beyaz peynir
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
6 adet yufka



YAPIMI
Zeytinyağının yarısıyla doğranmış soğanları kavurun. Üzerine kıyılmış ıspanağı da ilave edip soteleyin. Ispanak suyunu çekince altını kapatıp peynir, tuz, karabiber ve kırmızıbiber ekleyin. İki adet yufkayı, aralarına zeytinyağı sürerek üst üste koyun ve dörde bölün. Parçaların geniş tarafına harçtan koyun. Kenarlarını hafifçe toplayarak dikdörtgen olacak şekilde sarın. Isıtılmış 200 derece fırında pişirin.

PATATESLİ ISPANAK FIRINDA

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
750 gr. patates
500 gr. ıspanak yaprağı
2 adet domates
1 su bardağı kaşar peyniri
300 gr. dil peyniri
Tuz
Karabiber


YAPILIŞI
Ispanağı su ilave etmeden iki dakika kavurun. Sıkıp irice doğrayın. Tuz ve karabiber koyun. Halka doğranmış patatesleri tuzlu suda yirmi dakika haşlayın. Yağlanmış fırın kabının ortasına halka doğranmış domates ve dilimlenmiş dil peynirini yerleştirin. Etrafına ıspanakları koyun. Patatesleri kabın kenarına balıksırtı döşeyin. Tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 derece fırında pişirin.

Kırmızıbibere Sarılı Tavuk Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
1 kg. kırmızıbiber
1 çorba kaşığı silme tereyağı
3 diş sarmısak
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
2 adet açılmış ve ince dövülmüş tavuk göğsü
1/2 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
2 adet taze soğan Tuz



YAPIMI
Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün ve tuzlu suda haşlayın. Tereyağı, rendelenmiş sarımsak, kimyon, karabiber ve tuzu karıştırın. Biberlerin kabuklarını çıkarın. Yarısını tek kat olarak yayıp üzerine tavukları yerleştirin. Hazırladığınız karışımı tavuklara sürün. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Kalan biberleri üzerine serip rulo yapın. Bir fırın tepsisine yerleştirip, alüminyum folyo ile kapatın. Isıtılmış 200 derece fırında pişirin. Taze soğan serperek servis yapın.

Bulgurlu Yoğurtlu Çorba Tarifi

Author: cnyt // Category: , ,
MALZEMELER
1/2 su bardağı bulgur
5 su bardağı et suyu
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı nane
Tuz


YAPIMI
Bulguru et suyunda pişirin. Yoğurdu yumurta sarısı ile çırpın. Çorbanın suyundan alarak ılıtın ve çorbaya azar azar ekleyin. Tuz ve karabiberi katıp tencereyi ocaktan alın. Üzerine yağda yakılmış nane gezdirerek servis yapın.

Sebze Tavuklu Şinitzel Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
4 adet tavuk biftek
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
1 su bardağı galeta unu
3 çorba kaşığı margarin
2 adet havuç
2 adet biber



HAZIRLANIŞI
Tavuk bifteklerini tuzlayın. Tuz, karabiber, kırmızıbiber ve galeta ununu karıştırın ve etleri bu karışıma iyice bulayın. Margarinde arkalı önlü kızartın. Doğranmış havuç ve biberleri yağda sote edin. Şinitzeli, piştikten sonra yanına sebzeleri koyarak servis yapın.

Mantarlı Bonfile Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
1 su bardağı sıvı yağ
500 gr. bonfile
200 gr. mantar
1 adet limon
1.5 çorba kaşığı un
Tuz
Karabiber


HAZIRLANIŞI
Mantarları yıkayıp temizleyin ve limonlu suda bekletin. Soğanları halka halka kesin, kalan yağa atın. Mantarları da ilave edip soteleyin. Yavaş yavaş un serpin. Tuz ve karabiberi katın. Sıcak su ilave edin. Malzemeler pişince tencereyi ocaktan alın. Etleri kızgın yağda kızartın ve servis tabağına alın, üzerine mantarlı soğanlı karışımı yayın.

Tavuk Kıymalı Kabaklı Mus Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
4 adet kabak
500 gr. tavuk kıyması
2 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı hindistancevizi
2 çay bardağı krema
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber

Sos için:
4 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı krema


HAZIRLANIŞI
Yumurta aklarını bir tutam tuzla çırpın, kıymaya azar azar katarak tahta kaşıkla karıştırın. Tuz, karabiber, hindistancevizi ve kremayı ekleyip buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Derin bir kabı yağlayın, yağlı kağıt serip tekrar yağlayın. Kalıbın dibini ve yanlarını çok ince dilimlenmiş kabakla kaplayın. Tavuklu harcı koyup üzerini yağlı kağıtla kapatın. Kabı bir tepsiye yerleştirip kabın yarısına kadar su koyun. 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Doğranmış soğan ve sarmısağı soteleyin. Kremayı koyup kıvam alana kadar pişirin. Kabakların üzerine sosu dökün.

Karışık Meyveli Tatlı Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
3 adet şeftali
8 adet mürdüm eriği
2 adet elma
1 adet armut
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı nişasta
2 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya


YAPIMI
Meyvelerin kabuklarını soyup irice doğrayın ve tavaya koyun. Üzerine bir çay bardağı su koyup 3 dakika kaynatın ve şekerini koyun. Bir çorba kaşığı nişasta ile koyulaştırın. Muhallebisini hazırlamak için; süt, şeker, nişasta ve vanilyayı tencerede kaynatın. Çok koyulaşmadan kaplara boşattıktan sonra üzerine pişen meyveleri koyup soğutun.

Pastırmalı Piyaz Tarifi

Author: cnyt // Category: , ,
MALZEMELER
6 dilim pastırma
Tuz
1 su bardağı doğranmış yeşil zeytin
1'er demet taze soğan ve maydanoz
1'er adet kırmızı ve sarı biber
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı zeytinyağı


YAPIMI
Soğan ve maydanozu ince kıyın. Yeşil zeytini, küp doğranmış biberleri, kıyılmış pastırmayı ve dövülmüş cevizi karıştırın. Bir kasede biber salçası, nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Zeytinyağını ekleyin ve bu sosu salatanın üzerine gezdirerek servis yapın.

Soğanlı Kuzueti Yahnisi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
6 adet orta boy soğan
6 çorba kaşığı tereyağı
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
2 demet taze soğan
1 çorba kaşığı salça
1 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
Tuz


YAPIMI
Dörde bölünmüş soğanları tereyağında beş dakika kavurup eti ilave edin. Et, suyunu salıp çekene kadar kavurun. Üzerine kuşbaşı doğranmış havuç ve patatesleri ilave edin. Jülyen doğranmış taze soğanları ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Bir su bardağı sıcak su ve tuz koyup et yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pancar Çorbası Tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 adet pancar
1 adet havuç
2 adet kırmızı biber
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sirke
6 su bardağı su
2 çorba kaşığı soya sosu


YAPILIŞI
Kabukları soyulmuş pancarları, havucu ve kırmızı biberi tencereye koyun. Sarımsak, tereyağı, sirke ve suyu katarak 30 dakika pişirin. Piştikten sonra karışımı blender'dan geçirin. Tekrar tencereye alın ve soya sosunu ekleyin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra servis yapın.

Patatesli Kuzu Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
10 adet patates
1 kg. kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
5 diş sarımsak
1'er tatlı kaşığı mercanköşk ve kekik
1.5 çay bardağı zeytinyağı
2 adet limonun suyu
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI
Eti yıkayıp süzün. Kıyılmış sarımsak, mercanköşk, kekik, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Üzerine eti ilave edip buzdolabında 20 dakika bekletin. Patatesleri kalın elma dilimi şeklinde doğrayın. Eti fırın kabına yerleştirin. Patatesleri marineye koyarak karıştırın, suyuyla beraber etin üzerine dökün. 170 derece fırında pişirin.

Kıymalı Muska Börek Tarifi Yapılışı

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
3 adet yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su İçi için:
250 gr. kıyma
3 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber
Kimyon
Tuz


HAZIRLANIŞI
Kıyılmış soğanı, tereyağında kavurun. Soğanlar pembeleşince kıymayı da katarak kavurmaya devam edin. Bir adet yufkayı yayın. Su ve zeytinyağı karışımıyla ıslatın, ikiye katlayarak üçgenler halinde kesin. Kıymalı harcı üçgenlere koyarak muska şeklinde sarın. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında 25 dakika pişirin.

Domates Soslu Köftenin Yapımı İçin

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (6 kişilik)
500 gram kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı salça
4 adet patlıcan
2 adet domates
Tuz, karabiber
1 su bardağı su



Yapılışı: Köfte için; rende soğanı kıymayı, kıyılmış maydanozu, tuz ve karabiberi yoğurup şekil verin. Sonra kızartın. Patlıcanları da halka şeklinde doğrayıp kızartın ve fırın tepsisine köfte, patlıcanları dizin. Rendelenmiş domatesi üzerine dökün. Salça ve suyu bir yerde karıştırıp üzerine gezdirin. 200 derecedeki fırında 20 dakika kızartıp servise sunun.

Mısır Çorbası Yapmak

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (6 kişilik)
2 su bardağımısır tanesi
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
5 su bardağı et suyu
1 adet kırmızı biber
2 adet domates
1 çay bardağı süt


Yapılışı: Tereyağını eritin. Üzerine unu koyup karıştırın, ince kıyılmış biberi, domtesi ekleyip suyu katın. Kaynayınca mısırları koyup 10 dakika haşlayın. Süt, tuz ve karabiber ekleyip sıcak sıcak için.

YUMURTA HAŞLARKEN PATLAMAMASI İÇİN

Author: cnyt // Category:
Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğneyle birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını engeller.

SALÇALARIN BOZULMASINI ENGELEMEK İÇİN

Author: cnyt // Category:
Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini kaşıkla düzleyerek biraz zeytinyağı ilave edin.

SARARAN TEFLON VE TENCERELERDEN KURTULMAK İÇİN

Author: cnyt // Category:
Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine birmiktar su ve biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirince önce sıcak suyla, daha sonra soğuk suyla iyice durulayın.

Ballı Tavuk Butu Tarifi

Author: cnyt // Category:
Malzemeler: (3-6 kişilik)
6 adet tavuk budu
3 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı hardal
1 çorba kaşığı soya sosu



Yapılışı: Tavuk butlarının derisini alın. Fırın kabına koyup üzerine hardal, bal ve soya sosunu karıştırıp tavukların üzerine dökün. 200 derecedeki fırında 30 dakika pişirin. Kızarıp kahverengi olmasını istemiyorsanız üzerini kapatın daha beyaz bir görünümalacaktır.


Alıntıdır.

Budala Böreği tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
4 su bardağı un
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya (40 gr.)
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sıvı yağ (üzeri için)
tuz

İçi için:
1 orta boy soğan
5 orta boy patates (haşlanmış)
1 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
tuz, pulbiber


HAZIRLANIŞI
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örterek, ılık bir ortamda, hamur iki misli kabarana dek mayalandıralım. Bu arada böreğin iç harcını hazırlayalım. Tavaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Salçayı ekleyip 1/2 dk. daha kavuralım. Haşlanıp rendelenmiş patatesleri, kıyılmış maydanozu, tuzu, pulbiberi ekleyip karıştırarak tavayı ateşten alalım. Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölerek beze yapalım. Bezelerden birini unlanmış bir zeminde 1/2 cm. kalınlığında açalım. Hamuru, margarinle yağlanmış fırın kabına yayarak kenarlarını hafifçe yükseltelim. Üzerine patatesli harcı yayalım. Diğer hamuru da 1/2 cm. kalınlığında açarak patatesli harcın üzerine serelim. Yoğurdu sıvı yağ ile karıştırıp hamurun üzerine sürerek, önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim.



Alıntıdır.

Sarma Çörek tarifi

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
1 yumurta (akı, sarısı ayrılır)
4 su bardağı un
1 paket yaş maya (40 gr.)
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı şeker
Tuz

İçi için:
4 orta boy patates (haşlanmış)
2 orta boy soğan
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber, kuru nane


Hazırlanışı
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, sıvı yağı, yumurta akını ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru 12 eşit parçaya bölerek beze yapalım. Bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açalım. Yumuşamış margarini yufkaların aralarına sürerek 12 yufkayı üst üste serelim. Yufkaları rulo yaparak saralım. Hamur rulosunu buzdolabında 3 saat bekleterek dolaptan alıp 1 cm. genişliğinde parçalar halinde keselim. Oluşan dilimlerin iki ucundan çekiştirip incelterek yassı şeritler haline getirelim. Şeritleri parmağımıza dolayıp rulo yapalım ve margarinle yağlanmış fırın kabına dizelim. Hamurların mayalanması için oda sıcaklığında 1/2 saat bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek, önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim. Çörekler pişer pişmez fırından çıkaralım.

Alıntıdır.

Soya Soslu Mantarlı Tavuk Tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
350 gr. kuşbaşı tavuk veya hindi eti
1/2 çay bardağı sıvı yağ
350 gr. mantar
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı un (tepeleme)
1/2 paket krema (100 gr.)
2 çorba kaşığı soya sosu
1 su bardağı tavuk suyu veya 1 su bardağı su + tavuk bulyon
Tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI
Tavaya sıvı yağın yarısını alıp tavuk etlerini, suyunu bırakıp çekene dek kavurarak ateşten alalım. Ayrı bir tavaya kalan sıvı yağı alıp, küp doğranmış soğanları pembeleşene dek kavuralım. İnce uzun dilimlenmiş mantarları da katıp suyunu bırakıp çekene dek kavuralım. Sonra sotelenmiş etleri, soya sosunu, tuzu, karabiberi ekleyip 1-2 dk. daha karıştırarak kavurmaya devam edelim. Bu arada tavuk suyuna unu ilave edip topaksız kıvama gelene dek karıştıralım ve ekleyelim. Karıştırmaya ara vermeden 2-3 dk. daha pişirelim. Kremayı ekleyip birkaç kez karıştırarak ateşten alalım ve servis yapalım.


Alıntıdır.

Künefe Tatlısı Tarifi

Author: cnyt // Category:
HAZIRLANIŞI
1/2 kg. taze tel kadayıf
200 gr. taze kaşarpeyniri veya dil peyniri
200 gr. margarin veya tereyağı
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu


YAPIMI
Kadayıfı tiftikleyerek bir kabın içine alalım. İçine erimiş margarini ekleyip iyice karıştıralım. Kadayıfın yansım elimizle iyice bastırarak tepsiye yerleştirelim. Üzerine peynir dilimlerini yayalım. Kalan kadayıfı yine elimizle bastırarak tepsiye yerleştirelim. 190° ısılı fırında kadayıfı, altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Kızaran kadayıfı soğuyana dek bekletelim. Bu arada şerbetini hazırlayalım. Şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alalım. Şerbeti, hafifçe ılıdığında kadayıfın üzerine gezdirelim. Üzerine arzuya göre çekilmiş antepfıstığı serpelim.

ŞAMBABA TATLISI NASIL YAPILIR?

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 yumurta
2 su bardağı un
1/2 kibrit kutusu kadar yaş maya (20 gr.)
1 tatlı kaşığı şekeri
1 fiske tuz
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 su bardağı su
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Üzerine:
1/2 paket krem şanti
1/2 su bardağı süt


YAPIMI
Ilık suyun içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Hamur yoğuracağımız kaba yumurtaları, mayalı suyu, sıvı yağı ve bir fiske tuzu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Elenmiş unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Tek kişilik kek kalıplarını veya muflin kalıplarım erimiş margarinle yağlayıp hafifçe un serpelim. Hamuru kalıpların içine boşaltalım, 1/2 saat oda sıcaklığında bekletip ikinci kez mayalanmasını sağlayalım. Mayalanan hamurları 180° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Bu arada şerbeti hazırlayalım. Şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatalım. Pişen şambabaları fırından alır almaz şerbetin içine bırakalım. Arada bir ters yüz ederek birkaç dk. kaynatıp şerbetini emmesini sağlayalım. Tatlıları şerbetten çıkarıp üzerlerine derin kesikler yapalım. Krem şantiyi soğuk süt ile çırparak koyulaştıralım. Krema pompası yardımı ile şambabaların kesiklerine doldurup servis yapalım.

PRATİK KLASİK PİZZA TARİFİ

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
2 ekmek hamuru
100 gr. margarin veya tereyağı
Üzeri için:
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 orta boy domates
1 çorba kaşığı salça
4-5 sosis veya salam veya 1/4 kangal sucuk
3-4 sivri biber
75 gr. kaşar rendesi
kekik


YAPIMI
Ekmek hamurlarını birleştirip yoğurarak 1/2 cm. kalınlığında açalım. Ortasına yumuşamış margarini koyarak hamur kenarlarını bohça kapatır gibi kapatıp hamur, yağ ile bütünleşene dek yoğuralım. Yuvarlak bir tepsiyi margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru tepsi büyüklüğünde açıp tepsi içine yerleştirerek kenarlarını 1/2 cm. kadar yükseltelim. Salçayı sıvı yağ ile inceltip hamurun üzerine sürerek kekik serpelim. Domatesleri, sosisleri, biberleri küçük küpler halinde doğrayarak hamurun üzerine yayalım. Üzerlerine kaşar rendesi serperek önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında kaşarlar eriyip üzeri hafifçe pembeleşene dek pişirelim.

Not: Pizza hamurunun fırın kabındaki kalınlığı 1/2 cm.'i geçmemeli. Onun için pizza hamuruna uygun bir fırın kabı seçin.

Mantar Salatası Yapmak

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
1/2 kg mantar
3 çorba kaşığı mısır (haşlanmış)
1/4 demet dereotu
1/4 limon suyu (mantarları haşlamak için)
1/4 limon suyu
5-6 kornişon turşu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3 salçalık kırmızıbiber (közlenmiş)
Tuz



Yapılışı

Mantarları limonlu suda yumuşayana dek haşlayıp süzgece alarak suyunu süzelim ve ince uzun dilimlere keselim. Salçalık kırmızıbiberleri haşlayıp yarıdan keserek kibrit çöpü inceliğinde doğrayalım. Bir kabın içine mantarları, ince doğranmış dereotunu ve turşuları, haşlanmış mısırları, salçalık kırmızıbiberleri ekleyip karıştıralım. Zeytinyağını, limon suyunu ve tuzu bir kapta çırparak salata harcına ekleyip karıştıralım. Salatayı servis tabağına alalım.

İmam Bayıldı Yemeği Tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
5 orta boy patlıcan
3 orta boy soğan
3 orta boy domates (1 tanesi patlıcanların üzeri için)
6-7 diş sarımsak
2-3 sivri biber
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 çorba kaşığı şeker
Tuz, karabiber


YAPILIŞI
Patlıcanları alaca soyup yarım saat 1 çorba kaşığı şeker ilave edilmiş suda bekleterek yıkayıp kurulayalım. Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartarak yayvan bir tencereye alalım. Karın kısımlarını bıçakla uzunlamasına keserek bekletelim. Ayrı bir tavaya sıvı yağı alalım. Piyaz doğranmış soğanları ve doğranmış sarımsakları ekleyip pembeleşene dek kavuralım. Rendelenmiş domatesleri ekleyip suyu çekilene dek 2 dk. daha kavuralım. Tuzu, şekeri, karabiberi, kıyılmış dereotunu, maydanozu, ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra tavayı ateşten alalım ve soğanlı harcı patlıcanların karınlarına dolduralım. Yuvarlak kesilmiş domates dilimlerini ve 2'ye kesilmiş sivri biberleri patlıcanların üzerine yerleştirelim. 1 su bardağı sıcak suyu tencerenin kenarından boşaltalım. Yemeği ağır ateşte pişirerek ateşten alalım. Soğutarak servis yapalım.



Alıntıdır.

Kıymalı Biber Dolması Tarifi Yapımı

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
1/2 kg. iri dolmalık biber
150 gr. kıyma (orta yağlı)
1/2 çay bardağı pirinç
2 orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı salça
karabiber, dolma baharatı (birer çay kaşığı)
Tuz


YAPILIŞI
Biberleri boyuna yarıdan kesip çekirdek yataklarını çıkaralım. Bir kapta kıymayı, küp doğranmış soğanları, kıyılmış maydanozu, yıkanmış pirinci, sıvı yağı, tuzu ve baharatları karıştıralım ve biberlerin boşluklarına dolduralım. Biberleri yayvan bir tencereye yatık olarak dizip yarışma gelecek kadar sıcak su ekleyelim. Ağır ateşte pişmeye bırakalım. Dolmayı ateşten alıp tenceredeki sosuyla birlikte servis yapalım.


Alıntıdır.

Humus Nasıl Yapılır?

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1/2 limon suyu
4-5 diş sarımsak
1/2 çay bardağı tahin
1 tatlı kaşığı kimyon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, kırmızıbiber


HAZIRLANIŞI
Nohutları 2-3 su yıkayıp akşamdan ıslattıktan sonra basınçlı bir tencereye alıp üzerini 2 parmak aşacak kadar su ile yumuşayana dek haşlayalım ve süzgece alıp suyunu süzelim. Nohutların kabuklarını soyup robot veya blendır yardımıyla ezerek püre kıvamına getirelim. İçine dövülmüş sarımsakları, tuzu, tahini, kimyonu, limon suyunu ve sıvı yağı azar azar ekleyip karıştıralım. Humusu kaşıkla düzgün bir şekil vererek servis tabağına alalım. Üzerine kırmızıbiber serperek servis yapalım.


Alıntıdır.

Elmalı Turta Tarifi Yapılışı Hakkında

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
2 yumurta
1 paket margarin veya tereyağı (yumuşamış)
4,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
Tartın içine:
1/2 su bardağı şeker
5 orta boy elma
1 su bardağı fındık (iri dövülmüş)j
2 tatlı kaşığı tarçın


YAPIMI
Elmaların kabuklarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyerek şekeri ekleyelim. Elma rendesi bıraktığı suyu çekene dek pişirelim. Tarçını ve iri dövülmüş fındıkları ekleyip karıştırarak soğutalım. Unun ortasım açıp yumuşamış margarini, şekeri, yumurtaları, kabartma tozunu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru ikiye ayıralım. 25-30 cm. çapındaki kalıbı margarinle yağlayıp tabanına un serperek hamurun bir parçasını kalıba yerleştirelim. Hamurun kenarlarını 1/2 cm. kadar yükseltelim. Hamurun üzerine elmalı harcı yayalım. Diğer hamuru top haline getirip buzlukta hafifçe donana dek bekleterek buzluktan alıp rendenin iri tarafı yardımıyla meyveli harcın üzerine rendeleyelim. Tartı 180° ısılı fırında üzeri açık pembe renk alana dek pişirelim. Tartı fırından alıp kalıbı içinde soğutarak servis yapalım.

Meyveli Paluze Nasıl Yapılır?

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
5 su bardağı su
1 su bardağı şeker
4 çorba kaşığı nişasta (tepeleme)
4-5 kuru incir
7-8 kuru kayısı
2 kahve fincanı kuru üzüm
1 kahve fincanı ceviz (iri dövülmüş)
5-6 hurma
1 tatlı kaşığı tarçın


HAZIRLANIŞI
Kayısıları ve incirleri birkaç saat suya yatırarak yumuşamalarını sağlayalım. Sonra tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Tencereye şekeri, suyu, nişastayı ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. İncirleri, kayısıları, kuru üzümleri, cevizleri, küçük doğranmış hurmaları ekleyip ağır ateşte ve sürekli karıştırarak, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Kaynama süresinden sonra ateşi iyice kısarak pelteyi, saydamlık kazanana dek 5 dk. daha karıştırıp pişirelim. Tatlıyı kâselere boşaltıp üzerine tarçm serperek buzdolabında birkaç saat soğutalım ve servis yapalım.


Alıntıdır.

Sarımsaklı Domatesli Ekmek Tarifi, Yapımı

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (4 kişilik)
4 adet dilimlenmiş ekmek
4 diş sarımsak
3 adet domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz



Yapılışı
Ekmek dilimlerini kızartın. Üzerine dövülmüş sarımsağı sürün. Daha sonra ekmeğin üzerini, rendelediğiniz domatesle kaplayın. Zeytinyağı ve tuz serperek servise sunun.

Vişne reçeli Tarifi, Hazırlanışı

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler
1 kg vişne
Bir buçuk kg toz şeker
Yarım limonun suyu



Yapılışı: Vişneleri bol suda yıkayın. Saplarını ayıklayıp çekirdeklerini çıkartın.Vişneleri genişçe bir tencereye alın.Üzerine toz şekeri serpin. Bu şekilde 1 gece bekletin. Suyunu salan vişneleri ağır ateşte kaynatın.Kaynama sırasında reçelin üzerinde oluşan köpükleri ara sıra tahta bir kaşıkla alın.Reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha kaynatın. Porselen bir tabağa reçeli damlatarak kıvamına gelip gelmediğini kontrol edin.Reçelin uzayan kıvamda olması gerekir.Kavanoza doldurup, serin bir yerdemuhafaza edin.

Kuzu Etli Sebze Yemeği Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (6 kişilik)
1 kg patlıcan
Yarımkg kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
3 adet orta boy soğan
15 adet sivri biber
1 çorba kaşığı salça
3 adet domates
1 baş sarımsak
Tuz, karabiber, pulbiber
Yeteri kadar sıcak su
Sıvı yağ



Yapılışı: Patlıcanları alaca soyup halka doğrayın. Daha sonra acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Eti bir tencereye alıp, suyunu salıp yeniden çekinceye kadar, ara sıra karıştırarak kavurun. Üzerine tereyağını ilave edin. Birkaç dakika daha kavurun. İnce doğramış soğanı ekleyin.
Soğanın rengi dönünceye kadar kavurup, kıyılmış biber ekleyin. Salça, karabiber, pulbiber ve tuz ilave ettikten sonra 2-3 dakika pişirip ocağı kapatın. Patlıcanları sudan alıp kurulayın. Sıvı yağda kızartıp kenara alın. Bir tencerenin dibine bir kat patlıcan dizin.
Üzerine etli karışımdan yayın. Yeniden patlıcan dizin. Patlıcan ve et bitene kadar işleme devamedin. En üste kabukları soyulup küp doğranmış domates ve iri parçalara bölünmüş sarımsak koyun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su gezdirin.Orta ateşte etler iyice yumuşayana kadar (suyu azalmışsa ilave ederek) pişirin.

Ev Yapımı Tarhana Çorbasının Hazırlanışı

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
Yarım kg kırmızı salçalık biber
1 kg kuru soğan
Bir buçuk kg domates
Bir buçuk kg süzme yoğurt
250 gram irmik
Alabildiği kadar un



Yapılışı: Biberlerin tohumlarını çıkartıp iri iri doğrayın. Soğanları ve domatesleri dörde bölün. Bütün sebzeleri düdüklü tencereye aktarın. Hiç su ilave etmeden sebzelerin kendi suları ile iyice yumuşayana dek pişmesini sağlayın. Sebzeleri suyuyla birlikte ovalayarak kevgirden geçirin. Ezilmiş sebzeli su soğuduğunda yoğurdu, irmiği ve unu ilave edip yoğurun. Hamur kabının kapağını kapatarak, hamuru oda sıcaklığında 3 gün mayalandırın. 3 gün sonra hamurdan yumruk iriliğinde parçalar koparıp, temiz bir bez üzerine parçaları yassılaştırarak serin. Ara sıra hamurları altüst ederek kurumalarını sağlayın. Daha sonra hamurları küçük parçalara ayırın. Delikli kevgirden geçirin. Dilerseniz ufalama işlemini robotta da yapabilirsiniz. Tarhanayı temiz bir bez üzerine yayıp birkaç gün kurutun. Bez torbada saklayın.

Su Böreği Yapılışı Hakkında

Author: cnyt // Category:
Malzemeler(8 kişilik)
4 adet yufka
3 adet yumurta
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
250 gram beyaz peynir
50 gram rendelenmiş kaşar peynir



Yapılışı: Bir adet yufkayı yağlanmış çukur bir fırın kabına yerleştirip, kenarlarını kaptan sarkıtın.Ayrı bir yerde yumurta, süt ve sıvı yağı karıştırın.Kalan yufkaları iri parçalar halinde parçalayıp, yumurtalı sütlü karışıma katın. Bu karışımın yarısını çukur kaptaki yufkanın üzerine dökün.Ortasına harmanlanmış beyaz peynir, kaşar peyniri vemaydanozu boşaltın.Üzerine, kalan sütlü yufkalı karışımı boşaltın.Kenarlardan sarkan yufka parçalarını üzerine kapatın.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Author: cnyt // Category: ,
MALZEMELER
1 su bardağı köftelik bulgur
1 adet soğan
5 dal taze soğan
Yarımdemetmaydanoz
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
4 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı limon suyu
5-6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet buz parçası (küp şeklinde)
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kişniş



Yapılışı: Derinbir kabıniçine bulguru aktarın.Üzerine rendelenmiş soğanı, salçaları, tuz ve baharatını ekleyin.Enson buz parçalarını da ilave edin. İyice yoğurun.Bulgur iyice şişince kıyılmış yeşillikleri,nar ekşisi, limonu rendelenmiş portakal kabuğu ve zeytinyağını ekleyin.Tekrar yoğurun. Marul yaprağı ve dilimlenmiş limonile servise sunun.

Kabak Çorbası Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (4 kişilik)
2 adet büyük boy kabak
1 adet patates
1 adet orta boy soğan
Yarımdemet dereotu
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı (tepeleme) un
1 çay bardağı süt
Tuz, karabiber
5 su bardağı su


Yapılışı: Kabakları yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan küp şeklinde doğrayın. Patatesi de aynı şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eritip rendelenmiş soğanı kavurun. Patatesi ekleyip 5 dakika boyunca kavurmaya devam edin. Unu serpip sütü ilave edin. Birkaç dakika karıştırıp kabakları da katın. Baharatını, tuzunu ve suyunu ekleyip tatlandırın. Kapağını kapatın. Orta ateşte 15 dakika pişirin. Servis yapmadan önce kıyılmış dereotu veya pul biberle süsleyebilirsiniz.

Yumurta Salatası Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (4 kişilik)
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
3-4 dal dereotu
1 dal taze soğan
Tuz, karabiber
Pul biber



Yapılışı: Yumurtaları katı kıvamda haşlayın. Kabuklarını soyup enine ikiye kesin. Sarılarını dikkatlice ayrı bir kaba aktarıp iyice ezin. Yumurta sarıları henüz sıcakken kıyılmış dereotu, taze soğan, tereyağı, tuz ve baharatını ilave edip harmanlayın. Bu karışımı yumurta aklarının ortalarındaki boşluklara doldurun. Servis yapın.

Hurmalı Şekerpare Tarifi

Author: cnyt // Category:
8-10 kişilik
Malzemeler
250 gram tereyağı
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı toz fındık
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için:
Yumurta sarısı
Hurma

Şerbeti için:
4,5 su bardağı su
4,5 su bardağı toz şeker
Yarım limon


Yapılışı: Tereyağı ve yumurtayı geniş bir kabın içinde karıştırıyoruz. Pudra şekeri, irmik, toz fındık, vanilya, kabartma tozu ve 13 çorba kaşığı un döküp yoğuruyoruz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Şekerparelerin ortalarına çekirdekleri çıkartılmış hurmaları yerleştirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Şerbeti için, su, şeker ve limonu 8-9 dakika pişirip ılımaya bırakıyoruz. Tatlımız fırından çıkıp biraz ılıdıktan sonra şerbeti döküyoruz. Şerbetini çekmesi için bir süre dinlendiriyoruz.

Içli Köfte Nasıl Yapılır?

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (6 kişilik)
Dışı için: 1 adet küçük boy soğan 200 gram yağsız kıyma Bir buçuk su bardağı ince bulgur Aldığı kadar su 1 çay bardağı irmik

İç harç için: 300 gram kıyma 3 adet soğan 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çay bardağı dövülmüş ceviz Yarım demet kıyılmış maydanoz Tuz, karabiber, pul biber Sıvı yağ



Yapılışı: Öncelikle iç harç için tereyağını tavaya alın ve kıyılmış soğanı kavurun. Kıyma ekleyip kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi dönünce tuz, karabiber, pulbiber ekleyip, tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyunca ceviz ve maydanozu da katıp karıştırın. Diğer taraftan dışı için soğanı ince rendeleyip, suyunu sıkın. Suyunun içine irmik, kıyma, bulgur ve suyu azar azar ilave ederek macun kıvamına gelene kadar yoğurun. Elinizi hafifçe ıslatarak harçtan cevizden büyük parçalar koparın. Parçayı bir elinize alın ve diğer elinizin işaret parmağıyla ortasından bastırarak hamuru inceltip, genişletin. İçine soğuk iç harçtan koyun ve hamurun ucunu kapatıp, elinizle yumurta şekli verin.Dış ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız içli köfteleri kızgın sıvı yağda kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldıktan sonra sıcak yiyin.

Tavuk Köftesi Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
8 kişilik
Malzemeler
1 adet soğan
2 adet yumurta
1 çay bardağı galeta unu
1 çay bardağı un
400 gram tavuk kıyması
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik, tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Kızartmak için:
1 çay bardağı sıvı yağ


Yapılışı: Kemiksiz tavuk etini robottan geçirip kıyma haline getiriyoruz. Derin bir kaba kıymayı koyup üzerine baharatları, rendelenmiş sarımsağı, soğanı, yumurta ve galeta ununu ekleyip yoğuruyoruz ve köfte şekline getiriyoruz. Hazır olan köfteleri kızgın yağda kızartıp kürdanlara, domateslerle beraber geçirip yanında pilav ya da makarnayla ikram ediyoruz.

Kıymalı Saray Böreği Yapımı

Author: cnyt // Category: ,
12 kişilik
Malzemeler
6 adet yufka
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ

İçi için:
300 gram kıyma
4 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Karabiber, tuz



Yapılışı: Tavada yarım ay şeklinde doğranmış soğanları üzerini örtecek kadar su koyup 5 dakika pişirin. Suyu çekince yağı, kıymayı ekleyip 10 dakika kavurun. Tuz, şeker ve karabiberi ilave edip ocaktan alın. Bir fırın tepsisini yağlayıp yufkaları 2'şer dizin. Yumurtalı sıvı karışımı hazırlayıp yufkaların üzerine sürün ve kıymalı harcı bölüştürün..Bu şekilde malzemeyi tepsiye yayın. En üstteki yufkaların üzerine kalan yumurtalı karışımı sürün ve 200 derecedeki fırında 40 dakika pişmeye bırakın. Çıkınca sıcak olarak dilimleyin.

Kıymalı Patlıcanlı Örgü Börek Yapılışı

Author: cnyt // Category: ,
6-8 kişilik
Malzemeler
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:
1 kavanoz közlenmiş patlıcan
150 gram kıyma
1 soğan
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber

Üzeri için:
Yumurta sarısı
Çörek otu




Yapılışı: Unu, karıştırma kabına alıp ortasını açıyoruz. Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, tereyağı ve tuzu katıp, karıştırıp, yoğuruyoruz. İç harcı için, soğanı ince doğrayıp biraz sıvıyağla kavuruyoruz. Kıyma, közlenmiş patlıcan, tuz, karabiber ve son olarak da doğranmış maydanozu ekleyip kavurduktan sonra altını kapatıyoruz. İç harcı soğumaya bırakıyoruz. Hamur dinlendikten sonra 3 bezeye ayırıyoruz.

Her bir bezeyi büyük şekilde açıyoruz. Hamuru kenarına iç harçtan koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer hamurlar için de aynı işlemi uyguluyoruz. Üç tane rulo hamuru uçlarını birleştirerek örgü şeklinde sarıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Sebzeli Tavuk Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
6 kişilik
Malzemeler
1 bütün tavuk
1 çorba kaşığı mayonez
Tuz
Karabiber
Garnitür için:
1 paket mantar
3 patates
2 domates
3 sivri biber
2 kabak
2 kırmızıbiber
1 soğan


Yapılışı: Bütün tavuğu yıkayıp süzdürüyoruz. İçini temizleyip tuz ve karabiber ile harmanlıyoruz. Tavuğun kanat ve ayak kısımlarını çöp şişle birbirine tutturuyoruz. Mayonezi her tarafına sürüyoruz. Tavuğu fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Garnitürü için, patates, kabak doğruyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz. Domates ve biberleri doğrayıp fırında kızartıyoruz. Soğan, mantar ve kırmızıbiberi de sıvıyağda soteliyoruz. Servis tabağına kızarmış kabak ve patatesleri koyuyoruz. Ortasına pişen tavuğu ve fırında kızarmış sebzeleri yerleştiriyoruz. Sotelenmiş mantar ve kırmızı biberleri kenarlarına koyup servis ediyoruz.

Rulo Baklava Yapımı

Author: cnyt // Category:
6 kişilik
Malzemeler
12 yaprak baklava yufkası
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz içi
1 yumurta akı

Şerbeti için:
1su bardağı şeker
2 su bardağı su


Yapılışı: Öncelikle şerbeti için şeker ve suyu karıştırıp tencerede kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Baklava yufkasından 3 adet üst üste koyup eritilmiş tereyağı sürüp üzerine tekrar 3 yufka ve yağ sürülür. Aynı işlem diğer 3 yufka için yapılır. Sonra ince kıyılmış ceviz yumurta akı ile bir kapta karıştırıp yufkanın üzerine bir şerit halinde konulur ve yufkalar rulo şeklinde sarılır. 3 santimlik dilimlere kesilip tepsiye dizilir ve 200 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Çıkınca şerbet gezdirilir ve soğuk ikram edilir.

Sebzeli Tandır Kebabı Yapımı

Author: cnyt // Category:
6 kişilik
Malzemeler
Kuzu kol
1 adet limon
1 adet soğan,
4 adet domates
4 adet sivribiber
4 adet kırmızıbiber
Tuz, karabiber, biberiye



Yapılışı: Kuzu kolu yıkayıp fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine limon suyunu sıkın ve baharatları serpin. Domates, soğanı, sivri biberi ve kırmızı biberleri küçük küçük doğrayıp kuzu kolun yanına yerleştirin. Kızgın fırında 45 dakika pişirin. İstenirse sebzelerin daha diri kalması için indirmeye yakın biberlerden birazını ayırıp son dakika üzerine ekleyin.
2 dakika daha pişirip servis yapın.

Tuzlu Bisküvi Yapımı

Author: cnyt // Category:
8 kişilik
Malzemeler
2,5 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
6 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi
Tuz



Yapılışı: Derin bir yoğurma kabının içine un, tereyağı, hardal, kabartma tozu, kırmızı biber, rendelenmiş kaşar peyniri koyup karıştırın. En son yumurta kırıp hamuru toparlayın ve unlanmış zeminde açın. Kare kare kesip yağlanmış fırın tepsisine dizin. 190 derecede 15 dakika pişirin. Ilık veya soğuk ikram edin. Ağızda dağılan harika bir bisküvi oluyor.

Zeytinyağlı Sebzeli Bulgur Pilavının Yapılışı

Author: cnyt // Category:
6 kişilik
Malzemeler
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
250 gram taze fasulye
1 adet kabak
Tuz, karabiber, nane
2 su bardağı su



Yapılışı: Rendelenmiş soğanı, bulgurla beraber 3 dakika kavurun. İnce ince kıyılmış taze fasulyeyi, rendelenmiş kabağı bulgurun üzerine ekleyip sıcak suyunu da üzerine döküp 20 dakika orta ateşte pişirin. 4-5 adet fasulyeyi bütün olarak ilave ederek biraz daha pişirin. Servis yaparken baharatları da katıp karıştırın. Bütün kalan taze fasulyelerle süsleyip servise sunun.

Kıymalı Spagetti Tarifi

Author: cnyt // Category:
4 kişilik
Malzemeler
Yapım paket uzun çubuk makarna
300 gram kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1adet havuç
3 diş sarımsak
Kimyon, kekik, tuz, karabiber, köri
1 adet domates



Yapılışı: Tencereye 4 -5 bardak su koyup kaynatın. İçine tuz ve makarnayı katıp 15 dakika kaynatın. Bu arada tavada tereyağını eritip üzerine rendelenmiş soğanı, kıymayı ilave edip kavurun. Kıyma biraz kavrulunca içine rendelenmiş havuç ve ezilmiş sarımsak, rendelenmiş domatesi ekleyip 5 dakika daha pişirin. İstenirse makarnanın pişme suyundan 1 çay bardağı içine katıp 5 dakika daha pişirebilirsiniz. Baharatları da ekleyip süzülmüş makarnanın üzerine sıcak olarak döküp afiyetle yiyin.

Patatesli Poğaça Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (8 kişilik)
Hamuru için: 2 çay bardağı irmik 3-4 çorba kaşığı yoğurt 2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı 1 yumurta +1 yumurtanın akı 1 paket kabartma tozu Yarımlimonun suyu 1 çay kaşığı karbonat Aldığı kadar un, tuz

İçi için: 3-4 adet haşlanmış patates 1 adet soğan 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 7-8 dal dereotu

Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı Yarımçay bardağı süt 3 çorba kaşığı irmik



Yapılışı: Öncelikle hamur için bir kapta irmik, yoğurt, tereyağı, 1 adet yumurta ve yumurtanın akı, kabartma tozu, limon suyu, karbonat, bir tutam tuz ve unu kulak memesi yumuşaklığında birhamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. İç malzeme için haşlanmış patatesleri ezin. Rendelenmiş soğan, kaşar peyniri, kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın. Hamuru avucunuzun içinde inceltin ve ortasına patatesli iç harçtan koyup, yuvarlayın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Üzeri için yumurta sarısı ve sütü çırpın. Poğaçaların üstünü önce sütlü karışıma daha sonra irmiğe bulayın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika pişirin.

Cevizli Kadayıf Tatlısı Yapılışı

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
200 gr tereyağı
Yarım kg tel kadayıf
250 gr dövülmüş ceviz
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 limonun suyu



Yapılışı: Önce şerbeti hazırlayın. Şekerle suyu ateşe koyun. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın, soğumaya bırakın. Fırını 180 derecede ısıtın. Geniş bir tepside tereyağını eritin. Kadayıfı tel tel ayırıp her verini tereyağına bulayın. Yarısını ayrı bir yere alın. Kalan yarısını tepsiye düzgünce yayın. Dövülmüş cevizi her yerine eşit biçimde serpiştirin. Kalan kadayıfı da üstüne serin. Elinizle hafif bastırın. Tepsiyi sıcak fırına atın. Üstü pembeleşip gevrekleşene kadar, yaklaşık yarım saat pişirin. Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Yarım saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Tavuklu Börek Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (8 kişilik)
Hamuru İçin:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Harcı İçin:
3 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tavukgöğsü
1 adet kuru soğan
1 adet büyük patates
2 adet sivri biber
Tuz ve karabiber

Üzeri İçin:
Yumurta sarısı



Yapılışı: Kuru soğanı yemeklik doğrayın.Tavukları şeritler halinde kesin.Patatesi rendeleyin.Yayvan bir tavada 3 yemek kaşığı yağı kızdırıp tavukları 3 dakika pişirin.Daha sonra içine doğranmış soğanları ilave edip, pembeleşinceye kadar soteleyin. Sonra içine rendelemiş patatesleri koyup 3 dakika kavurup, kırmızı pul biberi, tuzu, karabiberi ekleyip yine kavurun.
Pişen harcı soğuması için yayvan bir tabağa alın.Derin bir kaba erimiş tereyağını, yoğurdu, kabartma tozunu, tuzu ve hamur kulakmemesi kıvamına gelene kadar unu azar azar ilave edip yoğurun.Hamuru sonra 10 eşit bezeye ayırın.Bezeleri merdane yardımı ile ince olarak açın. 5 yufkayı yağlanmış tepsiye yayıp üzerine soğuyan harçtan ekleyip diğer yufkaları üzerine kapatın.Böreklerin üzerine bir fırça yardımı ile yumurta sarısı sürüp önceden200 derecede ısıttığınız fırında 35 dakika pişirin.

Çikolatalı Kup Tarifi

Author: cnyt // Category: ,
Malzemeler (4 kişilik)
3 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
3 çorba kaşığı tepeleme mısır nişastası
2 çorba kaşığı tozşeker
4 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
2 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
40 gram bitter çikolata



Yapılışı: Krema için pirinç ununu ve nişastayı bir tencereye alın. Üzerine toz şeker ekleyin. Pişirme esnasında, topaklaşmaması için karıştırın. Üzerine sütü, iyice çırpılmış yumurtayı ve kakaoyu ekleyin. Tahta bir kaşıkla karışımı koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp iyice soğutun. Soğuduktan sonra üzerine tereyağını eritmeden ilave edin, çikolatayı da ekleyip, mikserle 2 dakika çırpın. Buzdolabında bekletin. Kupların içine istenirse muz ya da bisküvi konulabilir. Üzerine hazırlanan muhallebiyi dökün ve çileklerle gofretlerle süsleyip soğutup afiyetle yiyin.

Tahinli Çörek Nasıl yapılır?

Author: cnyt // Category: ,
8 kişilik
Malzemeler
Hamuru için:
4 bardak un (elenmiş)
1 fincan zeytinyağı
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 bardak süt
Tuz, su


Tahinli karışım için:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı tahin
Hamurun Üzerine:
Yumurta, susam ve çörekotu



Yapılışı: Maya ılık süt ile ezilir. Biraz ılık su eklenerek karıştırılır. Elenmiş unun ortası açılır. Bir fincan zeytinyağı ve hazırlanan mayayı içine döküp, tuz, seker ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılır, bir beze sarılır, mayalanmaya bırakılır. Zeytinyağı ile tahin bir yere katılır ve çatalla iyice karıştırılır. Kabaran hamurdan parti parti 12'şer adet yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezelerin kurumaması için her tarafı yağlanır. Bezelerin üç tanesi alınır. Her biri merdane ile 2 milimetreye kadar inceltilir. Açılan ilk bezenin üzerine tahinli karışımdan sürülür, açılmış ikinci beze de üzerine konur. Onun da üzerine tahinli yağdan sürülür. İnceltilen üçüncü beze de ikincinin üzerine kapatılır. Hamurun kenarları elle çeke çeke inceltilir. Açılan bu hamur üzerine tahinli yağ sürülür. Bıçakla ortasından kesilir, rulo halinde tek tek sarılır ve spiral şekil verilir. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir ve böylece bütün hamur tamamlanır. Hamurların üzerine yumurta, susam ve çörekotu sürülür. Kabarmaları için tepside yarım saat kadar bekletilir. Önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırına verilir.

Kıymalı Krep Tarifi

Author: cnyt // Category:
8 kişilik
Malzemeler
Hamuru için:
3 yumurta
2,5 bardak su ve süt karışımı
2 bardak un
Tuz

İçi için:
250 gr. kıyma
2 büyük soğan
1 tane domates
1 kaşık salça
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
Tuz, karabiber



Yapılışı: Kıymayı soğanla beraber tavada 5 dakika kavurun. Ardından maydanoz, rendelenmiş domatesle tüm harcı karıştırıp hazırlayın. Krep için tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve süzün. Tavayı çok az yağlayıp krep harcından bir kepçe dökün ve iki yüzünü de pişirin. Tüm krepler pişince içlerine kıymalı iç malzemeden koyup 2 parmak kalınlığında katlayın ve fırın tepsisine dizin. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpip 200 derecedeki fırında 10 dakika bekletip servis tabağına alın ve sıcak servis yapın.

Kadınbudu Köfte Tarifleri

Author: cnyt // Category:
Malzemeler(6 kişilik)
600 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 çay bardağı su
2 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
5 çorba kaşığı galeta unu veya un
2 adet yumurta
Sıvı yağ



Yapılışı: Pirinci su ile birlikte suyunu çekene kadar pişirin ve soğuması için bir kenara alın. Bir tavada ince kıyılmış soğan ile kıymanın yarısını tereyağında kavurun ve soğumaya bırakın.Derin bir kâseye pirinç, kıymanın tamamı, yumurta,Antep fıstığı, tuz ve karabiber koyup yoğurun.
Hazırladığınız harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.Her bir parçayı avucunuzun içinde yassılaştırıp istediğiniz şekli verin.Köfteleri önce galeta unu veya una daha sonra çırpılmış yumurtaya batırın.Kızdırılmış sıvı yağda kızartın ve sıcak olarak servis yapın.

Kızarmış Mantı Tarifi

Author: cnyt // Category:
8 kişilik
Malzemeler
Yarım kg un
1 adet yumurta
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Kızartma yağı

Sos için:
Kırmızıbiber, nane ve tereyağı


Yapılışı:
Yumurta ve unu karıştırın, azar azar ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamına hamuru getirin ve bir kenara üzerini örtüp dinlenmeye bırakın. Soğanı çok ince kıyın, kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Hamuru yaklaşık 3 parçaya ayırın. Parçaları açın ve bir bıçakla 1,5cm x 1,5cm olacak şekilde karelere ayırın. Karelerin içine kıymalardan bir çay kaşığı yardımı ile koyun ve bohça olacak şekilde kapatın. Mantıları kızgın yağda kızartın. Kızarmış mantıları peçete yayılmış bir tabakta yağları süzülmesi için alın. Tereyağında kırmızıbiber ve naneyi az yakın. Mantıları servis sırasında yoğurt ve üzerine bu sosu gezdirerek servis edin. İsteyen tabağın altına yoğurt koyup üzerine kızarmış mantıları yerleştirip de yiyebilir.

Beyaz Soslu Profiterol Tarifi

Author: cnyt // Category:
Hamuru için:
500 gr süt (veya 250 gr su)
10 gr tuz
350 gr un
225 gr tereyağı
10 adet yumurta

Kreması için:
500 gr süt
100 gr tozşeker
30 gr un
40 gr nişasta (veya un)
4 adet yumurta sarısı
vanilya
200 gr süt kreması




Yapılışı: Süt ve tereyağını tencereye alıp ocağa koyun, kaynamaya başlayınca unu ve tuzu ilave edip kaşıkla hızlıca karıştırarak katı bir hamur elde edin. 3-4 dakika kadar kısık ateşte hamuru sürekli karıştırarak pişirin. Daha sonra hamuru soğumaya bırakın. Hamur ılınınca miksere 1-2 sn kadar çırpın sonra teker teker yumurtaları ilave edin. (Makine hızlı devirde çalışacak ve yumurtalar birden konmayacak.) Koyu krema kıvamında bir hamur elde etmelisiniz. Daha sonra hamuru sıkma torbasına doldurup yağlı kağıda serili tepsiye küçük toplar halinde sıkın. (Eğer sıkma torbası yoksa kaşıkla top top konabilir.) Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında hamur tamamen kuruyana kadar pişirin.

Kreması için;
Tüm kuru malzemeyi tencereye alın ve harmanlayın. Azar azar süt ilave edip karıştırın. Sonra sürekli karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirin. Krema ılınınca içine süt kremasını ve bir küçük kahve fincanı tahini ilave edip çırpın. Biraz donması için buzdolabına koydun.
Profitorolu hazırlamak için; soğumuş hamurların altından ufak bir delik açıp (hafifçe bastırınca hemen kırılıyor) hazırlanan kremadan bir miktar sıkma torbasına alın. Hamurların içine ve üzerine kremadan gezdirip, afiyetle yiyin.

Göbek Kasesinde Salata Tarifi

Author: cnyt // Category:
8 kişilik
Malzemeler
1 adet göbek salata
2 adet domates
1 adet salatalı
15 adet çiğ badem
1 adet limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
5 dal maydanoz


Yapılışı: Göbek salatayı ortadan ikiye bölün ortasını çıkartıp kase seklinde alıp çıkanları ince ince kıyın. Domatesleri, salatalıkları ince kıyıp bir kapta karıştırın. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve maydanozla karıştırıp bunu salata çanağının içine yerleştirerek servise sunun.

Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi Hakkında

Author: cnyt // Category:
Amerika’da bir üniversitenin yaşlanmaya karşı beslenme araştırma merkezindeki uzmanlar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) tablosu adını verdikleri bir liste hazırladılar. Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Üniversitenin araştırmacıları “Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar” diyor.

İşte ORAC tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle:

Kuru erik . . . . . .5.770
Kuru üzüm . . . .2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvır cık salata . .1.770
Çilek . . . . . . . . . .1.540
Erik . . . . . . . . . . . .949
Br okoli . . . . . . . ..890
Avokado . . . . . . . .782
Portakal . . . . . . . . .750
Kırmızı biber . . . . .710
Kiraz . . . . . . . . . . .670
Kivi . . . . . . . . . . . .602
Soğan . . . . . . . . . .450
Taze üzüm . . . . . . .446
Mısır . . . . . . . . . . . .400
Patlıcan . . . . . . . . .390
Muz . . . . . . . . . . . .221
Elma . . . . . . . . . . .218
Taze fasulye . . . . .201
Domates . . . . . . . .189
Kayısı . . . . . . . . . .164
Şeftali . . . . . . . . . . 158
Armut . . . . . . . . . .134
Karpuz . . . . . . . . . .104
Kereviz . . . . . . . . . .61
Salatalık . . . . . . . . .54


Antioksidanların faydaları:

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor.

Aldığımız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya ‘oksidan’ adı verilen moleküller ortaya çıkar.

Oksidanlar kansere, damarlarda yapı bozukluklarına ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere ‘antioksidan’ adı veriliyor. Bu tabloyu buzdolabınıza asmanızı tavsiye ediyorum. Bire bir buna bağlı yaşayın demiyorum ama faydalı besinleri en azından tüketirsek sağlıklı kalma şansımız daha fazla olur. Afiyet, bal, sağlık olsun...

Tavuk Kavurması Yapılışı

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (4 kişilik)
500 gr kuşbaşı tavuk eti
15 grmargarin
2 adet domates
Tuz, kurutulmuş kekik



Yapılışı: Kuşbaşı doğranmış tavuk etini iyice kızdırılmış teflon veya sac tavada 10 dakika boyunca kavurun.Margarini ve irice doğranmış domatesi ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunu ve kekiğini ilave edip tatlandırdıktan sonra ocaktan alın.

Pirinçli Domates Çorbası Tarifi

Author: cnyt // Category:
6 kişilik
Malzemeler
1 çay bardağı pirinç
3 adet domates
1 çorba kaşığı tereyağı
6 su bardağı su
Tuz, karabiber


Yapılışı: Tencereye tereyağını ve rendelenmiş domatesi koyup 4 dakika pişirin. Üzerine su katıp kaynatın. Tuz ve pirinçleri ekleyip pirinçler pişinceye kadar 15 dakika haşlayın. Sıcak olarak servise sunun.

Kakaolu Çatlak Kurabiye Tarifi

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (8 kişilik)
1,5 su bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı un
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı
Hindistan cevizi



Yapılışı: Karıştırma kabının içine un,mısır nişastası, kabartma tozu, vanilya, toz şeker, kakao, Hindistan cevizi koyup iyice karıştırın. Sonra üzerine tereyağı ve yumurtayı ekleyip hamur haline getirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizde yuvarlayıp tepsiye dizin.190 derecede 20 dakika pişirin.

Kaşar Peynirli Milföyde Pirzola Tarifi

Author: cnyt // Category:
6 kişilik
Malzemeler
6 adet pirzola
6 yaprak milföy hamuru
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kekik, tuz, karabiber
3 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi



Yapılışı: Pirzolaların iki yüzünü de 3 dakika arkalı önlü tereyağıyla az pişirin. Aynı tavaya salça ve baharatları koyup karıştırın ve bu karışıma az pişirdiğiniz pirzolaları koyup her yerine iyice sürülmesini sağlayın. Yumuşamış milföy hamurlarının bir tanesinin ortasına eti koyup pirzolanın üzerini uçlarından kapatın ve tepsiye dizin. Aynı işlemi diğerlerine de yapıp ortalarına kaşar peyniri ekleyip 190 derecedeki fırında 15 dakika pişirin.

Közlenmiş Patlıcanlı Karnıyarık Yapımı

Author: cnyt // Category:
6 kişilik
Malzemeler
6 adet közlenip temizlenmiş bütün patlıcan
300 gram kıyma
1 adet soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
3 adet sivri biber
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, bir tutam yeni bahar
1 su bardağı su


Yapılışı: Tencerede soğanı ve kıymayı 5 dakika kavurun. İçine doğranmış sıvri biberi, rendelenmiş domatesi, baharatları, ezilmiş sarımsağı koyup karıştırın. 5 dakika daha pişirip üzerine kıyılmış maydanozu ekleyip bu karışımı közlenmiş ve kabukları soyulmuş tepsiye dizilmiş patlıcanların ortasına yerleştirin. Üzerine de biraz su koyup 10 dakika fırında pişirin. Sakın kurumasına izin vermeyin.

Nar Ekşili Enginar Tarifi

Author: cnyt // Category:
4 kişilik
Malzemeler
4 adet enginar
1 adet soğan
1 çay bardağı bezelye
5 çorba kaşığı nar ekşisi
Yarım limon suyu
1 adet domates
1 adet patates
1 çorba kaşığı şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz



Yapılışı: Tencereye temizlenmiş enginarları koyuyoruz. Üzerine rendelenmiş soğanları, küp doğranmış patatesi, zeytinyağını, şekeri, tuz ve bezelyeyi koyup 1 su bardağı suyla 25-30 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerine limon suyu ve nar ekşisini de gezdiriyoruz. Servis tabağına enginarları alıp sebzelerle ve doğranmış domatesle süsleyip soğumaya bırakıyoruz. Afiyet olsun.

Sogan Çorbası

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (6 kişilik)
6 adet büyük boy soğan
5 çorba kaşığı tereyağı
Bir buçuk kahve fincanı un
8 su bardağı et suyu ya da su
6 ince dilim kızarmış ekmek
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar veya gravyer peyniri
Tuz



Yapılışı: Tereyağını eritip üzerine ince kıyılmış soğanları ilave edin ve 5 dakika kavurun. Daha sonra üzerine unu ekleyerek bir dakika daha kavurun. Et suyunu ve tuzu da katıp orta ateşte 35-40 dakika pişirin. Çorbayı blendırdan geçirin. Servis kâselerine boşaltınca üzerine ekmek dilimlerini koyun. Rendelenmiş kaşar peyniri serperek ikram edin.

Tabbule Nasıl Yapılır?

Author: cnyt // Category:
4-6 kişilik
Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 demet kıyılmış maydanoz
Birkaç dal kıyılmış taze nane
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 adet doğranmış sarı biber
2 adet domates



Yapılışı: Bulguru çukur bir kaba alın. Sıcak suyu üzerine döküp şişmesi için yarım saat bekletin. Sos için limon suyu, sızma zeytinyağı ve nar ekşisini karıştırın. İnce bulgura kıyılmış yeşillikler, doğranmış sarı biber, çekirdekleri ve suyu çıkartılarak zar şeklinde doğranmış domates, tuz ve sosunu ilave edin. İyice karıştırıp servise sunun.

Girit Ezmesi Tarifi

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (6 kişilik)
300 gr beyaz peynir
1 çorba kaşığı kırmızı toz biber
250 gr ince çekilmiş ceviz içi
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı: Derin bir kabın içinde peyniri ezin, içine kıyılmış cevizi, ezilmiş sarımsağı karıştırıp, zeytinyağını da ekleyin ve servis tabağına alın. Kırmızı biberle süsleyip servis yapın.

FRAMBUAZLI RULO PASTA

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
4 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması için:
1,5 su bardağı krema
2 paket bitter çikolata
Üzeri için:
1 kase frambuaz


Yapılışı: Keki için, yumurta ve şekeri mikser ile 4-5 dakika çırpıyoruz. Su, un, vanilya ve kabartma tozunu katıp çırpmaya devam ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. Karışımı yağlı kağıdın üzerine söküp dikdörtgen şekilde yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecede 7-9 dakika pişiriyoruz. Kreması için, kremayı tencerenin içine alıyoruz. Bitter çikolatayı içine atıp eriyene kadar pişiriyoruz. Eridikten sonra cam kaseye alıp soğutuyoruz. Pişen kekimiz soğuduktan sonra üzerine çikolatalı kremamızı sürüp frambuaz koyuyoruz. Rulo şeklinde sarıp üstünü ve etrafını da kremayla kaplıyoruz. Üzerini frambuaz ile süsleyip buzdolabında beklettikten sonra afiyetle yiyoruz.

Etli Yufka Böreği Tarifi

Author: cnyt // Category:
6 kişilik

Malzemeler

1 kase pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 kase et suyu
400 gram kuzu eti
Kuş üzümü
Karabiber, tuz

Hamuru için:

2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
100 gr margarin
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un

Yapılışı: Etli yufka böreğinin pilavının yapımına ilk olarak etlerin haşlanması gerekir .Etler haşladıktan sonra et suyu ile pilavın yapımına başlanabilir. Tereyağını pilav tenceresinde eritin ve pirinçleri yağda 3-4 dakika kavurun. Haşladığımız et suyundan 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyin, yarım yemek kaşığı da tuz katıp kapağını kapatın. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın. Didiklediğiniz haşlama eti, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın. Hamurun yapımı: Tüm malzemeleri karıştırarak hamurunuzu yoğurun. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olanı 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin .İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.

Antep Fıstıklı Kek Tarifi

Author: cnyt // Category:
Malzemeler (8 kişilik)

1 su bardağı pudra şeker
3 adet büyük boy yumurta
1 çay bardağı süt
100 gr yumuşamış tereyağı
Yarımçay bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı kakao
1 paketAntep fıstıklı
çikolata (80 gr)

Yapılışı: Pudra şeker ve yumurtaları iyice çırpın. Süt, oda ısısında yumuşamış tereyağı ve sıvı yağını ekleyin. Birkaç dakika daha çırpıp elenmiş un ve kabartma tozunu ilave edin. Karışımın üçte birini bir kaseye aktarın. Kakaoyu da katıp karıştırın. Kakaolu karışıma 1 tatlı kaşığı kadar su (kakaonun ağırlığını almak için) ilave edin. Yağlanmış uzun kek kalıbına önce sade karışımı sonra da üzerini kapatacak şekilde kakaolu karışımı yayın.Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirdikten sonra ufak parçalara bölünmüş çikolatayı kek hamuruna hafifçe bastırarak yerleştirin. Fırının kapağını kapatın. 30- 35 dakika daha pişirin.Dilimleyip servis yapın.