Gezgin yemekler

Author: cnyt // Category:
Ünlü mutfak kültürü araştırmacısı Perry'nin kitaplarını okudukça bazı yemeklerin diyar diyar dolaşıp biraz da şekil değiştirerek bazı topraklara kök saldığını ve oralara yerleştiğini gözlemliyorum.


Bizim meşhur mercimekli pirinç pilavı (müceddere olarak da bilinir) Mısır'da kuşuri olarak biliniyor. Üstelik tıpkı bizdeki gezgin nohut-pilav gibi sokaklarda satılıyor. Aynı pilav Hindistan'da kiçri adıyla sofralara geliyor.

Bizim yemeğe doyama-dığımız sade etli ya da etli sebzeli güveçler ıran'da hores adıyla pişirilirken ta Kuzey Afrika'da, Fas'ta tacin adıyla ikram ediliyor.
ıranlıların meşhur fesencan (fesencun da denir) yemekleri tavuk, ceviz ve nar suyuyla pişirilir. Bizim meşhur çerkeztavuğuna ne kadar benziyor değil mi? Zaten çerkeztavuğunun kökenlerinin Kafkasya olduğu, hatta Hazar Denizi'nin güneybatısında yaban ördeğiyle yapıldığı da söylenir.

Haydi, şimdi bir de Güney Amerika'ya, Meksika'ya uzanalım. Onların mısır unuyla yaptıkları tortillaları ise aynen bizim gözlememiz gibi. Meksikalıların beni en çok şaşırtan yemekleri ise “chili con carne” dedikleri kıymalı kuru fasulyeleridir. Bizim kuru fasulyemizden tek farkı onlarınkinin siyah olması.

En son şaşkınlığımı ise Norveç'te yaşadım. Anadolu'da yüzyıllardır kışa hazırlık için yapılan yiyeceklerden biri olan fırında kurutulmuş kemik ve kurutulmuş saç yufkasını görünce gözlerime inanamadım. Sizce bu yemekleri Vikingler mi bizden alıp götürdü, yoksa biz mi onlardan görüp kendi topraklarımızda taşıdık. Yoksa aklın yolu mu bir? Sizin fikrinizi de almak isterim.


alıntıdır.

0 Responses to "Gezgin yemekler"

Yorum Gönder