Enginar

Author: cnyt // Category:
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR


Anayurdu Akdeniz olan enginar Amerika’nın belli bölgelerinde de yetiştiriliyor. İspanya ve İtalya’dan sonra yaygın olarak yetiştirilen bölgelerden biri de Marmara ve Ege kıyıları. İdrar yolları ve sindirim sistemi için çok yararlı olan bu sebzede bulunan ciarin adlı madde, safra kesesi, böbrekler ve karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Araştırmalara göre enginar kandaki kolesterolü düşürüyor, A, C, B1 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor gibi mineralleri orta seviyede bulunduruyor.

Enginarın İstanbul Bayrampaşa ve Ege Bölgesi’nde sakız enginarı olarak bilinen çeşidinin yanı sıra Şıra ve Darıca çeşitleri de var. Aslında satış fiyatı en yüksek sebzelerden biri ülkemizde... Bu da tüm evlere girmesine engel oluyor. Türkiye’nin diğer illerinde dörtte bir fiyatına satılırken İstanbul’da bu kadar pahalı olmasının nedenini çok merak ediyorum doğrusu. Bir de merak ettiğim, marketlerde neden Bayrampaşa enginarı melezlerini İzmir enginarı diye sattıkları.

Enginarı hazır doğranmış almamaya özen gösterin, özellikle de sakız enginarını. Temizlenmesi zor olsa da, bu şekilde enginar çok az fire verir ve asıl vitamini barındıran gövde de kendini çöpte bulmaz. Taç kısmı sert, orta büyüklükte ve yeşil olanları alın. Bütün olarak aldığınız enginarı hemen pişirmeyecekseniz, su dolu bir kaba saplarından koyup en fazla 4-5 gün serin bir yerde bekletebilirsiniz.

NASIL TEMİZLENİR?

ZeytİnyaĞlI ve etli enginar pişirmek için öncelikle iki limon suyu ve bir yemek kaşığı unla bir kapta tuzlu su hazırlayın. Enginarın baş kısmını sapından ayırın. Bu kısmı daha sonra kullanmak üzere bir kenarda tutun. Taç kısmının dış yapraklarını 3-4 kat kopartın. Yaprakların dibinden bir santim üzerinde kalacak şekilde uç bölümlerini kesip atın. Kestiğiniz bölgeyi hemen kararmaması için yarım limonla ovalayın. Kesme tahtasına ters olarak koyup dörde bölün. İçindeki tüylü kısmı ve mor yaprakları temizleyip limonlu suya atın. Sonra daha önce ayırdığınız sapların en taze bölümlerini üç santim uzunluğunda kesip soyun ve onları da limonlu suya atın.

Garnitürlü enginar için: Enginarı gerçek lezzetinde yemek istiyorsanız, bu şekilde pişirmemenizi öneririm. Ama garnitürlü seviyorsanız (havuç, patates, bezelye) o zaman hazır soyulmuşları da satın alabilirsiniz.

Dolması için: İki şekilde dolma yapabilirsiniz. Birincisi pirinç veya bulgurlu (ki bunun için enginarların içini çiğ olarak oymalısınız) İkincisi ise haşlanmış enginarla hazırlayacağınız dolmalar. Bunun için bir tencereye tuzlu ve limonlu suyu koyun. Enginarın sapını ve dış kabuklarını temizleyip tencereye dizin, 20 dakika kadar haşlayın. Pişen enginarları servis tabağına ters çevirip soğuması için bekleyin. Soğuyan enginarların içindeki tüyleri kaşık yardımıyla temizleyip doldurmak üzere hazırlayın. İçini ön pişirme yapılmış çeşitli et ve sebzelerle veya peynirli karışımlarla doldurabilirsiniz. Bu şekilde pişireceğiniz enginarın hem içini hem de yapraklarını yiyebilirsiniz.

Kokteyllerde: Kanepelerde hazır enginar kalplerinden yararlanabilirsiniz. Minik enginar kalplerinin üzerine bir parça kaşar peyniri ilave edip, ızgarada eritebilirsiniz. Ayrıca, taze yaprakları yine limonlu suda haşlayıp çeşitli soslarla sofranızda kullanabilirsiniz.

Salatalarda: Salatalarda göbeğini haşlayarak, saplarını da çiğ olarak kullanabilirsiniz. Enginara uyum sağlayan malzemeler arasındaTon balığı konservesi, iceberg marul, Çin lahanası, haşlanmış yumurta, zeytin, kapari çiçeği, haşlanmış beyaz etli balık veya yine beyaz etli balık marine ve somon füme yer alıyor.




Alıntıdır.

0 Responses to "Enginar"

Yorum Gönder