2 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişme süresi: 30 dakika
MALZEME LİSTESİ
* 1 su bardağı dolusu kuru nohut (konserve nohut da kullanabilirsiniz)
* 3 yemek kaşığı dolusu tahin
* 1 adet limonun suyu
* 2-3 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 çay kaşığı sumak
* 7-8 dilim çemensiz pastırma
* Yarım su bardağı nohudun haşlama suyu
* 3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI
Akşamdan bol suyla ıslattığınız nohudu ertesi gün yıkayıp süzün ve bir tencereye aktararak üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. ıyice yumuşayan nohutları süzün. Ancak haşladığınız nohutların suyundan yarım su bardağı kadarını mutlaka ayırın. Nohutlar ılınınca kabuklarını soyun. Nohutları soymak humus yapmanın en zor aşamasıdır ama nohut soymanın da kolay bir yöntemi vardır. Nohutları avuçlarınız arasına alıp birbirine sürterek kabuklarını daha kolay çıkarabilirsiniz. Kabukları soyulan nohutları ılık haldeyken robota aktarın. Üzerine ayırdığınız nohut suyunu ekleyip robotu çalıştırarak püre haline getirin. Eğer konserve nohut kullanacaksanız konserve suyundan yarım su bardağı kadar ayırın. Nohutların kabuklarını soyup robotta çekerek aynı işlemleri konserve nohuda da uygulayın. Püre haline getirdiğiniz nohutları çukur bir kaba aktarın. Diğer taraftan, limon suyu, tahin ve dövülmüş sarmısakları derin bir kapta çatalla çırpıp karıştırın. Tuz, kimyon, karabiber, sumak ve kırmızı toz biberi de ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu tahinli sosu püre halindeki nohutların üzerine aktarıp tüm malzemeleri iyice karıştırın. Son olarak koyu boza kıvamındaki humusu servis tabağına bir parmak kalınlığında yayın. ıncecik dilimlenmiş pastırmaları teflon bir tavaya koyup üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Pastırmaları kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Hafifçe pişen pastırmaları humusun üzerine yerleştirip ılık halde servise sunun. Pastırmaları tavla pulu formunda doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvıyağda 2-3 dakika kızarttıktan sonra da humusun üzerine yerleştirebilirsiniz. Sofraya getirmeden önce ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık halde servise sunun.
Alıntıdır.
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişme süresi: 30 dakika
MALZEME LİSTESİ
* 1 su bardağı dolusu kuru nohut (konserve nohut da kullanabilirsiniz)
* 3 yemek kaşığı dolusu tahin
* 1 adet limonun suyu
* 2-3 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 çay kaşığı sumak
* 7-8 dilim çemensiz pastırma
* Yarım su bardağı nohudun haşlama suyu
* 3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI
Akşamdan bol suyla ıslattığınız nohudu ertesi gün yıkayıp süzün ve bir tencereye aktararak üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. ıyice yumuşayan nohutları süzün. Ancak haşladığınız nohutların suyundan yarım su bardağı kadarını mutlaka ayırın. Nohutlar ılınınca kabuklarını soyun. Nohutları soymak humus yapmanın en zor aşamasıdır ama nohut soymanın da kolay bir yöntemi vardır. Nohutları avuçlarınız arasına alıp birbirine sürterek kabuklarını daha kolay çıkarabilirsiniz. Kabukları soyulan nohutları ılık haldeyken robota aktarın. Üzerine ayırdığınız nohut suyunu ekleyip robotu çalıştırarak püre haline getirin. Eğer konserve nohut kullanacaksanız konserve suyundan yarım su bardağı kadar ayırın. Nohutların kabuklarını soyup robotta çekerek aynı işlemleri konserve nohuda da uygulayın. Püre haline getirdiğiniz nohutları çukur bir kaba aktarın. Diğer taraftan, limon suyu, tahin ve dövülmüş sarmısakları derin bir kapta çatalla çırpıp karıştırın. Tuz, kimyon, karabiber, sumak ve kırmızı toz biberi de ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu tahinli sosu püre halindeki nohutların üzerine aktarıp tüm malzemeleri iyice karıştırın. Son olarak koyu boza kıvamındaki humusu servis tabağına bir parmak kalınlığında yayın. ıncecik dilimlenmiş pastırmaları teflon bir tavaya koyup üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Pastırmaları kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Hafifçe pişen pastırmaları humusun üzerine yerleştirip ılık halde servise sunun. Pastırmaları tavla pulu formunda doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvıyağda 2-3 dakika kızarttıktan sonra da humusun üzerine yerleştirebilirsiniz. Sofraya getirmeden önce ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık halde servise sunun.
Alıntıdır.
0 Responses to "Pastırmalı Humus"
Yorum Gönder