Kuşkonmaz

Author: cnyt // Category:
Çiçekçilerin can simididir o. Buket hazırlanırken, çiçeklerin arasındaki boşlukları kapatmak amacıyla kullanılır ve gerçekten de o olmasa buket zayıf görünür.

Evet bazı çiçekçilerin çok kullandığı bir süs bitkisidir kuşkonmaz. Ancak, pek çok çeşidi olduğu için onu yalnızca süs bitkisi olarak tanımlamak doğru değildir.
Tohumuna bağlı olarak yenebilir çeşitleri de vardır. A, B, C vitaminleri bakımından çok zengin olan bitki protein ve şeker de içerir. Keşfedildiği ilk tarihten beri idrar söktürücü özelliği bilinen kuşkonmazın iyi bir afrodizyak olduğuna inanılır.
Çok eski çağlardan beri bilinen kuşkonmazı ilk yetiştirenlerin Mısırlılar olduğu söylenir. Romalılar ve Yunanlılar da bu bitkiyi yaygın olarak kullanmışlardır. Günümüzde ise en çok yetiştirildiği ülkeler İtalya, Fransa, Çin ve Amerika’dır.
Sizin de tahmin edeceğiniz üzere Türkiye’de ekimi pek yaygın değildir. Marmara ve Ege bölgelerinin çeşitli yörelerinde tarımı yapılır ama bu tarıma “yaygın” demek pek mümkün değildir.
Enteresan tadı ve aromasıyla salatalara katılabilir ya da çorbası yapılabilir. Ancak çiğ olarak tüketmek için ideal olduğu söylenemez. Bunun için, özellikle salatalarda kullanmak için haşlanması önerilir.
Belki de ülkemizde yaygın olarak tüketilmemesinin nedeni pahalı olmasıdır ama yine de bu yararlı bitkinin arada sırada da olsa mutfaklarımıza girmesi gerekir.



Alıntıdır.

0 Responses to "Kuşkonmaz"

Yorum Gönder