Soslar

Author: cnyt // Category:
Bana göre, Türk mutfağındaki sos geleneğinin en önemli temsilcisidir, çorbalara kattığımız meyane.
Unu kızgın yağda kavurarak yaptığımız meyaneden başka bir de yumurta sarısını limon suyuyla çırparak hazırladığımız terbiye sosu vardır. Bu ikisi, Türk mutfağındaki sos kültürünün atasıdır.

Bizim yemek kültürümüzün en önemli soslarından biri de (çoğumuzun sos olarak değerlendirmediği) sarmısaklı yoğurttur. Bir de üzerine kırmızı biberle tereyağı karışımı gezdirilirse, bu sosun yerini hiçbir şey tutmaz. İşte bu yoğurtlu, kırmızı biberli ve tereyağlı sosu ev eriştesinin baş eşlikçisi yapan babam, “Bu yoğurtlu erişteyi kuzu etine bile değişmem” diyerek bizi güldürürdü.

Evet, soslar çok önemli bir parçasıdır yemeğin. Ancak, sosların yemeğin tadını bozmaması, sadece bir lezzetlendirici ya da yemeğin görüntüsünü şık hale getiren bir unsur olarak kalması gerekir.

Bir yemekçi olarak benim favori sosum narekşisidir. Yaptığım bütün salataların üzerine narekşisi gezdirir ve varsa rendelenmiş mihaliç peyniri serpiştiririm.


Alıntıdır.

0 Responses to "Soslar"

Yorum Gönder