Kaşık Yeterliymiş

Author: cnyt // Category:
Doğulu muyuz yoksa Batılı mı?
Osmanlı İmparatorluğu, ayakta kaldığı süre içinde ülkelerarası dengede çok önemli rol oynadı. Çok geniş bir alana yayılarak hem Doğu’nun hem de Batı’nın önemli bir parçası oldu.
Bir yemekçi olarak baktığımda, Osmanlı’nın yemek ve sofra kültürü açısından tam olarak Doğulu bir imparatorluk olduğunu düşünüyorum. Osmanlı sarayları ise az da olsa Batı kültüründen etkilendi elbette.
İmparatorluğun önde gelenleri özellikle son yüzyıl içinde göz ucuyla da olsa Batı’ya bakmaya başlamış. Abdülmecid’den sonra sarayın yemek yeme adetlerinde birtakım değişiklikler olmuş ve artık Dolmabahçe Sarayı’nda yabancı davetlilere Batı kültürüne uygun ziyafetler verilmeye başlanmış.
Şimdilerde soframızın vazgeçilmezi olan çatal-bıçak kullanımı ise ilk kez 1829’da gerçekleşmiş. Çatal-bıçak kullanımından önce tabakların yanına yalnızca kaşık konurmuş. Çorba kaşıkla, şerbet ise bardakla içilirmiş yer sofralarında. Peki ya kaşıkla yenemeyen yemekler?
Bu yemekleri yemek için sağ elin iki parmağı yeterliymiş. Şimdilerde sofranın vazgeçilmezi olarak nitelediğimiz çatal-bıçağın esamisi bile okunmuyormuş.



Alıntıdır.

0 Responses to "Kaşık Yeterliymiş"

Yorum Gönder