MALZEMELER
* 2 su bardağı dolusu şeker fasulyesi (Kelkit yöresinin kuru fasulyesi)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3 adet orta boy domates (1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası + ½ yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
* 2-3 adet yeşil sivri biber
* 30-40 gr tereyağı
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
* 6-8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
YAPILIŞI
Kuru fasulyeyi akşamdan bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra üzerine çıkacak kadar suyla orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca arada sırada karıştırarak 20 dakika pişirin ve süzün. (Bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz.)
Diğer taraftan tereyağını büyükçe bir tencereye koyun. Yemeklik incecik kıyılmış soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Biberlerin saplarını kesip incecik doğradıktan sonra tencereye ilave edin. Karıştırarak 1-2 dakika daha kavurduktan sonra rendelenmiş domates ya da salçaları ilave edin. İsterseniz 2 adet domates ve 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz.
Sıcak et ya da tavuk suyunu da ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru fasulyeyi ekleyip tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirin.
Sık sık karıştırarak, fasulyeler iyice yumuşayıp eskilerin deyimiyle helmeleşinceye kadar, en az 45-50 dakika pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Ama yemek çorbadan daha katı kıvamlı olmalı. Yemeği ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Alıntıdır.
* 2 su bardağı dolusu şeker fasulyesi (Kelkit yöresinin kuru fasulyesi)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 3 adet orta boy domates (1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası + ½ yemek kaşığı biber salçası da kullanabilirsiniz.)
* 2-3 adet yeşil sivri biber
* 30-40 gr tereyağı
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
* 6-8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
YAPILIŞI
Kuru fasulyeyi akşamdan bol ılık suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra üzerine çıkacak kadar suyla orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca arada sırada karıştırarak 20 dakika pişirin ve süzün. (Bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz.)
Diğer taraftan tereyağını büyükçe bir tencereye koyun. Yemeklik incecik kıyılmış soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Biberlerin saplarını kesip incecik doğradıktan sonra tencereye ilave edin. Karıştırarak 1-2 dakika daha kavurduktan sonra rendelenmiş domates ya da salçaları ilave edin. İsterseniz 2 adet domates ve 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz.
Sıcak et ya da tavuk suyunu da ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru fasulyeyi ekleyip tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirin.
Sık sık karıştırarak, fasulyeler iyice yumuşayıp eskilerin deyimiyle helmeleşinceye kadar, en az 45-50 dakika pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Ama yemek çorbadan daha katı kıvamlı olmalı. Yemeği ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Alıntıdır.
0 Responses to "Şeker Fasulyesi Tarifi"
Yorum Gönder