MALZEMELER
2-2,5 kg’lık beyaz lahana
500 gr orta yağlı kıyma (Kaburga üzerinden alınan yağlı et)
1 su bardağı pirinç
2 adet yeşil sivri biber
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz,
pul biber
Sosu için;
Yarım su bardağı sumak suyu
5-6 su bardağı sıcak su
25-30 gr tereyağı
HAZIRLANIŞI
Sumak suyunu hazırlamak için, 1 su bardağı top sumağı derin bir kaba koyup üzerine 1,5-2 su bardağı ılık su ekleyin. Sumağın rengini ve ekşisini suya vermesi için 30 dakika kadar bekletin.
Diğer taraftan, yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda en az 8-10 dakika haşlayıp, süzün. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın. Pirinci de yıkayıp süzün.
İç harcını hazırlamak için, yemeklik çok incecik doğradığınız soğan, yeşil biber, incecik kıyılmış maydanoz, rendelenmiş domates, tuz, pul biber, kıyma, pirinç ve sumak suyunu derin bir kabın içine aktararak iyice yoğurun.
Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup kenarlarını içe doğru kıvırın, katlayarak rulo şeklinde sarın.
Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. Sos için sumak suyu ve sıcak suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün. Üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın.
Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, lahanalar yumuşayıncaya kadar, en az 50-60 dakika dakika pişirin. Ocaktan alıp sıcak servise sunun.
Not: Bitlis’in bayram yemeklerinden biri olan has dolmayı yanında cacıkla ikram etmenizi tavsiye ederiz.
Alıntıdır.
2-2,5 kg’lık beyaz lahana
500 gr orta yağlı kıyma (Kaburga üzerinden alınan yağlı et)
1 su bardağı pirinç
2 adet yeşil sivri biber
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz,
pul biber
Sosu için;
Yarım su bardağı sumak suyu
5-6 su bardağı sıcak su
25-30 gr tereyağı
HAZIRLANIŞI
Sumak suyunu hazırlamak için, 1 su bardağı top sumağı derin bir kaba koyup üzerine 1,5-2 su bardağı ılık su ekleyin. Sumağın rengini ve ekşisini suya vermesi için 30 dakika kadar bekletin.
Diğer taraftan, yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda en az 8-10 dakika haşlayıp, süzün. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın. Pirinci de yıkayıp süzün.
İç harcını hazırlamak için, yemeklik çok incecik doğradığınız soğan, yeşil biber, incecik kıyılmış maydanoz, rendelenmiş domates, tuz, pul biber, kıyma, pirinç ve sumak suyunu derin bir kabın içine aktararak iyice yoğurun.
Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup kenarlarını içe doğru kıvırın, katlayarak rulo şeklinde sarın.
Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. Sos için sumak suyu ve sıcak suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün. Üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın.
Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, lahanalar yumuşayıncaya kadar, en az 50-60 dakika dakika pişirin. Ocaktan alıp sıcak servise sunun.
Not: Bitlis’in bayram yemeklerinden biri olan has dolmayı yanında cacıkla ikram etmenizi tavsiye ederiz.
Alıntıdır.
0 Responses to "Has Dolması Tarifi"
Yorum Gönder