Leziz Çorbanın Sırrı Et Suyu

Author: cnyt // Category:
Lezzetli ve sağlıklı bir çorbanın en temel malzemesi et suyudur ama balık ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz. Ardından haşlama suyuna ekleyeceğiniz her malzeme, baharat ve aroma o çorbanın lezzetini eşsiz kılacaktır
Çorba en eski yiyecek belki de... Lezzetli, doyurucu ve bir o kadar da sağlıklı... Dünyanın neresine giderseniz gidin mutlaka bir kase çorba bulursunuz. Ancak her mutfakta çorbanın pişirme tekniği, malzemeleri, kıvamı farklı olabilir. Türk mutfağının belki de en zengin yelpazesini çorbalar oluşturur. Ramazan sofraları çorbanın buram buram kokusuyla açılır. Tabii bu durumda her gün zihninizi kurcalayan “Bugün hangi çorbayı yapayım?” sorusu sizi yorabilir. Ancak bu soruya yanıt olabilecek hem yöresel çorbalarımız oldukça çeşitlidir hem de çorba yapmak yaratıcılık gücünüze tamamen açık olduğu için var olan malzemelerle birçok farklı lezzet yakalayabilmek mümkündür.

KEMİĞİYLE KAYNATMALISINIZ
Lezzetli ve sağlıklı bir çorba için gerekli en temel malzeme iyi bir et suyudur. Bu suyu balık, tavuk veya kırmızı etten elde edebilir-siniz. Aslında et diyorum ama iyi bir çorba suyu için bu saydığım malzemelerin kemik bölümleri daha da önemlidir. İster sadece kemik kaynatıp suyunu süzebilir, isterseniz baharat buketleriyle birlikte kaynatarak aromalı et suları elde edebilirsiniz. Kemikleri önce fırınlayıp sonra kaynatırsanız et suyunuz daha yoğun, daha koyu renkte olur.
Haşlama suyuna ekleyeceğiniz her malzeme çorbanızın lezzetini farklı kılacaktır. Et, tavuk, sebze suyu veya yoğurtla hazırlanan ve içine sebze, erişte, pirinç atılarak tatlandırılan birçok çorbayla sofranızı zenginleştirebilirsiniz.
Çorbaların kıvamını yumurta, un, nişasta ya da kullandığınız bakliyatla da verebilirsiniz. Malzemeleri tanıdıkça çorbadaki kıvam arttırıcı özelliklerini keşfedip hangi sebze ya da bakliyatın hangileriyle uyum sağladığını kavramaya başladıkça her seferinde muhteşem lezzetlerde, farklı çorbalar hazırlayabilirsiniz.

ZENCEFİL TOZUNU DENEYİN
Çorbanın en eğlenceli tarafı farklı malzemelerle bambaşka lezzetler ve görüntüler yakalayabilme imkanıdır. Kullandığınız tüm kuru ve taze baharatların (nane, fesleğen, adaçayı, karabiber, kırmızı biber, maydanoz gibi) ve aromatik tatların (limon, portakal, nar ekşisi, sirke gibi) birbiriyle dengeli olması gerekir. Çorbanıza senelerdir nane, kırmızı pul biber gibi baharatlar kokuyor olabilirsiniz ama bir kere de sumak, kereviz sapı, zencefil tozu eklemeyi deneyin. Çorba yapmak keyifli bir iştir, bu yüzden değişik baharatlar ve kullanmaktan çekinmeyin. Keyifle hazırlanmış bir yemek de her zaman eşsiz lezzette olur. Şimdiden afiyet olsun!


Alıntıdır.

0 Responses to "Leziz Çorbanın Sırrı Et Suyu"

Yorum Gönder