Çin'de Çeltik Devrimi
Pirinç, üzeri suyla kaplı tarlalarda yetiştirilir.
Bu teknik, İ.Ö 3500 yıllarında Çinliler tarafından geliştirilmiştir. Elbette ki Çinliler bu yöntemi deneme yanılma yöntemiyle keşfetmişler. Önceleri pirinç de buğday gibi kuru toprağa ekilirmiş.
Çin'de yaşanan tarımsal devrim sonucunda bulunan bu yeni sistem, verimi ciddi oranda artırmış.
Bu yeni yöntemin de bazı olumsuz tarafları varmış tabii. Çeltik tarlası adı verilen bu tarlaları kaplayan suların devamlı değiştirilmesini sağlamak için büyük miktarda insan gücüne gereksinim duyulmaya başlanmış. Çin halkı da bu sorunu tarlalarını eğimli arazilere yerleştirerek çözmüş.
Set set düzenlenen tarlalarda suyun sürekli bir setten diğerine akması sağlanıyor. Ayrıca duru su sıtma mikrobu taşıyan sivrisineklerin yaşayıp çoğalmalarına uygun bir ortam sağladığı için, pirinç tarlalarında bulanık, çamurlu su kullanılıyor. Eğer işleyişte bir sorun çıkmazsa, yılda üç defaya kadar hasat toplanabiliyor.
Pirinç, kabuklu haliyle yendiğinde tam değeriyle beslediği için, arada sırada bu haliyle pilav yapıp, çeşitli sebzelerle tadını zenginleştirebilir, damağınızı alıştırabilirsiniz.
Alıntıdır.
Pirinç, üzeri suyla kaplı tarlalarda yetiştirilir.
Bu teknik, İ.Ö 3500 yıllarında Çinliler tarafından geliştirilmiştir. Elbette ki Çinliler bu yöntemi deneme yanılma yöntemiyle keşfetmişler. Önceleri pirinç de buğday gibi kuru toprağa ekilirmiş.
Çin'de yaşanan tarımsal devrim sonucunda bulunan bu yeni sistem, verimi ciddi oranda artırmış.
Bu yeni yöntemin de bazı olumsuz tarafları varmış tabii. Çeltik tarlası adı verilen bu tarlaları kaplayan suların devamlı değiştirilmesini sağlamak için büyük miktarda insan gücüne gereksinim duyulmaya başlanmış. Çin halkı da bu sorunu tarlalarını eğimli arazilere yerleştirerek çözmüş.
Set set düzenlenen tarlalarda suyun sürekli bir setten diğerine akması sağlanıyor. Ayrıca duru su sıtma mikrobu taşıyan sivrisineklerin yaşayıp çoğalmalarına uygun bir ortam sağladığı için, pirinç tarlalarında bulanık, çamurlu su kullanılıyor. Eğer işleyişte bir sorun çıkmazsa, yılda üç defaya kadar hasat toplanabiliyor.
Pirinç, kabuklu haliyle yendiğinde tam değeriyle beslediği için, arada sırada bu haliyle pilav yapıp, çeşitli sebzelerle tadını zenginleştirebilir, damağınızı alıştırabilirsiniz.
Alıntıdır.
0 Responses to "Çin'de Çeltik Devrimine Dair"
Yorum Gönder