Nereden Nereye?
Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na kadar sürü olarak göç yolunu takip eden pullu bir balık olan lüfer soğuk sularda daha lezzetlidir. Güneye indikçe lezzetini kaybeder.
Mevsimi: Eylül ortasından ocak sonuna kadar.
Boylarına göre isimleri:
• 12 cm ye kadar-Defne yaprağı
• 13 - 17 cm arası-Çinekop
• 18 - 20 cm arası-Sarıkanat
• 21 - 30 cm arası-Lüfer
• 30 - 50 cm arası-Kofana
• 50 cm’den büyük-Sırtıkara
En lezzetli hali: Bütün olarak alınır. Karnı yarılıp içi temizlenir, bol suda yıkanır. Karnına biraz tane karabiber ve tuz serpilip, derisi hafifçe yağlanırsa ızgarası nefis olur. Tadı baskındır, o yüzden farklı malzemelerle birleştirmek iyi sonuçlar vermeyebilir. En yalın hali en güzel halidir. Buğulaması da yapılabilir.
Alıntıdır.
Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na kadar sürü olarak göç yolunu takip eden pullu bir balık olan lüfer soğuk sularda daha lezzetlidir. Güneye indikçe lezzetini kaybeder.
Mevsimi: Eylül ortasından ocak sonuna kadar.
Boylarına göre isimleri:
• 12 cm ye kadar-Defne yaprağı
• 13 - 17 cm arası-Çinekop
• 18 - 20 cm arası-Sarıkanat
• 21 - 30 cm arası-Lüfer
• 30 - 50 cm arası-Kofana
• 50 cm’den büyük-Sırtıkara
En lezzetli hali: Bütün olarak alınır. Karnı yarılıp içi temizlenir, bol suda yıkanır. Karnına biraz tane karabiber ve tuz serpilip, derisi hafifçe yağlanırsa ızgarası nefis olur. Tadı baskındır, o yüzden farklı malzemelerle birleştirmek iyi sonuçlar vermeyebilir. En yalın hali en güzel halidir. Buğulaması da yapılabilir.
Alıntıdır.
0 Responses to "Lüfer Hakkında"
Yorum Gönder