Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi Hakkında

Author: cnyt // Category:
Amerika’da bir üniversitenin yaşlanmaya karşı beslenme araştırma merkezindeki uzmanlar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) tablosu adını verdikleri bir liste hazırladılar. Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Üniversitenin araştırmacıları “Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar” diyor.

İşte ORAC tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle:

Kuru erik . . . . . .5.770
Kuru üzüm . . . .2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvır cık salata . .1.770
Çilek . . . . . . . . . .1.540
Erik . . . . . . . . . . . .949
Br okoli . . . . . . . ..890
Avokado . . . . . . . .782
Portakal . . . . . . . . .750
Kırmızı biber . . . . .710
Kiraz . . . . . . . . . . .670
Kivi . . . . . . . . . . . .602
Soğan . . . . . . . . . .450
Taze üzüm . . . . . . .446
Mısır . . . . . . . . . . . .400
Patlıcan . . . . . . . . .390
Muz . . . . . . . . . . . .221
Elma . . . . . . . . . . .218
Taze fasulye . . . . .201
Domates . . . . . . . .189
Kayısı . . . . . . . . . .164
Şeftali . . . . . . . . . . 158
Armut . . . . . . . . . .134
Karpuz . . . . . . . . . .104
Kereviz . . . . . . . . . .61
Salatalık . . . . . . . . .54


Antioksidanların faydaları:

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor.

Aldığımız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya ‘oksidan’ adı verilen moleküller ortaya çıkar.

Oksidanlar kansere, damarlarda yapı bozukluklarına ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere ‘antioksidan’ adı veriliyor. Bu tabloyu buzdolabınıza asmanızı tavsiye ediyorum. Bire bir buna bağlı yaşayın demiyorum ama faydalı besinleri en azından tüketirsek sağlıklı kalma şansımız daha fazla olur. Afiyet, bal, sağlık olsun...

0 Responses to "Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi Hakkında"

Yorum Gönder