Baharatın Sihirli Dokunuşuna Dair
Author: cnyt // Category: baharat, baharatlar hakkında, dokunuş, sihirli, Yemek Adına
Herkes yemek yapabilir ama bazen deriz ya ‘Yok böyle bir lezzet’ diye... İşte baharat bu işe yarıyor. Yemeğin lezzetine lezzet katıyor. Yemeğiniz tatsız tuzsuz oluyorsa, bir dokunuşla hemen fark yaratır baharat. Genelde her yemeğe tuz, karabiber serperiz. Oysa bir tutamıyla yemeklerin lezzetini değiştiren farklı baharat da var. Kokusuyla olduğu kadar farklı formları ve renkleriyle insanı cezbeden hatta şifa niyetine de kullanılan baharat... Her gün kullandığımız bilindik baharatın yanı sıramuskat, biberiye, anason, mahlep, rezene, safran, köri, kişniş gibi daha az bilinen baharatları sofralarımızda sıkça konuk etmek gerekiyor. Örneğin, beşamel sosunuzu muskatla bir denemeye ne dersiniz? Pilavınızı safranla renklendirip lezzetine lezzet katabilirsiniz. Yaptığınız kurabiyeleremahlep kattığınız zaman kokusu evinizi saracaktır. Fırında pişirdiğiniz patatesin üzerine biberiye serpebilirsiniz. Izgara balığınıza rezene ya da defne yaprağı koymayı bir deneyin, bence muhteşem bir lezzet oluyor. Kekler, börekler ve çörekler evi mis gibi kokutan yiyeceklerdir. Enfes bir yemek kokusu insana “İşte yaşamak budur” dedirtir, bence. Hani çocukken bizim farkında olmadan hafızamıza kazınmış kokular vardır. Yetişkin olduğumuzda da hiç unutamadığımız anları bize yine ve yeniden yaşatır bumuhteşem kokular. Ben kızarmış ekmek kokusunu, çayın demlenirken verdiği o ilginç kokuyu da severim. Anason kokusu galetalarda ve bisküvilerde keyif verir. Tarçın, tatlıların vazgeçilmezidir. Ama bir de pilavlarda ve dolmalarda denmemenizi öneririm. Lezzetli bir tas kebabı yapacaksanız içinemutlaka kabuk tarçın atın. Servis yapmadan önce çıkartabilirsiniz. Kişniş, köftelere çok yakışır, özellikle de nohutla yapılan köfteye. Balık ve tavuk köftesi de bence kişnişsiz olmamalı. Eğer köri kullanmayı seviyorsanız etlerinizle birlikte kavurmanız gerekiyor. Aroması o zaman ortaya çıkıyor. Tavuk yemeklerine çok yakışan bir baharattır köri. Çok az da çiğ krema koyarsanız parmaklarınızı yiyeceğini söyleyebilirim. Hayatın da tadı tuz vardır elbette, neyi ne zaman serpmek gerektiğini bilmek gerekir. “Her yemeğin bir püf noktası vardır ve bu baharatta gizlidir” diyebiliriz. Kararında olması da önemli tabii. Baharat yemeğin asıl tadını öne çıkarmalı, baharat tadı öne geçmemeli. Hani et yemeğine koyduğumuz bir tutam şeker nasıl ete lezzet veriyorsa, bir tutam kekik de kimyon da olağanüstü çoğaltır lezzetini. Sokakta yürürken de soru yağmuruna tutarlar beni. En çok sorulan soru da “Köfteyi nasıl daha lezzetli yapabilirim”dir. Ben de “Kimyon ve kekik” diyorum başka bir şey demiyorum. Hemde 1 çorba kaşığı kadar koymalısınız, bakın köfteniz ne kadar lezzetli olacaktır. Benden bu günlük de bu kadar.
Alıntıdır.
0 Responses to "Baharatın Sihirli Dokunuşuna Dair"
Yorum Gönder