MALZEMELER
2 su bardağı Jasmine pirinç
2 patates
25-30 cm. çapında yapışmaz tabanlı orta derinlikte bir tencere
Yeteri kadar zeytinyağı
Tuz
Eti için
250 gr. yemeklik kuşbaşı et
Dörtte bir su bardağı su
100 gr. tereyağı
Tuz
HAZIRLANIŞI
ETİ az yağda biraz kavurup, suyunu ilave edin ve kısık ateşte 1 saat pişirin. Pişirirken suyunu kontrol edin. Tuzunu ve tereyağını ilave edip karıştırın. Kapağını kapalı tutun. Diğer taraftan pirinci bol su ile 3-4 kez yıkayıp iyice süzün. Yeteri kadar büyük bir tencereye 5-6 bardak su koyup kaynatın, kaynayınca biraz tuz atıp pirinçleri ilave edin. Yaklaşık 10 dk. hafifçe karıştırarak haşlayın. Suyunu süzüp soğuk sudan geçirin ve kevgirde iyice süzülmesi için bekletin. Patateslerinizi halka halka dilimleyin. Pilav tencerenizin dibine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup biraz tuzladığınız patates dilimlerini düzgünce dizin. Üzerine pirincin yarısını koyup kavrulan ve iyice pişen etlerinizi döşeyin. Etlerin üzerine kalan pirinci koyun. Pirincin yüzeyini bastırmadan düzeltin ve belli aralıklarla tahta bir kaşığın sapı yardımıyla derin olarak batırıp pirincin üzerinin göz göz olmasını sağlayın. Üzerine bir kaç yemek kaşığı daha zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin Pirinç suyun içinde kaynarken gövdesine aldığı suyun buharıyla, yarım kalmış pişmesi ikinci tencerede devam eder. Ocağın altı kapanır kapanmaz kalın bir mutfak havlusunu tencereye, özellikle kapağından hava çıkmayacak şekilde sarmalısınız. Tuz oranını İran’da fazla kullanmazlar ama siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Servis: Tencereyi büyükçe bir servis tabağına dikkatlice ters çevirin, tabağa tıpkı pasta gibi çıkan çıtır kızarmış patatesle kaplı pilavı dilimleyerek yemek sofrasında servis edin.
Alıntıdır.
2 su bardağı Jasmine pirinç
2 patates
25-30 cm. çapında yapışmaz tabanlı orta derinlikte bir tencere
Yeteri kadar zeytinyağı
Tuz
Eti için
250 gr. yemeklik kuşbaşı et
Dörtte bir su bardağı su
100 gr. tereyağı
Tuz
HAZIRLANIŞI
ETİ az yağda biraz kavurup, suyunu ilave edin ve kısık ateşte 1 saat pişirin. Pişirirken suyunu kontrol edin. Tuzunu ve tereyağını ilave edip karıştırın. Kapağını kapalı tutun. Diğer taraftan pirinci bol su ile 3-4 kez yıkayıp iyice süzün. Yeteri kadar büyük bir tencereye 5-6 bardak su koyup kaynatın, kaynayınca biraz tuz atıp pirinçleri ilave edin. Yaklaşık 10 dk. hafifçe karıştırarak haşlayın. Suyunu süzüp soğuk sudan geçirin ve kevgirde iyice süzülmesi için bekletin. Patateslerinizi halka halka dilimleyin. Pilav tencerenizin dibine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup biraz tuzladığınız patates dilimlerini düzgünce dizin. Üzerine pirincin yarısını koyup kavrulan ve iyice pişen etlerinizi döşeyin. Etlerin üzerine kalan pirinci koyun. Pirincin yüzeyini bastırmadan düzeltin ve belli aralıklarla tahta bir kaşığın sapı yardımıyla derin olarak batırıp pirincin üzerinin göz göz olmasını sağlayın. Üzerine bir kaç yemek kaşığı daha zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin Pirinç suyun içinde kaynarken gövdesine aldığı suyun buharıyla, yarım kalmış pişmesi ikinci tencerede devam eder. Ocağın altı kapanır kapanmaz kalın bir mutfak havlusunu tencereye, özellikle kapağından hava çıkmayacak şekilde sarmalısınız. Tuz oranını İran’da fazla kullanmazlar ama siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Servis: Tencereyi büyükçe bir servis tabağına dikkatlice ters çevirin, tabağa tıpkı pasta gibi çıkan çıtır kızarmış patatesle kaplı pilavı dilimleyerek yemek sofrasında servis edin.
Alıntıdır.
0 Responses to "Meşhur İran Pilavı "
Yorum Gönder