İLK yemek malzemelerinden biri pirincin su emmeye müsait olan yapısı itibariyle, su ve buhar en iyi pişirme yöntemi. Kimi pişirme yöntemlerinde aşama aşama pirince su ilave edilirken (risottodaki gibi), Japon pilavının pişirme yöntemi buhardır. Türk usulü demleme pilavda da hem buharın, hem de suyun etkisinden faydalanır. Bire bir ölçülerde kullanacağınız pirinç ve su, eşit zamanlarla sırasıyla yüksek, orta, kısık ateşte tutulur. Tencerenin kapağı ocağın altı kapatıldıktan sonra en az 5-10 dk. açılmaz ve bu süre zarfında tencerenin içinde hapsolmuş buhar, pirinci pişirmeye yani ‘demlemeye’ devam eder. Asıl olarak kullanılan su oranı kadar, yağ oranı da demleme pilavda lezzette önemlidir. Bu yağ oranını kullandığınızın pirincin miktarını göz önüne alarak, duru su, tavuk veya et suyu tercihinize göre ayarlamak gerekir. Kullanacağınız domates, domates püresi, et, sebze gibi malzemeler hatta maydanoz, dereotu, nane gibi taze otlar pilava farklı renkler ve lezzetlerle sayısı fazlaca seçenek sunacaktır.
Alıntıdır.
Alıntıdır.
0 Responses to "Pirinç "
Yorum Gönder