Bizim neslin damak tadına pek de hitap etmeyen bir sostur ketçap.Ancak artık yemek kültürümüzün içine iyice girdi... Yeni nesil pek seviyor onu. Ketçabın bir Çin icadı olduğunu duyduğumda pek şaşırmıştım doğrusu. Sonradan araştırıp Çinliler’in bu sosu balık ve tavuk yemeklerinde kullandıklarını öğrendim. Tabii ki şimdiki halinden biraz farklıymış o zaman ketçap. Çinliler tarafından bulunan ve kullanılan ketçabın Avrupa’yla tanışması ise 1600’lü yıllara rastlar. ıngiliz denizciler Singapur ve Malezya’da yedikleri bu lezzetli sosu ülkelerine götürdü.
Ancak ıngiliz ketçabı Çin ketçabına pek de benzemiyordu. ıngiltere’de ketçaba mantar, ceviz ve salatalık da eklendi. Bugün bildiğimiz haline en yakın olan ketçap, 1790’da piyasaya sürüldü.
Ve nihayet ketçap 1876’da şişelerde satılmaya başlandı. Bize gelince, ketçap ancak hamburger kültürünün yaygın-laşmasıyla girmeye başladı kültürümüze. Ve ketçabın hamburger harici kullanımı gıda sektörümüzdeki gelişmelere paralel olarak artış gösterdi.
Alıntıdır.
Ancak ıngiliz ketçabı Çin ketçabına pek de benzemiyordu. ıngiltere’de ketçaba mantar, ceviz ve salatalık da eklendi. Bugün bildiğimiz haline en yakın olan ketçap, 1790’da piyasaya sürüldü.
Ve nihayet ketçap 1876’da şişelerde satılmaya başlandı. Bize gelince, ketçap ancak hamburger kültürünün yaygın-laşmasıyla girmeye başladı kültürümüze. Ve ketçabın hamburger harici kullanımı gıda sektörümüzdeki gelişmelere paralel olarak artış gösterdi.
Alıntıdır.
0 Responses to "Ketçabın Yolculuğu"
Yorum Gönder