Amerikalıların barbeküsü, Japonların Hibachi’si... Açık havada yemek yemenin zevki, sofranın yanı başındaki mangalda yeni pişmiş sıcacık etlerin cazibesi... İşte mangal yapmanın püf noktaları
ÜÇ tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, tatil yapanlar için açık havada yemek yemek müthiş keyiflidir. Denizden çıkınca mis gibi mangal kokusu bir anda acıktırır insanı. Eğer evinizin balkonu müsaitse bu keyif için çok uzaklara gitmeye gerek de yok.
Cinsiyet ayırımı yapmak istemem ama mangal deyince genelde evin erkeklerinin üstlendiği, kadınların ise mutfaktan uzak nispeten dinlenerek ve yemek yükünü sevgili esine bıraktığı hafta sonları gelir akla. İşin iç yüzü pek de öyle değildir aslında. En azından kendi adıma... Hiç bir şekilde mutfakla haşır neşir olmayan sevgili eşim, mangal günleri de bu durumu pek değiştirmez. Sanki mangala etler havadan gelir, tabaklar havadan gider! Tabi bunlar işin ayrıntıları... Eşim gerçekten güzel et pişirir.
Mangal yaparken her aşama lezzetin kalitesini belirler. Hazırlık ve etin pişirilmesi alacağınız lezzette bir bütündür. Birinden biri eksik veya yanlış yapılırsa hiç kuşkusuz pişirdiğiniz etler ızgaraya yapışır, yanar.
Aslında mangal deyip geçmemek gerek. Çünkü hem sağlık açısından, hem de lezzet açısından mangal yapmanın önemli püf noktaları var. Birincisi pişireceğiniz eti cinsine göre marine etmek, ikincisi pişirmede zamanlama, üçüncüsü ve bence en önemlisi ızgara telinin temizlenmesi! Mangal yaparken haznenin dibinde 8-10 santimlik kül bulundurmak kömürün uzun süre dayanması için altın kural. Daha sonra ızgara telini hazırlamalısınız. Kırmızı et pişirecekseniz, ızgara telini hazır olan köz kömürün üzerine yerleştirip önce sıvı yağ döktüğünüz temiz bir bezle temizleyin. Arkasından kabuklarıyla ikiye kesilmiş kuru soğanı bir çatal yardımıyla telin üzerinde iyice gezdirin. Soğanın iyice cızırdadığını duymalısınız. Eğer balık pişirecekseniz aynı işlemi limonla yapın. Bu, etinizin veya balığınızın ızgara teline yapışmasını engelleyecek.
ETİN TADI MARİNEDE SAKLI
Marine etmek, pişireceğiniz ete hem lezzet katacak, hem de etin iyice yumuşamasını sağlayacaktır. Aslında marinad sosunu mangalda pişirmek istediğiniz sebzelerde de aromatik tat vermesi için kullanabilirsiniz. Derin bir kapta sıvıyağ, tuz, karabiber, kekik hatta sebzesine göre kırmızı toz biber ile iyice karıştırıp sebzeleri bu sosta harmanlayıp etlerden önce mangalda pişirebilirsiniz. Kabak, mantar, biber mısır, domates gibi sebzeleri kömürün en harlı olduğu anda yani ilk sırada mangala koymanızda sakınca yok. Çünkü su oranı çok olan bu tip sebzeler hızlı ve kısa sürede istenilen lezzeti yakalayacaktır.
Patates, soğan ve patlıcanı ise yıkayıp kuruladıktan sonra bütün olarak folyoya sarıp kömüre gömebilirsiniz. Piştikten sonra bu sebzeleri ortadan diklemesine kesip içlerine rende kaşar, labne peyniri veya tereyağıyla tatlandırıp etlerin yanına garnitür olarak servis yapabilirsiniz. Marine yapılmış eti bir süzgece koyun, kömür hazır olduğunda mangalın ızgara teline etlerinizi güzelce yerleştirin. Süzülen marinad sıvısıyla etlerin yanında servis edebileceğiniz bir sos hazırlamanız da mümkün.
BALIĞI ÇOK BEKLETMEYİN
Mangalda en çok pişmesi gereken etlerden biri tavuktur. Bu yüzden aynı gün kırmızı et de pişirmeyi düşünüyorsanız önce tavuktan başlayabilirsiniz. Tavuk etini sıvıyağ, kırmızı toz biber, zencefil tozu, sarımsak, biraz domates püresi ve bir parça yoğurtla marine edebilirsiniz. Ya da sadece tuz ve sıvıyağla ovalamak yeterli olabilir. Tavuk etlerini mangala koyup bir yüzlerini pişirdikten sonra mangalın kenarına itip kırmızı etleri de yanına ilave ederseniz pişme zamanı için uygun bir ayarlama yapmış olursunuz.
Kırmızı etler için de küçük bir marinad önerisi: Soğan, sarımsak, havucu incecik doğrayın. Maydanoz sapı, kekik, defne, tuz, karabiber ve zeytinyağıyla harmanlayıp kapaklı derin bir kabın içine etlerin aralarına sıralayıp en az 24 saat buzdolabında dinlendirin.
Balık eti zaten yumuşak olduğu için marinad da çok bekletilmemeli. Temizlenmiş ve güzelce yıkanmış balıkları teker teker zeytinyağı, tuz ve karabiberle nazikçe ovup, tabağa yerleştirip üzerine bir kaç limon dilimi ve defne yaprağı atın. Strech folyoyla kapatıp pişirmeden önce sadece 10-15 dakika kadar bekletin.
Mangal sofranızda sosları, baharatları ve fırından yeni çıkmış çıtır ekmekleri unutmayın! Mangal etinin sağlınız açısından tehlike oluşturmamaması için lütfen kullandığınız kömürün cinsine dikkat edin. Tutuşturmak için sağlığa zararlı maddeler kullanmayın. Kömür ile ızgara telinin 15-20 santimden fazla olmasına dikkat edin. Mangal etinin yağsız olmasına özen gösterin ve yanında mutlaka domates tüketip sofrada yoğurt veya ayranı ihmal etmeyin.
Alıntıdır.
ÜÇ tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, tatil yapanlar için açık havada yemek yemek müthiş keyiflidir. Denizden çıkınca mis gibi mangal kokusu bir anda acıktırır insanı. Eğer evinizin balkonu müsaitse bu keyif için çok uzaklara gitmeye gerek de yok.
Cinsiyet ayırımı yapmak istemem ama mangal deyince genelde evin erkeklerinin üstlendiği, kadınların ise mutfaktan uzak nispeten dinlenerek ve yemek yükünü sevgili esine bıraktığı hafta sonları gelir akla. İşin iç yüzü pek de öyle değildir aslında. En azından kendi adıma... Hiç bir şekilde mutfakla haşır neşir olmayan sevgili eşim, mangal günleri de bu durumu pek değiştirmez. Sanki mangala etler havadan gelir, tabaklar havadan gider! Tabi bunlar işin ayrıntıları... Eşim gerçekten güzel et pişirir.
Mangal yaparken her aşama lezzetin kalitesini belirler. Hazırlık ve etin pişirilmesi alacağınız lezzette bir bütündür. Birinden biri eksik veya yanlış yapılırsa hiç kuşkusuz pişirdiğiniz etler ızgaraya yapışır, yanar.
Aslında mangal deyip geçmemek gerek. Çünkü hem sağlık açısından, hem de lezzet açısından mangal yapmanın önemli püf noktaları var. Birincisi pişireceğiniz eti cinsine göre marine etmek, ikincisi pişirmede zamanlama, üçüncüsü ve bence en önemlisi ızgara telinin temizlenmesi! Mangal yaparken haznenin dibinde 8-10 santimlik kül bulundurmak kömürün uzun süre dayanması için altın kural. Daha sonra ızgara telini hazırlamalısınız. Kırmızı et pişirecekseniz, ızgara telini hazır olan köz kömürün üzerine yerleştirip önce sıvı yağ döktüğünüz temiz bir bezle temizleyin. Arkasından kabuklarıyla ikiye kesilmiş kuru soğanı bir çatal yardımıyla telin üzerinde iyice gezdirin. Soğanın iyice cızırdadığını duymalısınız. Eğer balık pişirecekseniz aynı işlemi limonla yapın. Bu, etinizin veya balığınızın ızgara teline yapışmasını engelleyecek.
ETİN TADI MARİNEDE SAKLI
Marine etmek, pişireceğiniz ete hem lezzet katacak, hem de etin iyice yumuşamasını sağlayacaktır. Aslında marinad sosunu mangalda pişirmek istediğiniz sebzelerde de aromatik tat vermesi için kullanabilirsiniz. Derin bir kapta sıvıyağ, tuz, karabiber, kekik hatta sebzesine göre kırmızı toz biber ile iyice karıştırıp sebzeleri bu sosta harmanlayıp etlerden önce mangalda pişirebilirsiniz. Kabak, mantar, biber mısır, domates gibi sebzeleri kömürün en harlı olduğu anda yani ilk sırada mangala koymanızda sakınca yok. Çünkü su oranı çok olan bu tip sebzeler hızlı ve kısa sürede istenilen lezzeti yakalayacaktır.
Patates, soğan ve patlıcanı ise yıkayıp kuruladıktan sonra bütün olarak folyoya sarıp kömüre gömebilirsiniz. Piştikten sonra bu sebzeleri ortadan diklemesine kesip içlerine rende kaşar, labne peyniri veya tereyağıyla tatlandırıp etlerin yanına garnitür olarak servis yapabilirsiniz. Marine yapılmış eti bir süzgece koyun, kömür hazır olduğunda mangalın ızgara teline etlerinizi güzelce yerleştirin. Süzülen marinad sıvısıyla etlerin yanında servis edebileceğiniz bir sos hazırlamanız da mümkün.
BALIĞI ÇOK BEKLETMEYİN
Mangalda en çok pişmesi gereken etlerden biri tavuktur. Bu yüzden aynı gün kırmızı et de pişirmeyi düşünüyorsanız önce tavuktan başlayabilirsiniz. Tavuk etini sıvıyağ, kırmızı toz biber, zencefil tozu, sarımsak, biraz domates püresi ve bir parça yoğurtla marine edebilirsiniz. Ya da sadece tuz ve sıvıyağla ovalamak yeterli olabilir. Tavuk etlerini mangala koyup bir yüzlerini pişirdikten sonra mangalın kenarına itip kırmızı etleri de yanına ilave ederseniz pişme zamanı için uygun bir ayarlama yapmış olursunuz.
Kırmızı etler için de küçük bir marinad önerisi: Soğan, sarımsak, havucu incecik doğrayın. Maydanoz sapı, kekik, defne, tuz, karabiber ve zeytinyağıyla harmanlayıp kapaklı derin bir kabın içine etlerin aralarına sıralayıp en az 24 saat buzdolabında dinlendirin.
Balık eti zaten yumuşak olduğu için marinad da çok bekletilmemeli. Temizlenmiş ve güzelce yıkanmış balıkları teker teker zeytinyağı, tuz ve karabiberle nazikçe ovup, tabağa yerleştirip üzerine bir kaç limon dilimi ve defne yaprağı atın. Strech folyoyla kapatıp pişirmeden önce sadece 10-15 dakika kadar bekletin.
Mangal sofranızda sosları, baharatları ve fırından yeni çıkmış çıtır ekmekleri unutmayın! Mangal etinin sağlınız açısından tehlike oluşturmamaması için lütfen kullandığınız kömürün cinsine dikkat edin. Tutuşturmak için sağlığa zararlı maddeler kullanmayın. Kömür ile ızgara telinin 15-20 santimden fazla olmasına dikkat edin. Mangal etinin yağsız olmasına özen gösterin ve yanında mutlaka domates tüketip sofrada yoğurt veya ayranı ihmal etmeyin.
Alıntıdır.
0 Responses to "Mangalda Pişen Etin Tadı Başka "
Yorum Gönder