Siz hiç ‘Gappar’ yediniz mi?

Author: cnyt // Category:
Pek çok vitamin ve mineral içeriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kıbrıs’ta ‘gappar’ olarak bilinen ve turşusu yapılan kapari, sanıldığının aksine ülkemizde bolca yetişen ve her yerde bulabileceğiniz bir bitki.

KIBRIS’TA TURŞUSUNU KURMUŞLAR

Yaprak ve dallarıyla turşu yapılan bir ottu bu. Öğrendik ki en iyi Lefkoşe pazarından bulabilirmişiz aradıklarımızı.

Kıbrıslılar bu ota ‘gappar’ diyor, yani bizim kaparimiz. Belki farklı bir şey bulamamıştım ama Kıbrıslıların kapariyi genel olarak kullanılan şekilde yani ‘çiçek tomurcuklarını’ değil, dalları ve yaprakları ile turşusunu yaptıklarını keşfetmiş oldum. Hem de çok lezzetli bir turşu! Bu pazarda kapari turşusu kavonazlarda boy boy satılmakta. Özellikle balığın yanında, buruk ve ekşi tadı ile iyi bir lezzet dengesi yaratacaktır damağınızda.





Araştırmalara göre kapari 7 bin 800 yõldan beri biliniyor. Türkiye’de gebre, kepere, kedi tõrnağõ olarak da tanınıyor. İçerdiği hardal yağı ve glikosidinden kaynaklanan acılığı nedeniyle sadece salamura yapılarak tüketilebiliyor. Akdeniz ülkelerinin gözbebeği kapari birçok yemeğe de aromasıyla eşlik ediyor. Kıbrıs ve İspanya’da genel olarak tazeyken toplanıp daha sonra işlemlerden geçiriliyor. Leblebi büyüklüğündeki tomurcuklarõ çeşitli vitaminler, mineraller ve protein içeriyor. Bağışıklık sistemine ise bir hayli faydalı. İspanya’da ham olarak çeşitli işlemlerden geçirilip alternatif tıpta da yararlanılan bitki, Hindistan’da yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılıyor. Bizde ise dünyada bir ilk olan reçeli yapılıyor.

ÜLKEMİZDE DEĞERİ BİLİNMİYOR

Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişen, dikenli, bir çeşit çalõ olan kaparinin köklerinin toprak altında 30-40 metreye kadar uzanıyor. Bu nedenle erozyonu önlemek amacıyla da kullanılıyor. Toprak açısından çok da seçici olmayan bitki deprem bölgelerinde bazı uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Ancak, Türkiye’de bu kadar yararlı bitkinin kullanımı için herhangi bir proje henüz üretilmiş değil.




Alıntıdır.

0 Responses to "Siz hiç ‘Gappar’ yediniz mi?"

Yorum Gönder