Yemeğe eşlik eden içecekler en az yemeğin lezzeti kadar önemlidir. Doğru seçildiğinde, alkollü - alkolsüz tüm içecekler lezzeti ile yemeğe artı bir değer katar. Özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinde en uygun içecek meyve sularıdır. Ayrıca meyve suyu, akşamüzeri aperatifi olarak veya öğün aralarında da tercih edilebilir. Hazır alacağınız meyve sularının çoğunun vitamini yoktur ve size her zaman bahsettiğim ‘mutfakta yaratıcılık’ gücünüzü kullanma imkanı da vermez. Kolaydır, fakat bence anlamsızdır.
Meyve suyu sıkmanın birinci koşulunun doğru meyve sıkacağına sahip olmak olduğunu düşünüyorum. Çünkü, hem meyve, hem sebze, hem de tüm aroma ve vitamin arttırıcı otları (maydanoz, nane, dereotu gibi) sıkabilen bir alet size her türlü yiyeceğiniz ile rahatlıkla eşlik edecek meyve/sebze suları içmenizde önemli bir rol üstlenecektir. Örneğin, et menünüzde naneli salatalık suyu, sandviçlerinizle kerevizli domates suyu, akşam üzeri atıştırmalıklarınızla zencefilli limon suyu vb. Bu konuda size sonsuz tadlarda seçenek sağlayacaktır.
İkinci koşul ise mutfaktaki düzeninizi biraz değiştirmek. meyve sıkacağınızı kolayca kullanabileceğiniz konumda doğru yere yerleştirmek. Meyve sıkacağınızı kullanır kullanmaz çalkalarsanız, sonradan temizlemek gibi bir dertten de kurtulmuş olursunuz. Arkadaki haznesine bir torba koyarak da temizlemeyi daha kolay hale getirirsiniz.
Ve son olarak sulu, mevsiminde, mümkünse organik sebze/meyve kullanmak. Özellikle kabukları ile kullanacağınız meyvelerin organik olması sağlığınız açısından çok önemli.
Birkaç püf noktası
• Havuçlarınızdan maksimum seviyede su çıkartabilmek için onları en az 24 saat süreyle buzdolabında tutun.
• Hemen hemen limon da dahil tüm meyveleri kabuğuyla sıkabilirsiniz. Ancak portakal, üzerine sıkılan kimyasalları kabuğuyla absorbe ettiğinden, kabukları ile sıkmayın.
• Buzlu çay yaparken bir adet kabuğu ile sıkılmış limon ilave ederseniz, çayınız çok güzel olacaktır.
• Nişasta içeren meyvelerin suyunu sıkamayacağınızdan onları blenderda pure haline getirip arzu ettiğiniz meyve suyu ile karıştırabilirsiniz.
Zençefilli Pancarlı Elma Suyu (2 bardak)
1 orta boy pancar ve 4 Amasya elmasını kabuklarıyla sıkıp icine 1 çay kaşığı zenfefil tozunu karıştırın.
Otlu Salatalık Suyu (2 bardak)
4 orta boy salatalık, bir tutam nane, bir tutam dereotunu sıkın. Başka bir kapta güzelce çırptığınız 2 yemek kaşığı yoğudu ilave edip birbirine iyice yedirin. Servis bardağına alın.
Kerevizli ve Domates Suyu (2 bardak)
1 kereviz ve 5 orta boy domatesi sıkın, bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karabiber ilave edip servis yapın.
Alıntıdır.
Meyve suyu sıkmanın birinci koşulunun doğru meyve sıkacağına sahip olmak olduğunu düşünüyorum. Çünkü, hem meyve, hem sebze, hem de tüm aroma ve vitamin arttırıcı otları (maydanoz, nane, dereotu gibi) sıkabilen bir alet size her türlü yiyeceğiniz ile rahatlıkla eşlik edecek meyve/sebze suları içmenizde önemli bir rol üstlenecektir. Örneğin, et menünüzde naneli salatalık suyu, sandviçlerinizle kerevizli domates suyu, akşam üzeri atıştırmalıklarınızla zencefilli limon suyu vb. Bu konuda size sonsuz tadlarda seçenek sağlayacaktır.
İkinci koşul ise mutfaktaki düzeninizi biraz değiştirmek. meyve sıkacağınızı kolayca kullanabileceğiniz konumda doğru yere yerleştirmek. Meyve sıkacağınızı kullanır kullanmaz çalkalarsanız, sonradan temizlemek gibi bir dertten de kurtulmuş olursunuz. Arkadaki haznesine bir torba koyarak da temizlemeyi daha kolay hale getirirsiniz.
Ve son olarak sulu, mevsiminde, mümkünse organik sebze/meyve kullanmak. Özellikle kabukları ile kullanacağınız meyvelerin organik olması sağlığınız açısından çok önemli.
Birkaç püf noktası
• Havuçlarınızdan maksimum seviyede su çıkartabilmek için onları en az 24 saat süreyle buzdolabında tutun.
• Hemen hemen limon da dahil tüm meyveleri kabuğuyla sıkabilirsiniz. Ancak portakal, üzerine sıkılan kimyasalları kabuğuyla absorbe ettiğinden, kabukları ile sıkmayın.
• Buzlu çay yaparken bir adet kabuğu ile sıkılmış limon ilave ederseniz, çayınız çok güzel olacaktır.
• Nişasta içeren meyvelerin suyunu sıkamayacağınızdan onları blenderda pure haline getirip arzu ettiğiniz meyve suyu ile karıştırabilirsiniz.
Zençefilli Pancarlı Elma Suyu (2 bardak)
1 orta boy pancar ve 4 Amasya elmasını kabuklarıyla sıkıp icine 1 çay kaşığı zenfefil tozunu karıştırın.
Otlu Salatalık Suyu (2 bardak)
4 orta boy salatalık, bir tutam nane, bir tutam dereotunu sıkın. Başka bir kapta güzelce çırptığınız 2 yemek kaşığı yoğudu ilave edip birbirine iyice yedirin. Servis bardağına alın.
Kerevizli ve Domates Suyu (2 bardak)
1 kereviz ve 5 orta boy domatesi sıkın, bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karabiber ilave edip servis yapın.
Alıntıdır.
0 Responses to "Meyve suyu hazırlarken "
Yorum Gönder