Malzeme listesi
• 400-500 gr. salamura asma yaprağı
• 1 su bardağı aşurelik buğday (kırık olanını öneririm)
• 1 su bardağı kuru bakla içi (ya da 1 su bardağı barbunya fasulye Kırık olanını öneririm)
• 2 adet orta boy kuru soğan
• 1 demet dereotu
• 1 demet maydanoz
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 50 gr. tereyağı
• 2 çay kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı karılmış çemen (kırmızı tozbiber, kimyon ve karabiber de kullanabilirsiniz)
• 2 adet limonun suyu
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• Varsa 1 kg. kemikli koyun kaburgası
YAPILIŞI:
Bu yemeğin özelliği kullanılacak olan buğdayın ve fasulyenin kırık olması, yani parçalanmış olmasıdır. Anadolu'da tahılın artan kırık kısmı bu şekilde değerlendirilir.
İyice yıkadığınız buğday ve barbunyayı ya da kuru baklayı geceden bol suyla ıslatın. Aynı şekilde salamura yapraklarını da geceden ıslatın. Eğer iç bakla bütün haldeyse ertesi sabah sudan çıkarıp ikiye böldükten sonra kabuklarını soyun. Diğer taraftan, kuru soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin.
Doğradığınız malzemeleri buğday ve bakla üzerine aktarıp karıştırın. Tuzu ve çemeni serpin. Salça ve tereyağını da ilave edin. Hazırladığınız dolma harcını kaşıkla ya da elinizle iyice karıştırıp yoğurun. Salamura asma yapraklarını sıkarak sudan çıkarın.
Saplarını kesip yaprakları sıkın ve tek tek açarak parlak kısımları dışarıya bakacak şekilde bir tepsiye yerleştirin. ıçlerine hazırladığınız harçtan birer yemek kaşığı koyup dolma gibi sarın. Geniş bir tencerenin dibine birkaç asma yaprağı serin. Varsa koyun kaburgasıyla tencerenin dibini kaplayın. Üzerine sıkıca sardığınız dolmaları aralıksız olarak dizin.
Sıvıyağı ve limon suyunu gezdirip dolmaların üzerine iki parmak çıkacak kadar sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarın (mevsimiyse dolmaların aralarına 7-8 adet can eriği de yerleştirebilirsiniz). Yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, kısık ateşte pişirin ve servise sunun.
Not: Amasya ve Tokat'ın bazı köylerinde bu yemek, üzerine tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilerek servise sunulur.
Alıntıdır.
• 400-500 gr. salamura asma yaprağı
• 1 su bardağı aşurelik buğday (kırık olanını öneririm)
• 1 su bardağı kuru bakla içi (ya da 1 su bardağı barbunya fasulye Kırık olanını öneririm)
• 2 adet orta boy kuru soğan
• 1 demet dereotu
• 1 demet maydanoz
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 50 gr. tereyağı
• 2 çay kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı karılmış çemen (kırmızı tozbiber, kimyon ve karabiber de kullanabilirsiniz)
• 2 adet limonun suyu
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• Varsa 1 kg. kemikli koyun kaburgası
YAPILIŞI:
Bu yemeğin özelliği kullanılacak olan buğdayın ve fasulyenin kırık olması, yani parçalanmış olmasıdır. Anadolu'da tahılın artan kırık kısmı bu şekilde değerlendirilir.
İyice yıkadığınız buğday ve barbunyayı ya da kuru baklayı geceden bol suyla ıslatın. Aynı şekilde salamura yapraklarını da geceden ıslatın. Eğer iç bakla bütün haldeyse ertesi sabah sudan çıkarıp ikiye böldükten sonra kabuklarını soyun. Diğer taraftan, kuru soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin.
Doğradığınız malzemeleri buğday ve bakla üzerine aktarıp karıştırın. Tuzu ve çemeni serpin. Salça ve tereyağını da ilave edin. Hazırladığınız dolma harcını kaşıkla ya da elinizle iyice karıştırıp yoğurun. Salamura asma yapraklarını sıkarak sudan çıkarın.
Saplarını kesip yaprakları sıkın ve tek tek açarak parlak kısımları dışarıya bakacak şekilde bir tepsiye yerleştirin. ıçlerine hazırladığınız harçtan birer yemek kaşığı koyup dolma gibi sarın. Geniş bir tencerenin dibine birkaç asma yaprağı serin. Varsa koyun kaburgasıyla tencerenin dibini kaplayın. Üzerine sıkıca sardığınız dolmaları aralıksız olarak dizin.
Sıvıyağı ve limon suyunu gezdirip dolmaların üzerine iki parmak çıkacak kadar sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarın (mevsimiyse dolmaların aralarına 7-8 adet can eriği de yerleştirebilirsiniz). Yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, kısık ateşte pişirin ve servise sunun.
Not: Amasya ve Tokat'ın bazı köylerinde bu yemek, üzerine tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilerek servise sunulur.
Alıntıdır.
0 Responses to "Baklalı Sarma Tarifi"
Yorum Gönder