Almanya'da Ekmek

Author: cnyt // Category:
Ekmeği çok tüketen bir millet olduğumuzu artık hemen hepimiz biliyoruz. Özellikle Anadolu'da sofranın baş tacıdır ekmek. Sofraya her şeyden önce getirilir ve genellikle yemeğin suyuna banılarak tüketilir.

Örneğin Almanya'da durum bizdekine pek de benzemez. Sadece kahvaltıda ekmek yiyen Almanlar, ekmeği bir de sandviç yaparken tercih ederler. Yani, bir Alman sofrasına oturup da yemeğin yanında ekmek ararsanız biraz boşuna aramış olursunuz.
Buradan Almanya'ya çalışmak üzere giden pek çok vatandaşımızın en önemli şikayetlerinden biri de Almanya'da damak zevklerine uygun ekmek bulamamalarıdır zaten.
Ancak bu söylediklerimizden Almanya'nın ekmek çeşitliliği bakımından zengin olmadığı sonucu çıkarılmasın. Çünkü Almanlar'ın yaklaşık 500 çeşit ekmekleri vardır.
İşte bu ekmeklerin en önemlilerinden biridir pumpernickel. Tarihi çok eskilere, 1400'lere dayanan bu ekmek çavdar unundan yapıldığı için rengi kahverengiye çalar. Yani pumpernickel Almanlar'ın meşhur siyah ekmeklerinden biri.
Hindi etiyle yendiğinde lezzetine lezzet katılan bu ekmek özel taş fırınlarda düşük sıcaklıkta pişirildiği için pişmesi uzun süre alıyor.
Almanya'da kalıp ekmek çeşitlerinden
Ayçekirdeği, deniz tuzu, çavdar unu, maya ve çavdar ekşisinden oluşan bir malzeme listesi var vollkornbrot'un. Malzeme listesinden de anlaşılacağı üzere buğday unu kullanılmadan yapılan bu ekmeğin en önemli özelliklerinden biri de doyurucu olması. Vollkornbrot keskin tadıyla tereyağı, peynir ve füme edilmiş balıkla yenildiğinde çok lezzetli bir hâl alıyor.

Almanların meşhur ekmeklerinden biri olan mischbrot ise buğday ununun olmadığı bir ekmek değil. Bu ekmek yapılırken, çavdar unu buğday unuyla karıştırılıyor. Zaten adı da buradan geliyor, çünkü mischbrot karışık ekmek anlamında kullanılıyor. Rengi ise çavdar ve buğday ununun kullanılış miktarına bağlı olarak daha koyu ya da açık olabiliyor. Rengi nasıl olursa olsun mischbrot domuz pastırmasıyla birlikte tüketiliyor.

Bir diğer Alman ekmeğini ise “yöresel” olarak tanımlamakta sakınca yok. Çünkü genellikle Almanya'nın güneyinde üretiliyor. Bu ekmek de tıpkı mischbrot gibi çavdar ve tam buğday unu kullanılarak yapılıyor. Odun fırınlarında oldukça uzun sürede pişirildiği için kabuğu çok sert oluyor.


Alıntıdır.

0 Responses to "Almanya'da Ekmek"

Yorum Gönder