Kelkit Ketesi Tarifi

Author: cnyt // Category:
MALZEMELER
Hamur için;
2,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı kuru maya
1 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğince un

Ayrıca;
2 su bardağı eritilmiş tereyağı

Sosu için;
2 adet yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı su



HAZIRLANIŞI
Derin bir karıştırma kabının içine maya, süt, eritilip ılıtılmış yağ, tuz ve bir miktar un konularak yoğrulmaya başlanır. Kulakmemesi kıvamından biraz daha katıca bir hamur olması için yeterli ölçüde un ilave edilir.
Bu sert ve katı hamur iyice yoğrulur. Sonra hamur toplanır ve bir kenarda 30 dakika mayalanması için dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar yani bezeler koparılıp yuvarlanır. Hazırlanan bezeler bir merdane yardımıyla 30-35 cm çapında yufkalar şeklinde açılır. Her bir yufkanın üzerine eritilmiş tereyağından 3-4 yemek kaşığı kadar her tarafına dağıtılır.
Sonra da yufka sıkı rulo şeklinde sarılır ve bir ucundan tutularak içe doğru, kendi ekseni etrafında döndürülerek yuvarlak bir şekil verilir. (Tıpkı gül böreği gibi.) Hamurun içte, tam ortada kalan uç kısmı elle bastırılarak hamurun içine yedirilir.
Keteler üzerine çırpılmış yumurta sarısı ve su karışımı sürülür. Daha sonra keteler yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Hamurunun mayaya gelmesi için 25-30 dakika daha bekletilen keteler, önceden ısıtılmış ve 175 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık ya da soğuk olarak servis edilir.



Alıntıdır.

0 Responses to "Kelkit Ketesi Tarifi"

Yorum Gönder