Dün Karadeniz Bölgesi'nden başlamıştık ekmek tadım işine ve Karadenizlilerin beslenme piramidinde önemli yer tutan mısır ekmeğini kısaca anlatmaya çalışmıştık.
Bugün de kaldığımız yerden devam edelim ve Karadeniz'in en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon denince akla gelen ekmekten, Vakfıkebir'in taş fırın ekmeğinden bahsedelim.
Özel taş fırınlarda pişer Vakfıkebir'in bu tadına doyulmaz ekmeği. Annemin “favori ekmeğim” diye nitelediği ekmeğin kendine has tadı ve ev kokusu yapımında kullanılan mayanın ekşi olmasından kaynaklanır.
Kabuğu kalındır ve uygun saklama koşulları sağlandığında 5-10 gün bozulmadan dayanabilir. Zaten Trabzonlular da ekmeği bu özelliğinden yararlanarak yolculuklarının baş eşlikçisi yapmışlardır.
İlkbaharda yaylaya çıkarken iki-üç gün süren yolculukları boyunca onlara Vakfıkebir ekmeği eşlik eder. Bu ekmek uzun süre dayanmasının haricinde tok tutma özelliğiyle de yolculuklara çok uygundur.
Karadeniz'in ekmeklerine kısaca göz attık ve başlıcalarını anlatmaya çalıştık size.
Alıntıdır.
Bugün de kaldığımız yerden devam edelim ve Karadeniz'in en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon denince akla gelen ekmekten, Vakfıkebir'in taş fırın ekmeğinden bahsedelim.
Özel taş fırınlarda pişer Vakfıkebir'in bu tadına doyulmaz ekmeği. Annemin “favori ekmeğim” diye nitelediği ekmeğin kendine has tadı ve ev kokusu yapımında kullanılan mayanın ekşi olmasından kaynaklanır.
Kabuğu kalındır ve uygun saklama koşulları sağlandığında 5-10 gün bozulmadan dayanabilir. Zaten Trabzonlular da ekmeği bu özelliğinden yararlanarak yolculuklarının baş eşlikçisi yapmışlardır.
İlkbaharda yaylaya çıkarken iki-üç gün süren yolculukları boyunca onlara Vakfıkebir ekmeği eşlik eder. Bu ekmek uzun süre dayanmasının haricinde tok tutma özelliğiyle de yolculuklara çok uygundur.
Karadeniz'in ekmeklerine kısaca göz attık ve başlıcalarını anlatmaya çalıştık size.
Alıntıdır.
0 Responses to "Trabzon Ekmeği Deyince"
Yorum Gönder