Ayran Aşı Yemeği

Author: cnyt // Category:
Malzemeler
• 1 su bardağı aşurelik buğday
• 7-8 yaprak pazı (10-12 yaprak ıspanak da kullanılabilir)
• 1 adet ince uzun dolmalık kabak
• 8 su bardağı su(et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
• 4 su bardağı yoğurt (500 gr süzme yoğurt da kullanılabilir)
• 2 adet yumurta
• 2 yemek kaşığı un
• 2 adet limonun suyu (kibrit kutusu kadar erik pestili kullanmanızı öneririm)
• 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
• 1 yemek kaşığı kuru nane
• 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (20 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)



Yapılışı
Aşurelik buğday bir gece önceden bol suyla ıslatılır. Ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlanıp süzülür. Pazı ya da ıspanak yaprakları iyice yıkanıp süzüldükten sonra incecik doğranır.
Dolmalık kabak kazınıp yıkandıktan sonra tavla zarı formunda küçük küçük doğranır. Et ya da tavuk suyu büyük bir tencereye aktarılıp kaynatılır. Kaynamaya başlar başlamaz kabak, pazı ya da ıspanak ve haşlanmış buğday tencereye koyulup sık sık karıştırılarak 5 dakika kadar pişirilir.
Diğer taraftan, yumurta ve un derin bir kaba aktarılıp tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. Limon suyu (kaynar suda eritilmiş erik pestili kullanın) ve yoğurt eklenip tekrar çırpılır.
Tuz ve kırmızı biber de serpiştirilir. Kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alınıp yoğurtlu karışıma eklenerek karışımın ılık hale gelmesi sağlanır. Bu ılık sos, bir taraftan çorba karıştırılmaya devam edilerek tencereye aktarılır.
Sık sık karıştırılmaya devam edilerek çorba en az 15 dakika, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Ocaktan alınıp üzerine sıvıyağda ya da tereyağda pişirilmiş nane gezdirilir. Sıcak sıcak servise sunulur.



Alıntıdır.

0 Responses to "Ayran Aşı Yemeği"

Yorum Gönder