Demir İçin Pekmez Yemelisiniz..

Author: cnyt // Category:
İçerdiği bol miktardaki karbonhidrat nedeniyle özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan pekmez nasıl yapılır, merak ettiniz mi hiç?
Bağbozumu zamanı toplanan üzümler, bakır leğenlerde ya da şırahane adı verilen odalarda çiğnenerek suyu çıkarılır. Daha sonra tekrar leğenlere konularak kaynatılır.
İşte bu kaynama sırasında, pekmez toprağı diye adlandırılan beyaz renkli toprak da işin içine girer ki bu toprak hem pekmezin çabuk kıvam kazanmasını hem de renginin açık olmasını sağlar.
Katılaşmak üzereyken ateşten çekilen pekmez, süzülüp uygun kıvama gelene kadar tekrar kaynatılır.
Pekmez, içindeki glikoz ve früktoz sayesinde sindirim sistemimizde hemen emilmekte ve bu da acil enerji ihtiyacımız için bulunmaz bir kaynak oluşturmaktadır.
Vücudumuz tarafından emilebilen demirin değerliği +2’dir ve pek çok durumda, dışarıdan alınan +3 değerlikli demir +2’ye çevrilemez. Oysa üzüm ve dolayısıyla pekmezde bulunan demirin değerliği tam da vücudumuzun istediği gibi +2’dir. Yani sabahları, yiyeceğimiz pekmez günlük demir ihtiyacımızın yarıya yakınını karşılayacaktır.


Alıntıdır.

0 Responses to "Demir İçin Pekmez Yemelisiniz.."

Yorum Gönder